Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ο νέος είναι ωραίος… και ελπιδοφόρος!



Της Αναστασίας Δουκάκη, Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Τα 9 + 1 πρώτα βήματα για να μπείτε στην πολιτική

Οι νέοι υποψήφιοι χρειάζονται τη στήριξή μας. Στους καιρούς μας, το αντίδοτο στην απαξίωση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών είναι το νέο «αίμα». Νέοι, ελπιδοφόροι άνθρωποι που θέλουν να μπουν στην πολιτικοί για να έχουν κι αυτοί λόγο, για να συνδιαμορφώσουν το μέλλον του τόπου μας. Γιατί αυτοί είναι το μέλλον.

Συναντούν όμως, στην προσπάθειά τους αυτή, εμπόδια που είναι δύσκολο να υπερπηδηθούν. Δεν τους δίνεται βήμα να εκθέσουν τις απόψεις τους, δεν τους δίνεται η ευκαιρία να προβληθούν, δε τους δίνεται η απαραίτητη οικονομική ενίσχυση για να έχουν σοβαρές πιθανότητες εκλογικής επιτυχίας. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Πρέπει να «ανοίξουμε δρόμο» στους νέους να περάσουν μπροστά.

Η αρχή είναι λένε το ήμισυ του παντός. Ακολουθείστε τα 9 παρακάτω βήματα για να ξεκινήσετε την πολιτική σας καριέρα:

1. Συγκεντρώστε τις θέσεις σας και επιλέξτε το κεντρικό σας μήνυμα
Το κεντρικό μήνυμα της πρώτης εκστρατεία σας θα σας ακολουθεί σε όλη την πολιτική σας καριέρα. Είναι η στέρεη βάση που θα δώσει ώθηση στην υποψηφιότητά σας και θα μαγνητίσει την προσοχή δυνητικών ψηφοφόρων. Βάσει του κεντρικού μηνύματός σας μπορείτε να αρχίσετε να «χτίζετε» τις θέσεις σας πάνω στα βασικά ζητήματα επικαιρότητας που απασχολούν τους πολίτες.

2. Δημιουργείστε ένα στενό κύκλο έμπιστων συνεργατών
Ο στενός κύκλος συνεργατών σας πρέπει να αποτελείτε από έμπιστα άτομα που έχουν διάθεση και χρόνο να αφιερώσουν στην εκστρατεία σας. Ο κύκλος σας είναι καλό να απαρτίζεται από άτομα που διαφέρουν μεταξύ τους ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν δυνητικούς ψηφοφόρους από διάφορες κοινωνικές ομάδες.

3. Χαράξτε τη στρατηγική σας
Συμβουλευθείτε τους στενούς συνεργάτες σας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε. Προγραμματίστε τις κινήσεις σας ώστε να έχετε ένα πλάνο για τους επόμενους δύσκολους και απαιτητικούς μήνες μέχρι τις εκλογές.

4. Χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο
Για εσάς που είστε νέοι υποψήφιοι, το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που θα σας βοηθήσει τα μέγιστα στην εκστρατεία σας. Εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το MySpace, τα Blogs και το Twitter μπορούν να σας «κερδίσουν» ένα μεγάλο αριθμό, κυρίως νέων, ψηφοφόρων. Καλό θα ήταν να επενδύσετε στη δημιουργία μιας προσωπικής ιστοσελίδας που θα περιέχει τις σημαντικότερες πληροφορίες γύρω από την υποψηφιότητά σας.

5. Δημιουργείστε ένα ισχυρό brand γύρω από το όνομά σας
Προσπαθήστε να συσχετίσετε το όνομά σας με θετικές ενέργειες και σχόλια ώστε να προσελκύσετε δημοσιότητα από τον τοπικό Τύπο. Ένας τρόπος είναι να επιλέξετε ένα θέμα και να ασχολείστε κυρίως με αυτό. Την εκπαίδευση για παράδειγμα. Στη συνέχεια, δημιουργείστε ένα λογότυπο που θα «μένει» στη μνήμη των ψηφοφόρων και χρησιμοποιήστε το ανελλιπώς σε όλη την έντυπη επικοινωνία σας. Θα βοηθήσει να σας θυμηθούν την κρίσιμη ώρα της κάλπης.

6. Επικοινωνήστε με ευχέρεια
Παρά το νεαρό της ηλικίας σας πρέπει να εξασκήσετε τις ικανότητες επικοινωνίας σας όσον αφορά στις δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες σας. Πρέπει να αποκτήσετε, με πολύ προπόνηση, την ευχέρεια να αναπτύσσετε με ταχύτητα τις σκέψεις σας και να μπορείτε να μιλήσετε με συντομία για τα βασικά σημεία που θέλετε να θίξετε.

7. Δικτυωθείτε
Πρέπει άμεσα να αρχίσετε να δικτυώνεστε στην περιοχή σας για να προωθήσετε την υποψηφιότητά σας. Μπορείτε να γίνετε μέλος σε διάφορους τοπικούς οργανισμούς, προσφέροντας έτσι στην τοπική κοινωνία.

8. Γνωρίστε τους ψηφοφόρους σας πόρτα- πόρτα
Μην υποτιμήσετε τη δυναμική που θα σας δώσει η εκστρατεία πόρτα- πόρτα. Οι ψηφοφόροι εάν σας γνωρίσουν προσωπικά είναι πολύ πιθανότερο να σας δώσουν την ψήφο τους. Προσπαθήστε να «οργώσετε» την περιοχή σας. Σε κάθε σπίτι που επισκέπτεστε μην αμελήσετε να αφήσετε ένα έντυπό σας, ώστε να έχουν το χρόνο να διαβάσουν και να ενημερωθούν για την εκστρατεία και τις θέσεις σας, μετά την επίσκεψή σας.

9. Επικεντρωθείτε στην ανεύρεση χορηγών
Είναι ένα από τα σημαντικότερα, εάν όχι το πιο σημαντικό, μέρη της εκστρατείας σας γιατί καθορίζει την επιτυχία της υποψηφιότητά σας. Χρησιμοποιείστε το διαδίκτυο και τις γνωριμίες σας. Διοργανώστε εκδηλώσεις που θα υποστηρίζουν το κεντρικό σας μήνυμα, και θα προβάλουν το νεαρό της ηλικίας σας, ώστε να μπορέσετε να πείσετε τους ψηφοφόρους ότι αξίζει να σας στηρίξουν οικονομικά.

+++ Ενημερωθείτε από πηγές έμπνευσης
Βρείτε και ακολουθήστε πρωτότυπες ιδέες επικοινωνίας με τους πολίτες που θα βρείτε στην ελληνική και ξένη βιβλιογραφία. Βιβλία όπως η «Ανέξοδη Προεκλογική Εκστρατεία» του επικοινωνιολόγου Θανάση Παπαμιχαήλ μπορούν να σας καθοδηγήσουν βήμα βήμα σε όλα τα στάδια της προεκλογικής σας εκστρατείας… και μάλιστα με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: