Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

Εν ενεργεία Δήμαρχοι: Ακολουθείστε τις συμβουλές του Σουν Τζου!




Της Αναστασίας Δουκάκη,
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics
M.A. Political Communication

Ο εν ενεργεία Δήμαρχος διαθέτει αναγνωρισιμότητα και έργο να επιδείξει. Εάν αυτά τα δύο πλεονεκτήματα τα διαχειριστεί σωστά, ακολουθώντας τις συμβουλές στρατηγικής του Σουν Τζου, έχει μεγάλες πιθανότητες να καταφέρει να προφυλάξει με επιτυχία την υποψηφιότητά του από τις επιθέσεις και την κριτική των νέων υποψηφίων.
10 + 1 συμβουλές- κλειδιά για τη διαχείριση της υποψηφιότητάς σας:

1. Βάλτε εσείς τους κανόνες του παιχνιδιού
Απέναντι στην άμεση πρόκληση διεκδίκησης του αξιώματος από έναν ισχυρό αντίπαλο, ο εν ενεργεία Δήμαρχος μπορεί για μια στιγμή να νιώσει πως βρίσκεται σε δυσχερή θέση. Ως έξυπνος πολιτικός όμως, πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθεί στο να διασφαλίσει τους όρους διεξαγωγής της μάχης. Όπως λέει ο Σουν Τσου: «Γι’ αυτό ο έξυπνος μαχητής επιβάλλει τη θέλησή του στον εχθρό. Δεν επιτρέπει στον εχθρό να του επιβάλλει τη δική του θέληση».

2. Το έργο σας, η ταυτότητά σας
Ο εν ενεργεία Δήμαρχος πρέπει να συμμετάσχει στην αναμέτρηση ως αιρετός που έχει έργο να επιδείξει και όχι ως άλλος διεκδικητής, έχοντας εξασφαλίσει εν πολλοίς τους όρους ελέγχου –άρα και αποφυγής– της ήττας. Όπως λέει ο Σουν Τζου: «Το να εξασφαλίσουμε τους εαυτούς μας απέναντι στην ήττα είναι στο χέρι μας, αλλά η ευκαιρία να νικήσουμε τον εχθρό δίνεται από τον ίδιο τον εχθρό».

3. Απαγορεύονται τα λάθη
Από το σημείο αυτό και μετά το στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε με τον εαυτό σας είναι να μην κάνετε σχεδόν κανένα λάθος, επιλέγοντας σωστά επιχειρήματα, εκμεταλλευόμενος τη βαρύτητα του ονόματός σας και με επιθέσεις σε πολλαπλά επίπεδα απέναντι στον αντίπαλό σας. Όπως λέει ο Σουν Τζου: «Νικάει κανείς στις μάχες που δίνει με το να μην κάνει λάθη. Το να μην κάνεις λάθη είναι εκείνο που θεμελιώνει τη βεβαιότητα της νίκης, γιατί σημαίνει ότι νικάς έναν εχθρό που έχει ήδη ηττηθεί».

4. Εκμεταλλευθείτε τα λάθη του αντιπάλου σας
Αντίθετα, ο νέος υποψήφιος μην έχοντας την εμπειρία του εν ενεργεία Δημάρχου, ρισκάρει να υποπέσει σε λάθη, πολιτικά και επικοινωνιακά. Από το χρόνο δήλωσης της υποψηφιότητάς του μέχρι τον τρόπο επιλογής των συμμάχων του στην εκλογική μάχη. Η μη έγκαιρη ανακοίνωση υποψηφιότητας και ο εφησυχασμός από τις πρώτες δημοσκοπήσεις –παγίδες στις οποίες μπορεί εύκολα να πέσει ο νέος υποψήφιος- έρχονται σε αντίθεση με τη συμβουλή του Σουν Τζου: «Γι’ αυτό, αν και έχουμε ακούσει για ανόητη βιασύνη στον πόλεμο, δεν έχει παρουσιαστεί ποτέ η ευφυΐα να συνδέεται με μεγάλες καθυστερήσεις. Δεν υπάρχει παράδειγμα χώρας που να έχει ωφεληθεί από πόλεμο που παρατείνεται».

5. Μην αφήσετε όσους σας στηρίζουν να νιώσουν ανασφάλεια για την επόμενη μέρα
Προσπαθήστε με τις κινήσεις και τις αποφάσεις σας (όπως για παράδειγμα να μη διεκδικήσετε το χρίσμα) να μη δημιουργήσετε στο μηχανισμό που σας στηρίζει, είτε αυτό είναι η κομματική σας παράταξη είτε οι δικοί σας συνεργάτες, ανησυχία για την επόμενη ημέρα. Το αποτέλεσμα θα είναι όλο αυτό το δυναμικό να στραφεί εναντίον σας – ή να μη σας στηρίξει με όλες τους δυνάμεις- για να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση και να εξασφαλίσει τη θέση του μετά τις εκλογές. Όπως επισημαίνει Σουν Τζου: «Με το να επιδιώκει κανείς να διοικεί ένα στράτευμα με τον ίδιο τρόπο που διευθύνει ένα βασίλειο, ενώ αγνοεί τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα στρατό, φέρνει ανησυχία στο νου των στρατιωτών».

6. Ακολουθείστε την στρατηγική man to man
Από το ήδη οργανωμένο στρατόπεδο που διαθέτετε, ως εν ενεργεία Δήμαρχος, είναι πολύ ευκολότερο να ξεκινήσουν άμεσα οι προσωπικές επιθέσεις στον αντίπαλο, ακολουθώντας τις συμβουλές στρατηγικής του Σουν Τζου: «Μειώστε το γόητρο των αρχηγών του εχθρού προκαλώντας τους ζημιά – φροντίστε να τους δημιουργείτε φασαρίες και να τους απασχολείτε συνέχεια». Με τις κινήσεις αυτές μπορείτε να δημιουργήσετε ένα συγκεκριμένο κλίμα, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει υπέρ σας, γιατί όπως λέει ο Σουν Τζου: «Εάν από το άλλο μέρος, είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αρπάξουμε ένα πλεονέκτημα, ενώ βρισκόμαστε μέσα σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ίσως μπορέσουμε να βγάλουμε τον εαυτό μας από την κακοτυχία».

7. Ακτινογραφείστε τον αντίπαλό σας και εκμεταλλευθείτε τις αδυναμίες του
Πολλοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι υποψήφιοι συχνά δείχνουν ορισμένα προσωπικά στοιχεία τα οποία λειτουργούν εις βάρος τους. Γιατί όπως λέει ο Σουν Τζου, «Προκαλέστε τον και μάθετε την αρχή στην οποία στηρίζεται η ενεργητικότητα ή η αδράνειά του. Εξαναγκάστε τον να αποκαλυφθεί, για να αντιμετωπίσετε έτσι τα αδύνατα σημεία του». Ο Σουν Τζου δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει ότι υπάρχουν «επικίνδυνα ελαττώματα» που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά έναν υποψήφιο αρχηγό όπως « [...] η απερισκεψία που οδηγεί στην καταστροφή ... [και] ένας ευέξαπτος χαρακτήρας, που εύκολα μπορεί να προκληθεί με συμβουλές».

8. Προσοχή στους «Βρούτους»
Ο Σουν Τζου προτρέπει τον εν ενεργεία Δήμαρχο να έχει τα μάτια ανοιχτά ώστε να εντοπίζει εγκαίρως τυχόν αντιπάλους που προσπαθούν να εισχωρήσουν στο ίδιο το περιβάλλον του. Χαρακτηριστικά προειδοποιεί πως «όταν το στράτευμα είναι ανήσυχο και φιλύποπτο, είναι βέβαιο ότι άλλοι φεουδάρχες πρίγκιπες θα προκαλέσουν αναταραχή. Σε κάθε ευκαιρία για αλλαγή αρχής ο Σουν Τζου πολύ σωστά προβλέπει ότι «Τώρα...άλλοι αρχηγοί θα ξεφυτρώσουν για να εκμεταλλευθούν αυτήν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεστε».

9. Τα έξι «ΟΧΙ»
Συνήθως, ο υποψήφιος που χάνει την εκλογική μάχη με τον τρόπο που κινήθηκε συγκεντρώνει τους «έξι τρόπους για να προκαλέσει την ήττα» του, που σύμφωνα με τον Σουν Τζου είναι «Αμέλεια στην εκτίμηση της δυνάμεως του εχθρού – Επιθυμία εξουσίας – Ελλιπής εκπαίδευση – Αδικαιολόγητος θυμός – Έλλειψη παρακολούθησης της πειθαρχίας – Αποτυχία στη χρησιμοποίηση εκλεκτών αντρών».

10. Δώστε ρόλο στον «χαμένο» των εκλογών από πριν
Ο Σουν Τζου παρηγορεί τον χαμένο των εκλογών ωθώντας τον να κοιτάξει το μέλλον: «Ο θυμός είναι δυνατό με το χρόνο να μετατραπεί σε χαρά, η οργή είναι δυνατό να αντικατασταθεί από την ικανοποίηση». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εφόσον δίνεται στον «χαμένο» η δυνατότητα να παίξει έναν ενεργό ρόλο την επόμενη μέρα στην καθημερινότητα της λειτουργίας του Δήμου. Εξασφαλίστε του το ρόλο αυτό και οι πιθανότητες είναι να προτιμήσει να είναι στην πλευρά του νικητή -τη δική σας πλευρά- την επομένη των εκλογών.

+ 1. Όσο για τη διαχείριση της νίκης ο Σουν Τζου επισημαίνει ότι: «Εκείνος που μπορεί να τροποποιεί την τακτική του σε σχέση με τον αντίπαλό του και έτσι να πετυχαίνει να τον νικήσει, μπορεί να αποκαλείται ουρανόσταλτος αρχηγός» .

Δεν υπάρχουν σχόλια: