Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

«Εννέα αλάνθαστες συμβουλές για να κερδίσετε ψήφους την τελευταία στιγμή!»


Του Θανάση Παπαμιχαήλ,
Επικοινωνιολόγου, Διευθυντή της Think Politics

Ο αγώνας της διεκδίκησης της ψήφου δεν τελειώνει πριν κλείσουν οριστικά οι κάλπες. Είναι σημαντικό να το θυμάστε για να μην ατονήσουν οι προσπάθειές σας την τελευταία βδομάδα, η οποία μπορεί να είναι καθοριστική για το εκλογικό αποτέλεσμα.

1. Επικοινωνήστε με τους ψηφοφόρους υλοποιώντας μια έξυπνη ιδέα. Λίγες ημέρες πριν την κάλπη μια επικοινωνιακή ιδέα θα σας βοηθήσει να τραβήξετε την προσοχή τους και γιατί όχι να κερδίσετε την ψήφο τους. Απευθυνθείτε στους ειδικούς της επικοινωνίας για να «σκαρφιστούν» τον πιο έξυπνο τρόπο μετάδοσης της υποψηφιότητάς σας.

2. Αποφύγετε να κάνετε οποιοδήποτε λάθος και να δώσετε το δικαίωμα στον αντίπαλό σας να σας κάνει ένσταση μετά τις εκλογές. Έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές για να αντιληφθείτε εγκαίρως το όποιο λάθος ή γκάφα υποπέσει ο αντίπαλός σας.

3. Εφόσον τα προεκλογικά σας έντυπα θα έχουν ήδη μοιραστεί, επενδύστε στην ασφαλή μέθοδο διεκδίκησης ψήφων πόρτα- πόρτα. Επισκεφθείτε ακόμα και οικογένειες που γνωρίζετε ότι δεν είναι φιλικά προσκείμενες στο κόμμα σας. Ζητήστε τους τον ένα σταυρό, επενδύστε στο να κερδίσετε έστω και μία ψήφο από κάθε σπίτι.

4. Κυκλοφορείστε σε όσα περισσότερα εκλογικά κέντρα προλαβαίνετε. Επωφεληθείτε κάθε ευκαιρίας που σας δίνεται να ενημερώσετε τους πολίτες για την υποψηφιότητά σας και να περάσετε το μήνυμά σας. Λίγο πριν την ώρα που θα βρεθούν μπροστά στην κάλπη θα βοηθήσει πολύ να σας έχουν συναντήσει και να έχουν μια σύντομη φιλική κουβεντούλα μαζί σας ώστε να τονώσετε την εικόνα σας και την προσιτή σας, καθημερινή, πλευρά.

5. Ενεργοποιήστε τους πυρήνες σας για να μεταφέρουν τους δικούς σας ψηφοφόρους με κινητικά προβλήματα την ημέρα των εκλογών στο εκλογικό κέντρο. Να θυμάστε ότι στους εκλογικούς αντιπροσώπους επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις ακόμη και να βγουν εκτός του εκλογικού κέντρου για να πάρουν την ψήφο, διακόπτοντας την εκλογική διαδικασία για λίγο στο εσωτερικό του εκλογικού κέντρου.

6. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην καταμέτρηση των σταυρών κατά το άνοιγμα των φακέλων μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Σε κάποια ψηφοδέλτια δεν υπάρχουν όλοι οι σταυροί που δικαιούνται οι πολίτες, είτε γιατί δε θέλουν είτε γιατί βιάζονται να βγουν από το παραβάν. Έχει παρατηρηθεί με επιτήδειο τρόπο να προστίθενται οι εναπομείναντες σταυροί.

7. Εκπαιδεύστε κατάλληλα τους εκλογικούς σας αντιπροσώπους. Πρέπει να γνωρίζουν καλά τον έντυπο κανονισμό ώστε να μην αφήσουν ούτε μία δική σας ψήφο να πάει χαμένη. Αφιερώστε κι εσείς κάποιο χρόνο στο να μάθετε τον κανονισμό ώστε να μπορείτε όπου δυνατόν να ελέγξετε ότι η διαδικασία τηρείται στο ακέραιο.

8. Εάν τυχαίνει την ημέρα των εκλογών να έχετε γενέθλια ή γιορτή φροντίστε να το επικοινωνήσετε από πριν στους ψηφοφόρους. Ξέρουν αυτοί τι να κάνουν!

9. Εκμεταλλευτείτε τις πολυάριθμες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο για να επικοινωνήσετε με τους πολίτες. Κινητοποιήστε τους φίλους σας για να επικοινωνήσουν σε δικούς τους φίλους την υποψηφιότητά σας. Στέλνοντας έστω και σε 10 ή 20 φίλους τους ένα ενημερωτικό sms, e-mail, ή ακόμα ενημερώνοντας τους μέσω facebook ή tweeter μπορείτε μονομιάς να αυξήσετε επί 20 τη δύναμή σας. Στείλτε το τελευταίο μήνυμά σας πριν την ώρα της κάλπης στους δυνητικούς σας ψηφοφόρους. Να θυμάστε ότι όσο πιο έξυπνο είναι το μήνυμα, τόσο πιο έντονα θα χαραχθεί στην πρόσφατη μνήμη τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: