Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Ο Σουν Τζου και πώς πρέπει να ελιχθείτε στην τελική ευθεία για τις εκλογές


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Για τον Σουν Τζου η μάχη συμβολίζει την τελική ευθεία προς τη νίκη. Ο έμπειρος στρατηγός έχει χαράξει και ακολουθήσει με συνέπεια τη στρατηγική που θα του αποφέρει το ποθητό αποτέλεσμα. Για τον υποψήφιο πολιτικό η ώρα της μάχης συμβολίζει την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ήδη βρισκόμαστε λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο πολιτικός που αντιμετωπίζει με σοβαρότητα την υποψηφιότητά του δεν πρέπει επουδενί να μείνει εκτεθειμένος την τελευταία στιγμή.

Ο Σουν Τζου είπε: «Μην ενεργείτε εάν δεν είναι προς το συμφέρον σας. Μην κινείστε εκτός αν διακρίνετε κάποιο πλεονέκτημα.»
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνεστε σε αρνητικές επιθέσεις ενάντια στον αντίπαλό σας ενώ ήδη προπορεύεστε. Μια επίθεση μπορεί εύκολα να αναστρέψει το κλίμα και να αποβεί μοιραία για την πορεία της υποψηφιότητάς σας. Εάν όμως η εικόνα σας έχει ήδη απειληθεί τότε μπορείτε να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας με μεγαλύτερη άνεση, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό από το πλήγμα που έχει υποστεί το πρόσωπό σας.

Ο Σουν Τζου είπε: «Υπάρχει κατάλληλη εποχή για να γίνονται επιθέσεις με φωτιά και κατάλληλες μέρες που προσφέρονται ειδικά για να ξεκινήσετε μια μεγάλη πυρκαγιά.»
Εάν έχετε ένα ισχυρό χαρτί ενάντια στον αντίπαλό σας μην το «χαραμίσετε» χρησιμοποιώντας το τη λάθος στιγμή. Πάντα θα βρεθεί η κατάλληλη συγκυρία ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την επίθεσή σας. Θα ήταν άσκοπο να επιτεθείτε τη στιγμή που ο αντίπαλός σας είναι ισχυρός. Περιμένετε τη στιγμή που θα είναι ευάλωτος για να εκτοξεύσετε τα βέλη σας προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο Σουν Τζου είπε: «Κατά την επίθεση με φωτιά, πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις πιθανές εξελίξεις.»
Ο Σουν Τζου μιλάει για αυτό που σήμερα ονομάζουμε διαχείριση κρίσεων. Όταν αποφασίσετε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτεθείτε δεν πρέπει να αγνοείτε πως ο αντίπαλός σας θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος. Πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πιθανό να έχεις κι αυτός κρυμμένους άσους στο μανίκι του και να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντικρούσετε τις όποιες κατηγορίες εκτοξεύσει εναντίον σας για να προστατεύσετε αποτελεσματικά την εικόνα και την υποψηφιότητά σας.

Ο Σουν Τζου είπε: «Κανένας Ηγεμόνας δεν πρέπει να βάζει τμήματα στο πεδίο της μάχης απλά και μόνο για να ικανοποιήσει το θυμό του.»
Όποτε κι αν επιλέξετε να επιτεθείτε πρέπει να έχετε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις σας, τη στρατηγική σας. Δεν πρέπει να αφεθείτε στα συναισθήματά σας και να επιτεθείτε χωρίς δεύτερη σκέψη ορμώμενοι από θυμό ή εκδίκηση. Η νίκη θα εξασφαλιστεί με οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέπεια και προπάντων ηρεμία. Προσπαθήστε γενικότερα να μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις υπό συναισθηματική πίεση. Προτιμήστε να επιτεθείτε λίγο αργότερα αρκεί να έχετε μελετήσει καλά τις κινήσεις σας ώστε να γνωρίζετε εις βάθος και τις συνέπειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: