Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

21 ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ



Του Θανάση Παπαμιχαήλ,
Επικοινωνιολόγου- Διευθυντή της Think Politics

Εκατομμύρια συμβουλές έχουν γραφτεί για να βοηθήσουν τους πολιτικούς να κερδίζουν ψήφους, να έχουν ικανοποιημένους τους ψηφοφόρους τους. Ανάμεσα σ’ αυτές τις συμβουλές κάποιες ξεχωρίζουν για την ιδιαιτερότητα τους, την καθολική τους αποδοχή και την πρωτοτυπία τους. Οι συμβουλές που ακολουθούν αντιπροσωπεύουν την συνδυασμένη σοφία και εμπειρία μερικών από τους σημαντικότερους επαγγελματίες της πολιτικής επικοινωνίας.

1. Πιστέψτε στον εαυτό σας και θα πετύχετε. Μελετήστε τους στόχους σας και βάλτε τα δυνατά σας για να τους πραγματοποιήσετε. Η αυτοπεποίθηση είναι το ήμισυ της επιτυχίας.

2. Πέσε 7 φορές, σήκω 8, λέει μια παροιμία. Τα εμπόδια, οι δυσκολίες και οι ήττες είναι μέρος του επαγγέλματος του πολιτικού. Οπλιστείτε με δύναμη και θάρρος μετά από κάθε ήττα και προχωρήστε μπροστά. O δρόμος της πολιτικής είναι μονόδρομος και δεν έχει επιστροφή!

3. Μάθετε από τα λάθη σας. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια, εξετάστε τους λόγους και τα πιθανά αίτια της αποτυχίας και προσπαθήστε να τα διορθώσετε. Προσέξτε να μην τα επαναλάβετε.

4. Σκεφθείτε θετικά. Πάντα να σκέφτεστε την επιτυχία που έρχεται και να είστε σίγουροι ότι θα έρθει. Αν εσείς πιστεύετε στην θετική έκβαση της προσπάθειας θα το νιώσουν και οι συνεργάτες σας και θα εργάζονται με περισσότερη όρεξη και κέφι. Η δική σας αποφασιστικότητα είναι το πιο σημαντικό πράγμα.

5. Η ειλικρίνεια μετράει πολύ περισσότερο από τις ψεύτικες υποσχέσεις. Ο καλός πολιτικός αναλαμβάνει δεσμεύσει που μπορεί να εκπληρώσει.

6. Κολυμπήστε στα βαθιά. Δείτε ευκαιρίες, εκεί που οι αντίπαλοι σας, αποφεύγουν να πάρουν θέση. Αντιμετωπίστε «κατάματα» το πρόβλημα χωρίς να σκέφτεστε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Οι ψηφοφόροι επιβραβεύουν τους πολιτικούς που αναλαμβάνουν τις ευθύνες των πράξεων τους.

7. Μη ζητάτε ψήφο για σας αλλά για τον ψηφοφόρο σας. Δεν ζητάμε την ψήφο μόνο γιατί είμαστε έντιμοι και ικανοί αλλά γιατί με τις πράξεις μας θα ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών. Ο πολιτικός εντοπίζει τις ανάγκες των πολιτικών και προτείνει λύσεις, γι αυτό ψηφίζεται.

8. Ακολουθείστε τον κλασσικό κανόνα των επιτυχημένων πολιτικών. Τις περισσότερες φορές ο πολίτης ψηφίζει τον πολιτικό που γνωρίζει και εμπιστεύεται. Δουλέψτε πάνω σ’ αυτόν τον κανόνα.

9. Επικοινωνήστε σωστά. Μπορεί να έχετε τις καλύτερες διαθέσεις για να κάνετε έργο, να έχετε την πιο δυνατή ομάδα στο ψηφοδέλτιο σας, να είναι όλα ευνοϊκά και με το μέρος σας, αν δεν μπορείτε να τα επικοινωνήσετε σωστά, σίγουρα θα χάσετε. Διαλέξτε τον σωστό συνεργάτη επικοινωνίας, υιοθετήστε την κατάλληλη στρατηγική και κερδίστε το στόχο σας. Ανεβείτε στο αξίωμα που επιλέξατε.

10. Οργανώστε τα πάντα. Μην αφήνετε τίποτα στην τύχη. Μεθοδικότητα και οργάνωση θα φέρουν τη Νίκη.

11. Εκπαιδευτείτε στις τεχνικές της σωστής επικοινωνίας. Μάθετε να χαιρετάτε σωστά, να μιλάτε ορθά, να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος, να ντύνεστε κατάλληλα με την περίσταση.

12. Εξάσκηση και προπόνηση πριν εκφωνήσετε μια ομιλία μπροστά στον καθρέφτη ή σε δικούς σας ανθρώπους. Μάθετε να λέτε «νεράκι» το λόγο, όπως και το μάθημα στο σχολείο.

13. Δεν μας ψηφίζουν όλοι. Συμφιλιωθείτε με την αντίθετη άποψη, με τους μη ψηφοφόρους σας. Φροντίστε όμως να καταλάβετε τους λόγους της μη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο σας. Θα σας φανούν χρήσιμοι. Ακόμη, μη χάνετε άσκοπά χρόνο για να προσηλυτίσετε «άπιστους». Μάταιος κόπος. Θα σπαταλήσετε χρόνο και χρήμα.

14. Αλλάξτε ρόλους. Ελάτε στη θέση του ψηφοφόρου και απαντήστε αν θα ψηφίζατε τον εαυτό σας και για ποιους λόγους. Αν καταφέρετε να πείσετε με απλά λόγια τον εαυτό σας, τότε σίγουρα θα κερδίσετε και τον ψηφοφόρο πολίτη και το παιχνίδι της εκλογής.

15. Ο πολιτικός γίνεται, δεν γεννιέται. Φυσικά και δεν υπάρχουν στερεότυπα των επιτυχημένων πολιτικών. Ούτε συμβατικά προσόντα που σχετίζονται με την εικόνα τους πετυχημένου πολιτικού. Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, εκείνο που μετράει είναι το προσωπικό στυλ του καθενός και η πιστότητα του στην αυθεντικότητα του χαρακτήρα του. Υπάρχουν πετυχημένοι παρουσιαστές στην τηλεόραση με πρόβλημα «καθαρής» ομιλίας αλλά και πολιτικοί που έχουν γράψει ιστορία με μοναδικά προσόντα το προσωπικό τους στυλ και την τεχνική τους.

16. Μην κάνετε το άσπρο-μαύρο. Παραδεχτείτε τα αυτονόητα, όσο επώδυνα κι αν είναι για σας. Ειδικά όταν πρόκειται για σκάνδαλα οικονομικά, ροζ κλπ.

17. Ταυτιστείτε με μηνύματα εποχής. Πολλά από τα συνθήματα, πολιτικά μηνύματα όπως αλλαγή, μεταρρύθμιση και άλλα έχουν ταυτιστεί με ονόματα επιτυχημένων πολιτικών.

18. Αποσυρθείτε με το κεφάλι ψηλά και όχι με την ουρά στα σκέλια! Ο έξυπνος πολιτικός ενδιαφέρεται εξίσου για μια επιτυχημένη καριέρα αλλά και για την υστεροφημία του. Αποστρατευθείτε, όταν δείτε τις πρώτες ψιχάλες της αλλαγής στο πρόσωπο σας να έρχονται…

19. Μελετήστε τον αντίπαλο σας, σαν τον εαυτό σας. Να προσπαθείτε να μαθαίνετε αλλά και να προβλέπετε τις κινήσεις του. Η άγνοια του αντιπάλου και των κινήσεων του, εγκυμονεί κινδύνους.

20. Να προσέχετε το «έτερον ήμισυ» του ψηφοφόρου σας. Να είστε επιφυλακτικοί και πολύ προσεκτικοί. Έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεση του για να τον μεταπείσει, αν δεν σας «πάει».

21. Επιμονή, επιμονή, επιμονή σε κάθε προσπάθεια. Οι δυσκολίες έχουν ένα διπλό ρόλο, να σας καταπονήσουν και να σας βγάλουν έξω από το παιχνίδι. Μην τους κάνετε τη χάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: