Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009

Μαθήματα Ιστορίας: Μπαζίλ- Ο πρώτος επικοινωνιολόγος; Χίτλερ- Ικανότατος ηθοποιός!


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Η αισθητικοποίηση της πολιτικής επικοινωνίας, δηλαδή η προσθήκη αισθητικών κωδίκων στην πολιτική, εξελίχθηκε δυναμικά την εποχή του φασισμού ώστε ο Χίτλερ να μπορέσει να προσεγγίσει, να πείσει και να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους οπαδούς.
Ο Μπαζίλ ήταν ένας ηθοποιός του Θεάτρου της Βασιλικής Αυτής και είχε δεχθεί να κάνει μάθημα στον Χίτλερ –τότε απλό τοπικό προπαγανδιστή- για οκτώ μάρκα την ώρα. Ο Μπαζίλ ήταν ηθοποιός της παλιάς σχολής και έπαιζε συνήθως ιστορικά πρόσωπα, κάνοντας μεγαλοπρεπείς χειρονομίες.

Η κίνηση του Χίτλερ να πάρει μαθήματα φωνητικής, όχι μόνο για να μιλάει σωστά, αλλά και επειδή στις ομιλίες του ούρλιαζε φοβερά έπρεπε να μάθει να αποφεύγει το βράχνιασμα. Με τη βοήθεια του παλιού κωμικού μάθαινε πώς θα κινεί τα χέρια του στις ομιλίες και τις εμφανίσεις του ώστε να φαίνεται σπουδαίος, καθώς και πώς πρέπει να περπατά για να δίνει μια αίσθηση μεγαλοπρέπειας και ηρωισμού.

Πράγματι, η φωνή του Χίτλερ σταδιακά πήρε τον οργισμένο τονισμό που θα έδινε κάποιος που τον είχαν κατηγορήσει άδικα, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από την ανδροπρέπειά της. Το περπάτημά του εξελίχθηκε, ακουμπώντας τα ακροδάχτυλα του ποδιού το έδαφος, κρατώντας το πόδι τεντωμένο και τραβώντας το πιγούνι προς τα μέσα. Ο Μπαζίλ δίδαξε στον Χίτλερ ακόμη και να αριθμεί τα επιχειρήματα που εξέθετε στις ομιλίες του, υπογραμμίζοντας τις λέξεις «πρώτο», «δεύτερο», «τρίτο» υψώνοντας τον αντίστοιχο αριθμό δαχτύλων (πολλές φορές παραπλανώντας το κοινό ότι διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό επιχειρημάτων από όσα τελικά εξέθετε).

Ο Χίτλερ έμαθε να παριστάνει άκρως πειστικά ότι τα επιχειρήματά του ήταν λογικά. Χαρακτηριστικά, στην ομιλία του για τις «είκοσι» αποδείξεις των πολεμικών επανορθώσεων όπου ανέτρεπε και αποκάλυπτε τη δημοκρατία έκανε τεράστια εντύπωση. Παρουσιάστηκε –τόσο φωνητικά όσο και κινησιολογικά- ως ο ηγέτης που έχει αποδείξεις για όσα λέει, ακόμα κι όταν οι αποδείξεις αυτές δεν υπήρχαν καν. Πληρώνοντας οκτώ μάρκα την ώρα ο Χίτλερ εξελίχθηκε σε έναν ικανότατο ηθοποιό!


Πηγή: Μάγερ, Τόμας (1999): Η πολιτική ως θέατρο, Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη

1 σχόλιο:

29-26 είπε...

Δοκιμαστική διαδικασία

''Βράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ''
''Αναταραχή στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ''
''Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ''

Τι εξυπηρετούν άραγε φράσεις σαν τις παραπάνω που ακούμε κάθε φορά που η κυβέρνηση τα βρίσκει σκούρα; Είτε ψηφίζονται νέοι φόροι, είτε ασφαλιστικό, είτε σε μειώσεις μισθών, είτε έχουμε σκάνδαλα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία βράζει.

Οι επιστήμονες της επικοινωνίας συμβουλεύουν η ένταση να δημιουργείται στην κεντρική πολιτική σκηνή για να μην επεκτείνεται στον δρόμο. Σκεφτείτε τα πρωτοσέλιδα να έγραφαν ''Ανυπόμονο το κοινοβούλιο να ψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για να προλάβει τις διακοπές του''. Είδηση που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια. Τι σε νοιάζει το ασφαλιστικό αν έχεις 40 σπίτια και 3 εκατομμύρια στην τράπεζα. Από την σύνταξη περιμένεις;
Τι βατραχοπέδιλο και κακό είχαν να φάνε τα ''δελφίνια'' της εκάστοτε κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να περιγραφεί.

Η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ ''έβραζε'' επί τεσσεράμισι χρόνια. Σε κάθε δυσκολία όλα τα ΜΜΕ μιλούσαν για έξαλλους βουλευτές που επιτέθηκαν φραστικά σε υπουργούς και απειλούσαν ότι θα… θα… θα… Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε ότι νομοσχέδιο ήθελε και ας είχαν φτάσει οι βουλευτές στην 15η βράση. Όλοι αυτοί ''ξεσπάθωσαν'' μετά τις εκλογές πυροβολώντας κατά το κοινώς λεγόμενο ένα πτώμα...

Το κάθε φάρμακο για να βγει στην παραγωγή πρέπει να παρέχει βεβαιωμένα και αδιαπραγμάτευτα αποτελέσματα. Οποιοδήποτε προηγούμενο στάδιο αποτελεί την δοκιμαστική διαδικασία. Την περίοδο που επάνω στα σώματα των άτυχων ποντικών εναλλάσσονται χημικές ουσίες και αναλογίες μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή η πολυετής συνήθως περίοδος ονομάζεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες πειραματικό στάδιο, καθώς κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν μια ιστορική ευκαιρία στα χέρια τους. Αν πραγματικά διαφωνούν με τις βουλές της κυβέρνησης μπορούν απλά και χωρίς τυμπανοκρουσίες να καταψηφίσουν τα νομοσχέδια. Όπως έκαναν οι τρεις συνάδελφοι τους ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές. Σε διαφορετική περίπτωση τα ονόματα τους θα γραφτούν με μελανά χρώματα ως αυτοί που στήριξαν την δοκιμαστική διαδικασία που συντελείται πάνω στο σώμα της Ελλάδας.

Οι ίδιοι γνωρίζουν τι έρχεται και έχουν ετοιμάσει από τώρα την ''απολογία'' τους ενώπιον των ψηφοφόρων, για τους ανεπαρκείς υπουργούς, τον εξαφανισμένο σε ταξίδια πρωθυπουργό και ότι άλλο βάζει ο νους σας. Επενδύουν και στην ελληνική νοοτροπία που δύσκολα αλλάζει. Μόνο που αυτή την φορά δεν είναι απόλυτα σίγουροι….

http://29-26.blogspot.com/2010/06/blog-post_2191.html