Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ο Σουν Τζου και πώς να αντιμετωπίσετε επιδέξια τους αντιπάλους σας


Της Αναστασίας Δουκάκη,
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο Σουν Τζου είπε: «Στην πρακτική τέχνη του πολέμου, το καλύτερα από όλα είναι να καταλάβεις τη χώρα του εχθρού σε καλή κατάσταση και τάξη. Το να συντρίβετε και να την καταστρέφετε δεν είναι καλό. Είναι καλύτερα να συλλάβετε ένα στράτευμα ολόκληρο παρά να το εξοντώσετε.»
Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να προτιμάμε να συντρίβουμε την αντίσταση του εχθρού χωρίς μάχη. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται ένας επιδέξιος ηγέτης. Ένας υποψήφιος που μπορεί να υπολογίσει με τη βοήθεια των συμβούλων του τα βήματά του προσεκτικά, δίχως βεβιασμένες κινήσεις που θα του κοστίσουν στο μέλλον. Τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» δεν αρμόζουν σε πολιτικούς που θέλουν ο θρίαμβός του να είναι πλήρης, ως αποτέλεσμα άρτιας στρατηγικής και ουσιαστικής υπεροχής. Για το λόγο αυτό ο στρατηγός πρέπει να μπορεί να ελέγχει το θυμό του ώστε τα αποτελέσματα της πολιορκίας να μην είναι καταστροφικά. Χάνοντας τον έλεγχο ρισκάρει κανείς να εξαπολύσει όλες του τις δυνάμεις/ στρατεύματα/ «κρυφά χαρτιά» χωρίς να καταφέρει να τα κεφαλαιοποιήσει στο μέγιστο βαθμό.

Ο Σουν Τζου είπε: «Η ανώτερη μορφή στρατηγικής είναι το να ματαιώνεις τα σχέδια του εχθρού και να αποτρέπεις τη συνένωση εχθρικών δυνάμεων.»
Ματαιώνοντας τα σχέδια του αντιπάλου ο πολιτικός κερδίζει ένα ισχυρό πλεονέκτημα. Όχι μόνο δεν χρειάζεται να καταβάλει κόπο για να κερδίσει τη μάχη αλλά «εκθέτει» τον αντίπαλο που δεν κατόρθωσε να υλοποιήσει τα σχέδιά του. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή καθώς πρέπει πάση θυσία να αποφευχθούν συνενώσεις δυνάμεων των αντιπάλων του υποψηφίου που θα θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχία της υποψηφιότητάς του. Είναι πρώτα από όλα λοιπόν απαραίτητη η ενδελεχής μελέτη όλων των πιθανών αντιπάλων και η ετοιμότητα στη διαχείριση κρίσης εάν αυτοί συνενωθούν. Επιλέξτε εχέμυθους συνεργάτες που θα εμπιστεύεστε ώστε να μην υπάρχει διαρροή των επόμενων κινήσεών σας κατά την προεκλογική περίοδο. Μονάχα έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα διατηρήσετε το προβάδισμά σας, ματαιώνοντας τις προθέσεις του αντιπάλου, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να καταναλωθείτε σε μια στείρα αντιπαράθεση ή αρνητική διαφήμιση.

Ο Σουν Τζου είπε: «Ο κανόνας στον πόλεμο είναι εάν οι δυνάμεις μας είναι δέκα προς ένα απέναντι στον εχθρό, τον περικυκλώνουμε. Εάν είμαστε πέντε προς ένα να του επιτεθούμε. Εάν οι δυνάμεις μας είναι δύο φορές περισσότερες από όσο οι εχθρικές δυνάμεις, να διαχωρίσουμε το στράτευμά μας σε δύο τμήματα.»
Με άλλα λόγια ο Σουν Τζου προτείνει να προχωρήσουμε σε επίθεση μόνο εάν είμαστε ισοδύναμοι με τον αντίπαλο, διαφορετικά να αποφύγουμε τη μάχη και να απομακρυνθούμε από πιθανές συγκρούσεις. Σε μια εκλογική μάχη, όπως σε κάθε μάχη, νικάει εκείνος που ξέρει πότε να πολεμήσει και πότε να αποφύγει τον πόλεμο. Νικάει εκείνος που περιμένει για να πιάσει τον εχθρό απροετοίμαστο. Πάνω από όλα όμως, νικάει εκείνος που γνωρίζει τον εαυτό του και τις δυνατότητές του, γνωρίζει τον εχθρό, μελετάει τις κινήσεις του και έχει την υπομονή και τη σοφία να επιτεθεί ή να αποσυρθεί την κατάλληλη στιγμή.
Όπως λέει πολύ σωστά ο Σουν Τζου: «Εάν δεν γνωρίζεις τον εαυτό σου, ούτε τον εχθρό, θα νικηθείς σε κάθε μάχη.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: