Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Τηλεοπτικά «παράθυρα»: Πώς να ξεφύγετε από τις συμπληγάδες πέτρες;


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Οι εκλογές πλέον διεξάγονται κυρίως στην τηλεόραση και λιγότερο στα «μπαλκόνια». Αποτέλεσμα αυτής της μετάβασης από το μπαλκόνι στο τηλεοπτικό παράθυρο είναι οι εκλογικές αναμετρήσεις να κινούνται σε τρεις κυρίως άξονες: την πολιτική διαφήμιση, τις «τηλεμαχίες» των πολιτικών αρχηγών και τα τηλεοπτικά παράθυρα των δελτίων ειδήσεων και τοκ σόους των καναλιών. Ο ρόλος των τηλεοπτικών παραθύρων έχει γίνει ευρέως αποδεκτός καθώς εξασφαλίζει υψηλή τηλεθέαση, ευεργετική τόσο για το δελτίο ειδήσεων όσα και για τα πολιτικά πρόσωπα.

Γιατί είναι χρήσιμα τα «παράθυρα» στους πολιτικούς;

- Η τηλεόραση αποτελεί πλέον χώρο ερμηνείας της πολιτικής επικαιρότητας.
- Για πολλούς πολίτες η τηλεόραση αποτελεί τη μόνη πηγή ενημέρωσης.
- Οι τηλεθεατές επηρεάζονται έντονα από τις θεματικές επιλογές των δελτίων ειδήσεων αναφορικά τόσο με την πολιτική όσο και με τις εξελίξεις της πολιτικής επικαιρότητας.
- Να θυμάστε ότι οι τηλεθεατές μένουν κυρίως στις εντυπώσεις.
- Συχνή προβολή του υποψηφίου, των θέσεών του και της παράταξής του.
- «Απ’ ευθείας σύνδεση» με τον τηλεθεατή- δυνητικό ψηφοφόρο.
- Αύξηση της αναγνωσιμότητας του υποψηφίου
Προσοχή στους κινδύνους
- Η θεματολογία των «τηλεπαραθύρων» δεν ελέγχεται από τον υποψήφιο.
- Ο δημοσιογράφος όχι μόνο θέτει τις ερωτήσεις αλλά παρεμβαίνει και στη συζήτηση, πολλές φορές αμφισβητώντας τους ίδιους τους καλεσμένους του.
- Υψηλά ποσοστά επίθεσης ανάμεσα σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.
- Η πολύ συχνή εμφάνιση στα «τηλεπαράθυρα» είναι πιθανό να σχολιαστεί αρνητικά, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο που οφείλει να εκπληρώνει η δημόσια ενημέρωση.
- Σημασία δεν έχει μόνο τι λέμε αλλά πώς το λέμε.
- Δεν μπορούμε να «διορθώσουμε» ατέλειες στο μοντάζ.

Πώς μπορεί ένας χαρισματικός πολιτικός να επιτύχει αυξημένα νούμερα τηλεθέασης, αλλά για να αποφύγει τη «φούσκα» της επιφανειακής δημοσιότητας;

- Απομακρυνθείτε από τις πρακτικές της «πολιτικής άνευ περιεχομένου».
- Χρησιμοποιείτε ουσιαστικό πολιτικό λόγο αλλά και καυστικά σχόλια όπου χρειάζεται.
- Κάνετε ουσιαστικές παρεμβάσεις που να «μιλούν» στην καρδιά του πολίτη.
- Μη διστάσετε να πείτε τη γνώμη σας και να την υποστηρίξετε ανοιχτά εάν έχει ειπωθεί κάτι που θεωρείτε ανακριβές ή στο οποίο είστε αντίθετοι.
- Υπενθυμίστε την αναγκαιότητα σεβασμού στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας όπου κρίνεται ότι χρειάζεται, στον παρουσιαστή της εκπομπής αλλά και στους συνομιλητές σας.
- Προβλέψτε τα θέματα στα οποία θα δοκιμάσει να επεκταθεί ο αντίπαλός σας για αν κερδίσει τις εντυπώσεις.
- Εξασκηθείτε στις γρήγορες αντιδράσεις σε αρνητικά σχόλια με στοχευμένες απαντήσεις.
- Επιζητείτε συζητήσεις που θα έχουν ή τουλάχιστον «φαίνονται» ότι θα έχουν ουσία. Μην εμφανίζεστε στα «τηλεπαράθυρα» χωρίς η εμφάνισή σας να είναι αιτιολογημένη.
- Εάν πρόκειται το θέμα συζήτησης να είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, πέρα από την προσωπική σας άποψη αναφέρατε και τη θέση της παράταξής σας.
- Εμμένετε –χωρίς να αποπροσανατολίζεστε- στην άποψή σας και προβάλετε μεστά επιχειρήματα για να την υποστηρίξετε.
- Παρουσιάστε έναν ουσιαστικό αντίλογο στην άλλη άποψη που εκφράζεται από το «γείτονά» του στο δίπλα ακριβώς «παράθυρο».
- Ο σύντομος χρόνος παραμονής στο «παράθυρο» υποχρεώνει σε απαντήσεις σύντομες, περιεκτικές και με έξυπνες ατάκες.
- Μην ολοκληρώνετε ποτέ. Βάλτε ερωτηματικό για να πάρετε νέα πάσα και αφήστε τον συντονιστή να συνεχίσει να σας κάνει ερωτήσεις.
- Οδηγείστε τη συζήτηση στο γήπεδο που εσείς θέλετε.
- Μείνετε ήρεμος έστω κι αν ο αντίπαλος- συνομιλητής σας έχει βγει έξω από τα ρούχα του. Μην ανταποδίδεται υβριστικά σχόλια.
- Μην ειρωνεύεστε, μην κάνετε μορφασμούς είτε επιδοκιμασίας είτε αποδοκιμασίας. Θυμηθείτε πόσο έχασε ο Μακέιν στο debate με τον Ομπάμα κάνοντας μορφασμούς. Η τηλεοπτική εικόνα είναι πολύ δυνατή και επηρεάζει τις μάζες.
- Κάντε το μακιγιάζ που σας κολακεύει. Θυμηθείτε πόσο «σκληρός» βγήκε στην εικόνα ο Νίξον σ’ ένα debate όταν δε δέχθηκε να βαφτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: