Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Ο Σουν Τσου και πώς να ελιχθείτε στην εκλογική μάχη για να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τους αντιπάλους σας

Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο Σουν Τσου είπε: Σε κάθε ελιγμό συνυπάρχουν το πλεονέκτημα και το ρίσκο.
Στην εκλογική μάχη θα έρθουν πολλές στιγμές που θα νοιώσετε ότι πρέπει να ελιχθείτε για να προλάβετε τον αντίπαλό σας και να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Πρέπει να γνωρίζετε ότι το κάθε ελιγμός ενέχει ένα ρίσκο. Τα οφέλη συνήθως είναι ανάλογα αυτού του ρίσκου, αλλά πρέπει πάντοτε να είστε προετοιμασμένος για να αντεπεξέλθετε στις όποιες αναποδιές προκύψουν στην πορεία.

Ο Σουν Τσου είπε: Αυτός που επιδιώκει ένα πλεονέκτημα ρισκάροντας όλο του το στρατό δεν θα το κερδίσει.
Ακόμα κι αν είστε αποφασισμένος να ρισκάρετε, ποτέ δεν πρέπει να ποντάρετε όλες σας τις δυνάμεις και τα κρυφά χαρτιά με την ελπίδα ότι οι καρποί που θα δρέψετε θα αξίζουν το ρίσκο και τον κόπο. Για να διατηρείτε πάντοτε ένα πλεονέκτημα ενάντια στους αντιπάλους σας, ποτέ μην πιστέψετε ότι αξίζει να αφιερώσετε όλη σας την προσοχή και δύναμη σε μια μεμονωμένη κίνηση. Κινδυνεύετε να μείνετε ανυπεράσπιστος τη στιγμή που ο αντίπαλός σας θα αντιδράσει και θα προσπαθήσει ο ίδιος να επιτεθεί. Για να μη χάσετε τον αγώνα αμαχητί, φροντίστε πάντοτε να έχετε απόθεμα δυνάμεων, έργων και επιχειρημάτων ώστε να είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε ακόμα και σε μια αποτυχημένη από μέρους σας επίθεση που θα προκαλέσει τις ανάλογες αντιδράσεις.

Ο Σουν Τσου είπε: Οι στρατηγοί που αγνοούν τις συνθήκες που επικρατούν στα βουνά και τα δάση, που δεν ξέρουν από επικίνδυνα μονοπάτια, βάλτους και έλη, δεν είναι σε θέση να οδηγήσουν το στρατό.
Όπως εσείς, έτσι και ο υπεύθυνος της προεκλογικής σας εκστρατείας, θα πρέπει να είστε ενημερωμένοι για τις συνθήκες της εκάστοτε εκλογικής μάχης. Εκλογή με εκλογή διαφέρουν ριζικά και αν δεν το έχετε συνειδητοποιήσει ρισκάρετε να πάτε απροετοίμαστος σε κάποια πολύ σημαντική κατά τα άλλα μάχη. Το να σας πλαισιώνουν άτομα με εμπειρία σε παρόμοιες μάχες είναι ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα, καθώς θα μπορούν να σας κατατοπίσουν για τις δυσχέρειες που ενδεχομένως αντιμετωπίσετε και να σας συμβουλέψουν κατάλληλα για το πώς θα οδηγήσετε τους υποστηρικτές σας στην εκλογική νίκη.

Ο Σουν Τσου είπε: Όσοι δεν συμβουλεύονται τοπικούς οδηγούς, είναι ανίκανοι να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το έδαφος.
Για να μπορέσετε να ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις της εκάστοτε μάχης, είναι απαραίτητο να διεξάγετε μια δημοσκόπηση. Ακόμη κι αν έχετε υποστηρικτές προερχόμενους από την τοπική κοινωνία, οι πληροφορίες που θα σας δώσει μια δημοσκόπηση για το κλίμα που επικρατεί θα είναι πολύτιμες όταν θα έρθει η ώρα να εκμεταλλευθείτε αυτή τη γνώση για να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας ή να αναδείξετε τα δικά σας πλεονεκτήματα, ανταποκρινόμενος στις προσδοκίες του τόπου.

Ο Σουν Τσου είπε: Στο πεδίο της μάχης, η φωνή δεν ακούγεται, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται τύμπανα και γκονγκ. Τα πρόσωπα και τα πράγματα δε διακρίνονται καθαρά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται σημαίες και λάβαρα.
Την προεκλογική περίοδο, κάθε υποψήφιος στρατεύει όλες τις δυνάμεις του για να αναδειχθεί και να προσελκύσει την προσοχή των ψηφοφόρων. Μέσα στην επικοινωνιακή αυτή θύελλα, δύσκολα κάποιος ξεχωρίζει, καθώς το εκλογικό κοινό κατακλύζεται από τον καθημερινό βομβαρδισμό των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο, να διαφοροποιηθείτε υιοθετώντας έξυπνες επικοινωνιακές ιδέες και μεστό λόγο που θα μαγνητίσουν το ενδιαφέρον των Μέσων, που με τη σειρά τους θα προβάλουν τις δραστηριότητές σας, κάνοντάς σας ορατό στους αποπροσανατολισμένος ψηφοφόρους.

Ο Σουν Τσου είπε: Ποτέ δε δίνεις μάχη τη στιγμή που ο εχθρός προελαύνει με τα λάβαρα ψηλά, εν πλήρη τάξη και σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς. Χρειάζεται προσαρμογή στις εκάστοτε συνθήκες.
Διαλέξτε να επιτεθείτε όταν ο αντίπαλός σας δε θα χαίρει της ευρείας αποδοχής του εκλογικού κοινού. Θα έρθουν σίγουρα στιγμές που δε θα είναι ιδιαίτερα αρεστός, αρκεί να έχετε την υπομονή να περιμένετε. Όταν ο αντίπαλός σας έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος και βρίσκεται σε έπαρση, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ελιχθείτε γιατί η όποια κίνησή σας ρισκάρει να περάσει απαρατήρητη όσο εντυπωσιακή κι αν είναι. Περιμένετε τη στιγμή που θα μειωθεί η δημοφιλία του για να «παίξετε» το δυνατό σας χαρτί και να επιτεθείτε.

Ο Σουν Τσου είπε: Μην επιτίθεσαι ποτέ στα επίλεκτα σώματα του εχθρού σου.
Κατά την εκλογική μάχη θα προσπαθήσετε επανειλημμένα να πλήξετε στελέχη του αντίπαλου κόμματος ή ακόμα και τον ίδιο τον αντίπαλό σας σε κατά μέτωπο επίθεση. Προσέξτε όμως και περιορίστε τις επιθέσεις σας όταν πρόκειται για τα επίλεκτα σώματα του εχθρού. Μια τέτοια επίθεση μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς μπορεί να συσπειρώσει την εκλογική τους βάση και να καταλήξει σε μια μαζική και ολοκληρωτική επίθεση εναντίον σας για την οποία δε θα είστε κατάλληλα προετοιμασμένος.

Ο Σουν Τσου είπε: Μην τσιμπάς τα δολώματα που σου ρίχνει ο εχθρός.
Ο αντίπαλός σας είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει και ο ίδιος να ελιχθεί, δοκιμάζοντάς σας με επικοινωνιακά τρικ. Θα δοκιμάσει να σας παρασύρει σε ένα σκηνικό που ο ίδιος περίτεχνα θα έχει στήσει ώστε να εκτεθείτε στο εκλογικό κοινό. Για το λόγο αυτό, προτού αντιδράσετε, εξετάστε με ιδιαίτερη προσοχή το εκάστοτε δόλωμα που μπορεί να είναι εκείνο που θα ευθύνεται για την απώλεια πολύτιμων ψηφοφόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: