Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Πώς να επιλέξετε τον κατάλληλο campaign manager- υπεύθυνο της προεκλογικής σας εκστρατείας;


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο campaign manager είναι απαραίτητος
Η άρτια προετοιμασία της προεκλογικής σας καμπάνιας αποτελεί κλειδί για την επιτυχία σας. Υπάρχει μάλιστα ένας άνθρωπος στο οποίο μπορείτε να στηριχτείτε για να σας οδηγήσει στην επιτυχία: ο campaign manager. Ασχέτως του αν διεξάγετε μια μικρή ή μεγαλεπήβολη καμπάνια, αν έχετε πλούσια χρηματοδότηση ή περιορισμένους πόρους, αν βάζετε υποψηφιότητα για δήμαρχος, νομάρχης ή βουλευτής, δεν μπορείτε να προχωρήσετε χωρίς έναν campaign manager. Ο άνθρωπος αυτός είναι ο καπετάνιος του πλοίου σας, υπεύθυνος για όλες τις αποφάσεις, μικρότερες ή μεγαλύτερες και για την επιτυχία ή αποτυχία της προσπάθειάς σας.

Οι αρμοδιότητες του campaign manager
Όσο εσείς, ως υποψήφιοι, αφοσιώνεστε στις δικές σας σημαντικές ευθύνες όπως η επικοινωνία με τους πολίτες, η χάραξη του οράματός σας, οι διαξιφισμοί με αντιπάλους, ο campaign manager λειτουργεί παρασκηνιακά ως ο υπεύθυνος της εκστρατείας σας.

Ο campaign manager:
• Είναι υπεύθυνος για τη χάραξη της στρατηγικής σας
• Λειτουργεί ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των προτάσεών σας
• Στρατολογεί και κατευθύνει τις κινήσεις των άλλων μελών της ομάδας σας
• Λειτουργεί ως ο στρατηγός του στρατού των εθελοντών
• Συντονίζει τη διοργάνωση εκδηλώσεων
• Διαχειρίζεται το χρόνο και το χρονοδιάγραμμά σας
• Είναι υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση και την οικονομική ευρωστία της εκστρατείας σας
• Εργάζεται αδιάκοπα για τη διάδοση του μηνύματός σας και συντονίζει τους συμβούλους σας
• Και βεβαίως κάνει ό, τι μπορεί για να εμποδίσει τους αντιπάλους να πετύχουν

Τα απαραίτητα προσόντα του campaign manager
Όταν ξεκινήσετε την αναζήτηση του πιο έμπιστου και πιστού συμμάχου σας, του μεγαλύτερου υπερασπιστή σας, του campaign manager, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που θα πρέπει να αναλογιστείτε: το μέγεθος της καμπάνιας που θα διεξάγετε, την εκλογική περιφέρεια στην οποία βάζετε υποψηφιότητα και πλήθος άλλα. Ασχέτως όμως του τι καμπάνια θα διεξάγετε, αν βάζετε υποψηφιότητα για οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά και προσόντα στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή:

Ο campaign manager πρέπει να είναι αξιόπιστος, πιστός και ανιδιοτελής
Ως υποψήφιοι, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι ο campaign manager θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό σας. Πρέπει να είναι κάποιος, ο οποίος πάντα, χωρίς περιθώρια αποτυχίας, θα προστατεύει πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντά σας ως υποψηφίου. Πρέπει να έχει μία μόνο προτεραιότητα: να υπηρετεί πιστά τον υποψήφιό του και να κάνει ό, τι είναι καλύτερο για την καμπάνια του.
Ο campaign manager πρέπει να έχει διπλωματικές ικανότητες
Ο campaign manager είναι εκείνος που θα βάλει τις φωνές στα μέλη της ομάδας σας που δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή σε διοργανωτές εκδηλώσεων και προμηθευτές που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους. Πρέπει να διαθέτει την αποφασιστικότητα να τρίξει τα δόντια του όπου χρειάζεται, να συνεχίσει τις προσπάθειές του ασχέτως των εμποδίων που βρίσκονται στο δρόμο της καμπάνιας, να αντιμετωπίζει ευθέως και επιτυχώς τις επιθέσεις συνεχίζοντας ακάθεκτος, να μην αφήνει τους αντιπάλους του υποψηφίου να πάρουν ανάσα. Ως αρχηγός της ομάδας στον οποίο όλοι θα στραφούν για καθοδήγηση, ο campaign manager πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του υπό πίεση ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά.
Ο campaign manager πρέπει να διαθέτει στρατηγική σκέψη
Όλα τα επιτυχημένη εγχειρήματα διέπονται από ένα όραμα. Χωρίς σαφή και ξεκάθαρη ημερήσια διάταξη μια καμπάνια μπορεί ταχύτατα να μετατραπεί σε ακυβέρνητο καράβι. Ο campaign manager πρέπει να μένει προσκολλημένος στους στόχους της καμπάνιας και να μην αντιδρά επιπόλαια μπροστά σε κάθε δυσκολία που μπορεί να εμφανιστεί επαναπροσδιορίζοντας το σκοπό και τους στόχους της εκστρατείας. Αντίθετα, στις δυσκολίες πρέπει να είναι εκείνος που θα επαναφέρει την ομάδα στη σωστή πορεία και θα την κρατήσει συγκεντρωμένη στα καθήκοντά της.
Ο campaign manager πρέπει να διαθέτει ηγετικές ικανότητες
Τα ετερόκλητα καθήκοντα του campaign manager απαιτούν να διαθέτει εξαιρετικές οργανωτικές και ηγετικές ικανότητες ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται το δικό του χρόνο αλλά και το χρόνο του υποψηφίου, των εθελοντών και των συνεργατών με τον αποτελεσματικότερο και καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλοι όσοι συμμετέχουν στην καμπάνια στρέφονται στο πρόσωπο του campaign manager για κινητοποίηση και ενθάρρυνση για τη συνέχεια της εκστρατείας. Ο campaign manager πρέπει να κάνει τους εθελοντές να συνειδητοποιήσουν πόσο ο υποψήφιος εκτιμά τις προσπάθειές τους, πρέπει να φροντίζει για τη μεγιστοποίηση της συμβολής των συμμετεχόντων στην καμπάνια, πρέπει τέλος να διαθέτει την αυτοπεποίθηση αλλά και το κύρος να μιλά εκ μέρους του υποψηφίου.

Αν ο campaign manager που επιλέξετε δεν διαθέτει αυτές τις ικανότητες δυο ενδεχόμενα υπάρχουν: Είτε κάποιος άλλος θα πρέπει να σπεύσει για να καλύψει το κενό είτε η καμπάνια θα καταδικαστεί σε αποτυχία, χάνοντας πολύ σύντομα τόσο το δρόμο όσο και το νόημά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: