Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

«Πρόωρες εκλογές ναι, όχι για τα κόμματα, αλλά για τον φουκαριάρη… τον πολίτη»


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου
Διευθυντή της Think Politics

Διανύουμε μια προεκλογική περίοδο μακράς διαρκείας, η οποία θα μας οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε πρόωρες εκλογές. Το μεν ΠΑ.ΣΟ.Κ, πιστεύοντας ότι θα κερδίσει, σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη συνταγματική ευκαιρία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για να γύρει τη ζυγαριά προς την εσπευσμένη εκλογή. Η δε Νέα Δημοκρατία με την ισχνή πλειοψηφία της, κατακεραυνωμένη από τη σωρεία σκανδάλων, φαίνεται να έχει τις πρόωρες κάλπες αν μη τι άλλο ανάγκη για να κυβερνήσει. Πώς αλλιώς θα μπορέσει να ανοίξει και να λειτουργήσει η Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο;

Οι πρόωρες εκλογές λοιπόν είναι κατά κοινή αποδοχή αναπόφευκτες. Δεν πρέπει όμως η πρόωρη διεξαγωγή τους να λάβει χώρα ούτε προς ικανοποίηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ αλλά ούτε και της Νέας Δημοκρατίας. Επίκεντρο των πρόωρων εκλογών πρέπει να είναι αυτός που τις έχει περισσότερο ανάγκη- Ο ΠΟΛΙΤΗΣ! Ο πολίτης, είναι εκείνος που πρέπει να βγει νικητής, γιατί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχει ανάγκη να ακούσει την αλήθεια, να πιστέψει στο λόγο των πολιτικών, τις εξαγγελίες και τις «αγνές» προθέσεις τους. Όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές -είτε Οκτώβριο είτε Μάρτιο- και όποιος κι αν κερδίσει, πρέπει να δουλέψει σκληρά για να ξανακερδίσει με το έργο του ως Κυβέρνηση την –ενδεχομένως ανεπανόρθωτα- κλονισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, είναι αν μη τι άλλο χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες, σε ποσοστό 47,4%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο άσκησης της πολιτικής από κάθε άλλο Ευρωπαίο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην πολιτική και η πεποίθηση ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα αποτελούν τη βασική αιτιολογία των Ελλήνων πολιτών για την αποχή τους από τις κάλπες.

Ο πολίτης έχει ανάγκη να νιώσει ότι η πολιτική είναι κάτι παραπάνω από στείρα σκανδαλολογία, κενές υποσχέσεις, αδιαφάνεια, και ρουσφέτια. Και για να κατορθωθεί αυτό πρέπει, όποιος κι αν είναι ο νικητής, να επενδύσει στην κρατική μηχανή στελεχώνοντας τη δημόσια διοίκηση και την κυβέρνηση με αξιόπιστα πρόσωπα που θα αποπνέουν ελπίδα και προοπτική και που πάνω από όλα δε θα διαψεύσουν ούτε αυτόν ούτε τους πολίτες. Πρέπει επιτέλους το μήνυμα να φτάσει στους απανταχού πολιτικούς- Οι πρόωρες εκλογές για τον απογοητευμένο πολίτη δεν προϋποθέτουν μόνο επικοινωνιακά τρικ αλλά κυρίως σαφείς προτάσεις και βιώσιμα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: