Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

11 Συμβουλές για να Κερδίσετε Ψήφους και μέσα στα εκλογικά κέντρα


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου
Διευθυντή της Think Politics

Οι έξυπνοι υποψήφιοι δεν μελετάνε μόνο την προεκλογική τους εκστρατεία στην λεπτομέρεια της αλλά και δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη την τελευταία μέρα, ακόμη και μέσα στα εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Πως μπορείτε να βγείτε κερδισμένοι με ψήφους ελέγχοντας ακόμη και τους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με την ομαλή εξέλιξη της ψηφοφορίας;

Ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:
• Ζητείστε να εφοδιαστείτε με τον έντυπο κανονισμό που δίνεται στους υπεύθυνους δικηγόρους, δικαστικούς αντιπροσώπους, που παρίστανται στην κάλπη με όλες τις λεπτομέρειες της σωστής σταυροδοσίας και ψηφοφορίας. Μελετήστε τον και ενημερώστε τους δικούς σας εκλογικούς αντιπροσώπους. Να ξέρουν πότε θα επέμβουν να σταματήσουν πιθανές παραλείψεις ή σκόπιμες παρατυπίες.
• Οι νέοι Δικηγόροι και πρωτάρηδες δικαστικοί αντιπρόσωποι σε εκλογική διαδικασία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υποπέσουν σε λάθη και παραλείψεις. Οι έμπειροι εκλογικοί αντιπρόσωποι κομμάτων πολλές φορές τους καθοδηγούν. Προσέξτε το, ίσως τους τα λένε κάποια σκόπιμα λανθασμένα.
• Κάθε ψηφοδέλτιο θα πρέπει να έχει δίπλα από κάθε σταυρό την μονογραφή του υπεύθυνου δικαστικού αντιπροσώπου και μια πάνω δεξιά.
• Σε κάθε άκυρο ή λευκό θα πρέπει να υπάρχει επίσης μονογραφή του. Ψηφοδέλτια διάτρητα από καρφίτσα θεωρούνται άκυρα, όπως και σταυροί με διαφορετικό χρώμα στυλό ή στο μέσο των ονομάτων.
• Προσέξτε, να μη βγει η σφραγίδα εκτός του εκλογικού κέντρου ή σφραγισμένος φάκελος. Η καταμέτρηση των φακέλων θα πρέπει να γίνεται πριν αρχίσει η ψηφοφορία.
• Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ψηφοδέλτια λαδωμένα ή περίεργα σημειωμένα θα πρέπει να βγαίνουν άκυρα.
• Μην επιτρέπετε στους εκλογικούς αντιπροσώπους σας στην κάλπη να φεύγουν πριν έρθει ο αντικαταστάτης τους. Έχει παρατηρηθεί αντιπρόσωποι μεγάλων κομμάτων/ συνδυασμών να λείπουν αρκετές ώρες σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των λεγομένων μικρών κομμάτων, που δεν αφήνουν τη θέση τους ούτε λεπτό.
• Έχει παρατηρηθεί, στα πολύ μικρά κόμματα μετά το μεσημέρι να υπάρχει έλλειψη ψηφοδελτίων. Η πιο προσφιλής μέθοδος είναι να παίρνουν ψηφοδέλτια από τα πεταμένα από το καλάθι για να συνεχιστεί κανονικά η ψηφοφορία. Διαβάστε στο έντυπο του δικαστικού αντιπροσώπου τι προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση και ζητείστε να εφαρμοστεί.
• Προσοχή, στο άνοιγμα των φακέλων μετά το πέρας της ψηφοφορίας. Σε κάποια ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν όλοι οι σταυροί που δικαιούνται οι πολίτες είτε γιατί δεν θέλουν, είτε γιατί βιάζονται να βγουν από το παραβάν. Έχει παρατηρηθεί με επιτήδειο τρόπο να προστίθενται οι εναπομείναντες σταυροί.
• Αποκλειστικά υπεύθυνος για κάθε τι που συμβαίνει μέσα στο εκλογικό κέντρο κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι ο κατά νόμου δικαστικός αντιπρόσωπος. Οι κάθε είδους «εμπειρογνώμονες» των κομμάτων ή συνδυασμών δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στις αποφάσεις του. Προσέξτε το.
• Σε περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία και αδυναμία τους να μπουν μέσα στο εκλογικό κέντρο, υπεύθυνος για τον αδιάβλητο τρόπο ψηφοφορίας των ατόμων είναι ο δικαστικός αντιπρόσωπος. Μπορεί ακόμη να βγει και εκτός εκλογικού κέντρου για να πάρει την ψήφο υπό προϋποθέσεις διακόπτοντας την εκλογική διαδικασία για λίγο στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου.

Και μερικά ευτράπελα από ψηφοφορία. Υπερήλικας έκλεισε τον φάκελο, τον έριξε στην κάλπη και βγαίνοντας έξω ανακάλυψε ότι το κρυμμένο στην τσέπη του ψηφοδέλτιο ξέχασε να το βάλει μέσα. Γύρισε και απαιτούσε να πάρει κι άλλο φάκελο για να το ρίξει! Φυσικά αυτό ήταν δεν ήταν δυνατόν να γίνει.
Άλλος ψηφοφόρος λάδωσε το ψηφοδέλτιο που έκλεισε στο φάκελο με αποτέλεσμα να λαδώσουν όλα τα υπόλοιπα στην κάλπη.
Ακόμη και πλαστά χαρτονομίσματα έχουν βρεθεί σε φακέλους. Πολλοί ψηφοφόροι πρωτοτυπούν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση δείχνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αδιαφορία τους προς το πολιτικό μας σύστημα. Δεν αρκούνται στην αποχή. Περνάνε στην αντεπίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: