Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

Πώς να απαλλαγείτε από τις άχρηστες και φθαρμένες λέξεις στην επικοινωνία σας

Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου

Πολλοί πολιτικοί πιστεύουν ότι οι άγνωστες, οι ηχηρές, οι πομπώδεις, οι μοντέρνες λέξεις προσδίδουν μεγαλύτερη σπουδαιότητα στους ίδιους και στην ομιλία τους. Πολλοί πολιτικοί τις χρησιμοποιούν για να εντυπωσιάσουν άλλοι γιατί έχουν γίνει ένα με την πολιτική ορολογία που ακούγεται στους χώρους όπου συχνάζουν οι ίδιοι. Οι σωστές λέξεις, οι λέξεις άμεσης επικοινωνίας, οι κατανοητές λέξεις από τους πολιτικούς σπανίζουν. Πολλοί πολιτικοί αναζητούν νέες λέξεις του συρμού και της μόδας. Λέξεις και φράσεις που είναι δημιούργημα γεγονότων και από προσωπικότητες. Λέξεις που αναπαράγονται από τα ΜΜΕ και γίνονται κλισέ.

Έτσι, οι ομιλίες πολλών πολιτικών μοιάζουν αποστεωμένες από πρωτοτυπία και σφραγίδα προσωπικής έκφρασης. Μια προσεκτική παρατήρηση στα δελτία ειδήσεων των τηλεοράσεων θα επιβεβαιώσει πολλά από τα προηγούμενα. Παρουσιαστές αλλά και προσκεκλημένοι συναγωνίζονται σε φράσεις κλισέ όπως μαζικό, νεοελιστικό κίνημα, μοδάτες ατάκες όπως, έχει θέμα αυτή η υπόθεση ή ακόμη παγιδευμένοι στο παιχνίδι της ρητορικής με μακρόσυρτες ακαταλαβίστικες εκφράσεις. Αποτέλεσμα, το επικοινωνιακό μήνυμα, η ομιλία να μην «πιάνει» να μην «ακουμπά» τον πολίτη που παρακολουθεί.

Για να αποφύγετε λοιπόν τις «άχρηστες» λέξεις σε μια επικοινωνία, σε μια ομιλία ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

• Μην χρησιμοποιείτε λέξεις- δεκανίκια πολλές φορές στο λόγο σας. Οι λέξεις όπως, ξέρετε, ακούστε να σας πω, βασικά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ από μια μέχρι καμία φορά στον λόγο σας! Βρείτε άλλες λέξεις, φράσεις να συνδέσετε το λόγο σας και να ξεκινήσετε την απάντηση σας. Στους νέους η λέξη βασικά, αναφέρεται τουλάχιστον δύο φορές σε κάθε καθημερινή πρόταση τους. Ένδεια λέξεων λένε οι ειδικοί.
• Γράψτε σε ένα μαγνητόφωνο τον εαυτό σας. Μαγνητοφωνείστε μια «απέξω» ομιλία σας ή χαιρετισμό που έχετε κάνει. Ακούστε μετά την κασέτα και βελτιώστε την ομιλία σας λεκτικά και εκφραστικά. Δείτε πόσο κομπιάζετε, πόσα μακρόσυρτα εεε βγάζετε, ποιες λέξεις χρησιμοποιείτε πολλές φορές.
• Δουλέψτε με υποθετικά σενάρια ομιλίας μπροστά στον καθρέφτη σας. Δείτε και ακούστε τον εαυτό σας και σημειώστε τα λάθη σας.
• Ομιλείτε μπροστά σε έναν δικό σας άνθρωπο, και δώστε του την ευκαιρία να σημειώσει πιθανά λάθη σας και στην ομιλία και στον τρόπο στησίματος σας. Η πρόβα μπροστά σε έναν δικό σας άνθρωπο θα σας βοηθήσει σε μια πιο ανθρώπινη επικοινωνία με το κοινό σας.
• Κάντε την ομιλία σας ασφαλή. Η ακριβολογία των λέξεων θα σας βοηθήσει και θα κάνει την ομιλία σας πιο αποτελεσματική. Αποφύγετε λέξεις ή φράσεις που μπορεί να παρεξηγηθούν από μέρος του κοινού που σας ακούει. Προσέξτε τις ιστορικές αναδρομές και παραδείγματα με ρατσιστικά ή σεξιστικά χαρακτηριστικά. Να είστε προσεκτικοί ακόμη και στις φιλοφρονήσεις.

Υιοθετήστε τις ανωτέρω συμβουλές και στις καθημερινές συζητήσεις σας. Γίνετε πρώτα καλοί συζητητές και μετά άριστοι ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: