Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Σκωτσέζικο ντους σε υποψήφιους με τα χρίσματα


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου- Διευθυντή της Think Politics

Σκωτσέζικο ντους έχουν επιφυλάξει μέχρι στιγμής τα δύο μεγάλα κόμματα στους φερέλπιδες αυτοδιοικητικούς υποψήφιους, με την μη επισημοποίηση των εκλεκτών τους.
Σε μια καθημερινή δημοσιογραφική παραφιλολογία βλέπουμε εναλλάξ τα ονόματα των πιθανών υποψηφίων να έχουν πάρει το περιβόητο χρίσμα ή στήριξη. Όλοι θέλουν να κερδίσουν ένα πόστο που ανοίγει πεδίο δόξας λαμπρό μέσα στην Αυτοδιοίκηση προβάλλοντας την εικόνα του ανεξάρτητου υποψήφιου, όμως στηριζόμενοι από έναν από τους δύο μεγάλους κομματικούς σχεδιασμούς, προσβλέποντας σε ψήφους του σκληρού κομματικού πυρήνα.

Αν και πρόκειται για «παγίδα» πολιτικού θανάτου, αν και συνομολογείται η κομματική απαξίωση των πολιτών, εν τούτοις οι υποψήφιοι περιμένουν και δέχονται αγόγγυστα τα σκωτσέζικα ντους που τους προσφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης ή πηγές προσκείμενες στα ενδότερα των κομμάτων. Όταν βρισκόμαστε σε τόσο ρευστό πολιτικό περιβάλλον, όταν όλα αλλάζουν καθημερινά σε βάρος των πολιτών με ευθύνη των πολιτικών, πρέπει να αντιληφθούν και τα κόμματα ότι κυρίαρχο ρόλο στην επιλογή των εκλεκτών τους θα πρέπει να παίζει η προσωπικότητα των υποψηφίων και όχι η κομματική τους ταυτότητα.

Να επιλεγούν υποψήφιοι φερέγγυοι, καταξιωμένοι που δεν δίνουν την εντύπωση του απλού θεσιθήρα και αριβίστα, αλλά που έχουν όραμα και πρόθεση να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

Να επιλέγουν νέα πρόσωπα, άφθαρτα, που θα ακολουθήσουν νέες ευφάνταστες στρατηγικές προσεγγίσεις χρησιμοποιώντας νέα πολιτικά εργαλεία.
Να ξέρουν να χρησιμοποιούν ρεαλιστικό πολιτικό λόγο, και να έχουν την ικανότητα προσέλκυσης σοβαρών και αξιόπιστων τεχνοκρατών στις τάξεις τους.

Τα χρονικά όρια στενεύουν και οι συνθήκες πιέζουν ακόμη περισσότερο. Η εσκεμμένη ή μη καθυστέρηση των αποφάσεων των κομμάτων με στόχο την τήρηση εσωκομματικών ισορροπιών μπορούν να αποβούν μοιραία στο τελικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για ημερίδες, ανοιχτές συζητήσεις, δημοσκοπήσεις ούτε για άλλες καθυστερήσεις. Χρίσματα και στηρίξεις άμεσα! Ήδη, αρκετοί υποψήφιοι έχουν ανακοινώσει την κάθοδο τους, μην αντέχοντας άλλο σκωτσέζικο ντους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: