Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Οι πολιτικοί σας αντίπαλοι και πώς να τους αντιμετωπίσετε


Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας πρέπει να προσέξετε τα άτομα που βρίσκονται απέναντί σας. Είναι η περίοδος που οι πολιτικοί σας αντίπαλοι μπορεί να σας κοστίσουν την εκλογή σας. Είναι χρήσιμο να ξέρετε ποιους θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε την κρίσιμη στιγμή και πώς θα τους μεταχειριστείτε αποτελεσματικότερα, ώστε να κερδίσετε -εάν είναι εφικτό- ακόμα και την εύνοιά τους.

Οι τρεις κατηγορίες πολιτικών αντιπάλων

Α) Αυτοί που έχετε προσβάλει
Χωρίς απαραίτητα να δείξετε μεταμέλεια, η οποία μπορεί να μεταφραστεί και ως αδυναμία, υιοθετείστε μια πιο συγκρατημένη και ήρεμη στάση απέναντί τους. Θα λάβουν το μήνυμα ότι δεν είστε πια αρνητικά διακείμενος απέναντί τους. Εάν υπερασπιζόσασταν κάποιο φίλο ξεκαθαρίστε τη θέση σας και διαβεβαιώστε τους ότι εάν γίνουν φίλοι σας θα τους είστε εξίσου πιστός και θα φροντίζετε για το συμφέρον των υποθέσεών τους. Καλλιεργείστε τους εκ νέου συναισθήματα εμπιστοσύνης και καλής πίστης.

Β) Αυτοί που δε σας συμπαθούν (ακόμα και χωρίς λόγο)
Με κάποια εξυπηρέτηση και δείχνοντας την αφοσίωσή σας στο έργο σας, μπορείτε να τους αλλάξετε την αρνητική προδιάθεση. Μην έχοντας κάποια συγκεκριμένο λόγο αντιπάθειας προς το πρόσωπό σας, αυτή η κατηγορία αντιπάλων με την απαιτούμενη προσπάθεια και αφοσίωση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε υποστηρίκτρια δύναμή σας.

Γ) Αυτοί που είναι στενοί φίλοι των αντιπάλων σας
Δείξτε τους ότι είστε θετικά διακείμενος απέναντί τους και προς τους ίδιους τους ανταγωνιστές σας γιατί πάνω από όλα ενδιαφέρεστε για το καλό του τόπου. Θα εκτιμήσουν τη στάση σας. Ακόμα κι αν δεν κερδίσετε υποστηρικτές από τη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι πολύ πιο χρήσιμο να μην έχετε φανατισμένους αντιπάλους που θα προσπαθήσουν σε κάθε ευκαιρία να σπιλώσουν την εικόνα σας.

Ζυγίστε τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του αντιπάλου σας
Σε κάθε εκλογική εκστρατεία ο υποψήφιος πρέπει να ανιχνεύει καλά ποιος είναι ο κύριος αντίπαλός του και να ζυγίζει τα πλεονεκτήματά του ενάντια στις όποιες αδυναμίες του. Τα μειονεκτήματα των αντιπάλων πρέπει να διερευνηθούν συστηματικά. Θα αποτελέσουν ισχυρά χαρτιά στα χέρια του υποψηφίου την κατάλληλη στιγμή, όταν οι εχθροί του θα προσπαθήσουν να τον πλήξουν.

Χρησιμοποιήστε τα δυνατά σας σημεία
Το χαρακτηριστικό της υποψηφιότητας του Κικέρωνα ήταν ότι κανείς από την οικογένειά του δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή και δεν είχε ασκήσει δημόσιο αξίωμα. Χρησιμοποιώντας όμως την ευγλωττία του και το επιχείρημα ότι είναι άφθαρτος σε σχέση με τους αντιπάλους του, μπόρεσε να μαγνητίσει τα βλέμματα και να κερδίσει πολύτιμους υποστηρικτές. Κάποιος υποψήφιος μπορεί να κερδίζει στις δημόσιες σχέσεις, κάποιος άλλος στη ρητορική, άλλος στις δημόσιες εμφανίσεις. Εκμεταλλευθείτε τα χαρίσματά σας, όποια κι αν είναι αυτά, για να προσελκύσετε νέους υποστηρικτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: