Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ο πρωθυπουργός και οι... τρεις σωματοφύλακες


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου/ Διευθυντή της Think Politics

Όποιος είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει με αποτελεσματικότητα και διάρκεια στο χρόνο, οφείλει να έχει στο πλάι του τρεις συνεργάτες για ειδικές αποστολές.
Ο ένας, πρέπει να ‘ναι υπεύθυνος, όχι τόσο για την επίσημη πολιτική εκπροσώπηση της κυβερνητικής γραμμής. Ούτε για την επίσημη επικοινωνιακή προβολή του κυβερνητικού έργου. Αλλά να ασχολείται επισταμένως με την κεντρική διαχείριση των σχέσεων της κυβέρνησης με ιδιοκτήτες, διευθυντές και μεγάλους δημοσιογράφους εφημερίδων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δε θα ‘ναι άλλο, από το να διασφαλίζει τελικά ένα περιβάλλον μαζικής ενημέρωσης που θα ‘ναι αν μη τι άλλο ανοικτό και αντικειμενικό, αν όχι φιλικό και φιλόξενο, αναφορικά με τις αποφάσεις και τις δράσεις της κυβέρνησης.

Ο δεύτερος, θα πρέπει να αναλαμβάνει τις δύσκολες καταστάσεις, τους σκληρούς ρόλους και αν και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, τη «βρώμικη» δουλειά. Είναι αφελές να πιστεύει οποιοσδήποτε, ότι δεν υπάρχουν οργανωμένα κέντρα που επιχειρούν μονίμως, ή κατά καιρούς, να δημιουργήσουν αθέμιτες συνθήκες αντιμετώπισης του εκάστοτε πρωθυπουργού, ή να ασκήσουν ισχυρές, έως εκβιαστικές πιέσεις, σε υψηλά κυβερνητικά πρόσωπα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να υπάρχει ο εκτελεστής μίας άχαρης, αλλά αναγκαίας αποστολής. Ένας συνεργάτης με ψυχρή λογική, που θα σηκώνει ένα τηλέφωνο, θα κανονίζει μία συνάντηση και θα βάζει τα πάντα και τους πάντες στη σωστή τους θέση, με όποιο τρόπο ή μέσο κι αν χρειάζεται. Αρκεί να αποδώσει αποτέλεσμα.

Ο τρίτος, θα πρέπει να είναι εκείνος που θα συντονίζει τους υπουργούς και τους κυβερνητικούς παράγοντες. Έχοντας την άνεση να είναι παραινετικός απέναντί τους, ή, έχοντας την ισχύ να είναι απειλητικός, εάν εκθέτουν τον πρωθυπουργό ή το συνολικό σχήμα. Κύριο πρόβλημα για κάθε κυβέρνηση, είναι είτε η έλλειψη συντονισμού της δράσης και του έργου της, είτε η υπερβολική ή αήθης συμπεριφορά κάποιων συντελεστών της και εκεί, πρέπει να επιλαμβάνεται ένας άμεσος συνεργάτης του πρωθυπουργού, άμεσα και δραστικά.

Γενικά, κάθε πολιτικός ηγέτης πρέπει να περιστοιχίζεται από αυτούς τους τρεις όχι πάντοτε ευγενείς και ελκυστικούς, αλλά πάντως, χρήσιμους και αναγκαίους, σωματοφύλακες. Αξίζει να διερωτηθεί κανείς, αν στην παρούσα κυβέρνηση, συμβαίνει οτιδήποτε παρόμοιο, ή όχι. Δε θα είναι τόσο δύσκολο να πλησιάσει στην απάντηση, αναλογιζόμενος τι είδους προβλήματα είναι εκείνα τα οποία εδώ και πεντέμισι χρόνια, αυτή η κυβέρνηση συναντά στο δρόμο της και πόσο δυναμικά και οριστικά τα έχει αντιμετωπίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: