Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Ο Σουν Τζου και τα χαρακτηριστικά του νικητή



Της Αναστασίας Δουκάκη
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ήδη βρισκόμαστε λιγότερο από ένα χρόνο πριν τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τον Σουν Τζου η μάχη συμβολίζει την τελική ευθεία προς τη νίκη. Ο έμπειρος στρατηγός έχει χαράξει και ακολουθήσει με συνέπεια τη στρατηγική που θα του αποφέρει το ποθητό αποτέλεσμα- τη ΝΙΚΗ. Για τον υποψήφιο πολιτικό η ώρα της μάχης συμβολίζει την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ο Σουν Τζου καταγράφει τα χαρακτηριστικά του νικητή, τα οποία πρέπει να διαθέτει και ο υποψήφιος πολιτικός που θα καταφέρει να εκλεγεί.

Ο Σουν Τζου είπε: «Θα νικήσει εκείνος που ξέρει να πολεμήσει και πότε να αποφύγει τον πόλεμο.»
Δεν υπάρχει λόγος να καταναλώνεστε σε αρνητικές επιθέσεις ενάντια στον αντίπαλό σας ενώ ήδη προπορεύεστε. Προσπαθήστε να μην παίρνετε σημαντικές αποφάσεις υπό συναισθηματική πίεση και θα βγείτε κερδισμένοι.Μια επίθεση μπορεί εύκολα να αναστρέψει το κλίμα και να αποβεί μοιραία για την πορεία της υποψηφιότητάς σας εάν δεν είστε κατάλληλα προετοιμασμένος. Εάν όμως ο αντίπαλός σας είναι ευάλωτος ή εάν η εικόνα σας έχει ήδη απειληθεί τότε μπορείτε να επιτεθείτε στον αντίπαλό σας με μεγαλύτερη άνεση, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό από το πλήγμα που έχει υποστεί το πρόσωπό σας.

Ο Σουν Τζου είπε: «Θα νικήσει εκείνος του οποίου το στράτευμα διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα σε όλα του τα επίπεδα και που ξέρει να χειρίζεται τόσο τις περισσότερες όσο και τις λιγότερες δυνάμεις.»
Ασφαλώς η πληθώρα συνεργατών δεν εξασφαλίζει από μόνη της τη νίκη. Ο στρατηγός, όπως και ο υποψήφιος, που θα νικήσει πρέπει να μπορεί να χειριστεί και πολυμελείς αλλά και ολιγομελείς ομάδες. Οι διοικητικές ικανότητες και η βοήθεια που προσφέρει ο campaign manager είναι ανεκτίμητα εφόδια για να συντονιστεί αποτελεσματικά η ομάδα και όλοι να δουλεύουν προς έναν κοινό στόχο. Οι συνεργάτες που ο υποψήφιος και ο campaign manager θα επιλέξουν θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στη διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας και στο τέλος μπορεί να είναι εκείνοι που κατά ένα μεγάλος μέρος θα κρίνουν την αποτυχία ή επιτυχία της καμπάνιας του υποψηφίου.

Ο Σουν Τζου είπε: «Θα νικήσει εκείνος που ενώ εκείνος είναι προετοιμασμένος, περιμένει για να πιάσει τον εχθρό απροετοίμαστο.»
Εάν έχετε ένα ισχυρό χαρτί ενάντια στον αντίπαλό σας μην το «χαραμίσετε» χρησιμοποιώντας το τη λάθος στιγμή. Πάντα θα βρεθεί η κατάλληλη συγκυρία ώστε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη από την επίθεσή σας. Θα ήταν άσκοπο να επιτεθείτε τη στιγμή που ο αντίπαλός σας είναι ισχυρός. Περιμένετε τη στιγμή που θα είναι ευάλωτος για να εκτοξεύσετε τα βέλη σας προς τη σωστή κατεύθυνση. Όταν αποφασίσετε πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιτεθείτε δεν πρέπει να αγνοείτε πως ο αντίπαλός σας θα προσπαθήσει να αντεπιτεθεί και να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος. Πρέπει να γνωρίζετε πως είναι πιθανό να έχεις κι αυτός κρυμμένους άσους στο μανίκι του και να έχετε προετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να αντικρούσετε τις όποιες κατηγορίες εκτοξεύσει εναντίον σας για να προστατεύσετε αποτελεσματικά την εικόνα και την υποψηφιότητά σας. Η διαχείριση κρίσεων είναι ένα κομμάτι της προεκλογικής εκστρατείας που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αγνοήσετε.

Ο Σουν Τζου είπε: «Θα νικήσει εκείνος που έχει εξουσία στο στράτευμα και δεν δέχεται παρεμβάσεις.»
Όποτε κι αν επιλέξετε να επιτεθείτε πρέπει να έχετε σχεδιάσει προσεκτικά τις κινήσεις σας, τη στρατηγική σας. Η νίκη θα εξασφαλιστεί με οργάνωση, μεθοδικότητα, συνέπεια και προπάντων ηρεμία. Ο υποψήφιος που θα νικήσει θα πρέπει να διαθέτει ένα ηγετικό προφίλ, διοικητικές ικανότητες και αποφασιστικότητα. Πρέπει να έχει κερδίσει το σεβασμό των συνεργατών του ώστε να υπακούουν στις εντολές του και να αποφεύγονται οι κενού περιεχομένου παρεμβάσεις από επίδοξους διεκδικητές μιας ισχυρότερης θέσης πλάι στον υποψήφιο. Ιδιαίτερα, οι παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής πρέπει να αντιμετωπίζονται με κριτική σκέψη ώστε να μην αποπροσανατολίσουν τους συνεργάτες του υποψηφίου από το στόχο τους.

1 σχόλιο:

Unionist είπε...

Αναστασια, εχεις κανει αρκετες αναρτησεις πάνω στον Σουν Τζου, αλλα εχεις αμελησει εναν μεγαλο συγγραφεα του Δυτικου πολιτισμου ο οποιος εχει επισης αναλυσει παρομοια θεματα (μαχη για την εξουσια, σχεσεις εξουσιαστη-εξουσιαζομενων, τακτικες κλπ), τον Νικκολο Μακιαβελη (Ο Ηγεμων).

Ο τελευταιος βρισκεται πιο κοντα στην πολιτικη επιστημη, καθως ο Σουν Τζου συνηθως γραφει για την στρατιωτικη, και ισως ειναι περισσοτερο σχετικος με το πνευμα του ιστολογιου.

Ευχαριστω