Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Ο Σουν Τζου και πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή για να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας;


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο Σουν Τζου είπε: «Μην δίνετε μάχη εάν δεν βρίσκεστε σε κίνδυνο. Μην ενεργείτε εάν δεν είναι προς το συμφέρον σας.»
Δεν υπάρχει λόγος να «ξοδέψετε» τις δυνάμεις σας και να αναλωθείτε σε επιθέσεις εναντίον του αντίπαλου υποψήφιου εάν δεν νιώθετε ότι απειλείστε. Αντίθετα, είναι προτιμότερο να αφοσιωθείτε στο έργο σας ώστε την ώρα του απολογισμού να έχετε χειροπιαστά επιτεύγματα να παρουσιάσετε στους πολίτες. Σε μια εποχή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική και τους θεσμούς είναι σοφότερο να επενδύσετε στο έργο και τις θέσεις σας παρά στη στείρα αντιπολίτευση.

Εάν όμως βρίσκεστε σε κίνδυνο και θέλετε να αποσπάσετε την προσοχή των ψηφοφόρων από γεγονότα που είναι στην επικαιρότητα και ενδεχομένως πλήττουν την εικόνα σας, τότε μπορείτε να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας με στόχο να αντιστρέψετε το κλίμα. Προσοχή όμως! Πρέπει να έχετε σοβαρούς λόγους για την επίθεσή σας ώστε να είστε σε θέση να επιχειρηματολογήσετε σε περίπτωση που σας κατηγορήσουν ότι προσπαθείτε να στρέψετε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης μακριά από τα ζητήματα που αφορούν στο άτομό σας. Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε ότι η επίθεσή θα κεφαλαιοποιηθεί σε δικό σας κέρδος.

Ο Σουν Τζου είπε: «Στην επίθεση, την ώρα για πυρ, για να αξιοποιήσετε τη φωτιά πρέπει η πυρπόληση να γίνεται σε κατάλληλη εποχή και σε κατάλληλη μέρα.»
Η στιγμή που θα επιλέξετε για να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας πρέπει να είναι η κατάλληλη. Μερικές φορές μπορεί και το καλύτερο επιχείρημα να μην «πιάσει τόπο» εάν δεν τεθεί μέσα στο κατάλληλο πλαίσιο. Για το λόγο αυτό φροντίστε πριν εξαπολύσετε πυρ, για να δρέψετε τους μέγιστους καρπούς, να έχετε σταδιακά διαμορφώσει το κλίμα ώστε να επιτεθείτε την πιο κατάλληλη και συνάμα αποτελεσματική στιγμή.

Ο Σουν Τζου είπε: «Ούτε ο ηγεμόνας επιτρέπεται να κηρύσσει πόλεμο επειδή νευρίασε, ούτε ο στρατηγός επιτρέπεται να δίνει μάχη για εκδίκηση.»
Όποτε κι αν επιλέξετε να επιτεθείτε πρέπει να έχετε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις σας, τη στρατηγική σας. Να έχετε μεριμνήσει για τα ενδεχόμενα πυρά που σε απάντηση των επιθέσεών σας μπορεί να εξαπολύσει ο αντίπαλος εναντίον σας, ώστε να μην βγείτε εκτεθειμένος και «τραυματίσετε» την υποψηφιότητα και την εικόνα σας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν πρέπει να αφεθείτε στα συναισθήματά σας και να επιτεθείτε χωρίς δεύτερη σκέψη ορμώμενοι από θυμό ή εκδίκηση. Η νίκη θα εξασφαλιστεί με οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέπεια και προπάντων ηρεμία. Προσπαθήστε γενικότερα να μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις υπό συναισθηματική πίεση. Προτιμήστε να επιτεθείτε λίγο αργότερα αρκεί να έχετε μελετήσει καλά τις κινήσεις σας ώστε να γνωρίζετε εις βάθος και τις συνέπειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: