Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Το περί δικαίου αίσθημα της περιέργειας


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου, Διευθυντή της Think Politics

Η ιλαροτραγωδία των φημών για το εκλογικό αποτέλεσμα δεν έχει προηγούμενο. Μια εικόνα τριτοκοσμικής χώρας που όλοι οι ανυπόμονοι για το αποτέλεσμα πολίτες μετατρέπουν τις επιθυμίες τους σε προσδοκώμενα αποτελέσματα και γεμίζουν τον τόπο με ανυπόστατες πληροφορίες για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Ποιος μπαίνει, αν μπαίνει, αν θα έχουμε μικρή ή μεγάλη αυτοδυναμία. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν παντοιοτρόπως να μάθουν αποτελέσματα από γνωστούς τους που πιστεύουν ότι έχουν πρόσβαση σε εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Το πιο περίεργο είναι, ότι οι περισσότεροι ανυπόμονοι ψηφοφόροι δεν ανήκουν στην κατηγορία όλων όσων προσδοκούν οφέλη από τις εκάστοτε εξουσίες, αλλά πολίτες που η μόνη τους κινητήρια δύναμη για να μάθουνε, είναι η περιέργεια και η ανάγκη προσωπικής προβολής τους στο στενό οικογενειακό και φιλικό κύκλο τους. Μια ακόμη απόδειξη τους για τα «κονέ» που έχουν.

Εκεί, που πραγματικά ακούς απίθανες εκλογικές εκτιμήσεις είναι στα καφενεία. Κάθε πρεφαδόρος και ταβλαδόρος, και ένα εκλογικό αποτέλεσμα που του έχει εμπιστευθεί ο κολλητός του ξαδέλφου του που δουλεύει στο Υπουργείο ή σε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι.

Λίγες μέρες, λίγες ώρες μας χωρίζουν από τις εκλογές και όλοι θα γνωρίζουμε, με απόλυτη βεβαιότητα, τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν. Όσο για το τελικό αποτέλεσμα, θα κινηθεί ανάμεσα σε λαϊκές ρήσεις όπως «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει» ή «όπου ακούς πολλά κεράσια μικρό καλάθι βάστα» ή «η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» και άλλες. Καιρός είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των «πολιτισμένων» χωρών της Ευρώπης.

Δημοσίευση των Δημοσκοπήσεων μέχρι την τελευταία στιγμή, για να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα της περιέργειας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: