Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Πώς να μάθετε να ρωτάτε καλύτερα τον ψηφοφόρο και να κερδίσετε την ψήφο του



Του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγου -
Δ/ντή της Think Politics

Με εξαίρεση την αναπνοή χρησιμοποιούμε την ακοή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.
Ο υποψήφιος πολιτικός θα πρέπει να μάθει την τέχνη της ακρόασης. Και αν για το μέσο άνθρωπο η ικανότητα να ακούει περιορίζεται στο 25% για τον υποψήφιο πολιτικό θα πρέπει να φτάσει, βελτιώνοντας την, στο 100%.

Όμως θα πρέπει πρώτα να βελτιώσετε την ικανότητα να ρωτάτε και μετά να ακούτε. Η τεχνική των ερωτήσεων είναι η καλύτερη μέθοδος να φτάσετε στο σημείο που θέλετε τον ψηφοφόρο ώστε να κερδίσετε την πολυπόθητη ψήφο του.
Ποια είναι η τεχνική, και ποιο το είδος των ερωτήσεων που θα πρέπει να κάνετε είναι τα πλέον σημαντικά.

Διαβάστε τις συμβουλές που ακολουθούν:

• Κάντε ερωτήσεις γενικές. Θα σας βοηθήσουν να μάθετε πως διάκειται ο ψηφοφόρος στις επικείμενες εκλογές όπως «Τι γνώμη έχετε για τις εκλογές που έρχονται», «Πιστεύετε ότι οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν είναι οι άριστοι ή οι αρεστοί;». και άλλες.

• Κάντε ανοιχτές ερωτήσεις. Ερωτήσεις που απαιτούν μεγαλύτερες απαντήσεις και αποκαλύπτουν σε βάθος τις επιθυμίες του ψηφοφόρου όπως «Πιστεύετε ότι το κόμμα σας έδωσε στήριξη στον καλύτερο που είχε στην περιοχή σας;», ή «εσείς είστε ένας ενεργός πολίτης, τι περιμένετε από τον νέο Δήμαρχο να σας υποσχεθεί;». Θα πρέπει να σημειώσετε ότι ο επιθετικός προσδιορισμός «ενεργός πολίτης» κάνει θαύματα στο μυαλό του κάθε ψηφοφόρου. Τον κολακεύει και στην ερώτηση σας «κλειστού τύπου» που θα ακολουθήσει θα σας το ανταποδώσει.

• Κάντε κλειστές ερωτήσεις. Δώστε στον ψηφοφόρο σας τη δυνατότητα να εκφράσει τις προσωπικές του προτιμήσεις που αφορούν την ψήφο του, όπως «εσείς ένας ενεργός πολίτης, πολιτικοποιημένος από ότι βλέπω, θα υπακούσετε στις εντολές του κόμματος σας για τον υποψήφιο ή θα ψηφίσετε τον καλύτερο;», ή «μετά από τόσα αρνητικά που μου είπατε για τον εν ενεργεία Δήμαρχο, θα τον ψηφίσετε;». Προσοχή μόνο οι κλειστές ερωτήσεις να μην κάνουν τον ψηφοφόρο να σας θεωρήσει «περίεργο». Οι κλειστές ερωτήσεις παίρνουν συγκεκριμένες απαντήσεις που συχνά είναι μονολεκτικές «ναι» ή «όχι».

• Κάντε μικτές ερωτήσεις. Οι άνθρωποι κάνουν πράγματα με την δική τους λογική όχι με τη δική μας. Πολλοί ψηφοφόροι παίρνουν την γνώμη δικών τους ανθρώπων ή επηρεάζονται από διάφορους διαμορφωτές κοινής γνώμης. Κάνοντας τις μικτές ερωτήσεις θα πάρετε στοιχεία και λεπτομέρειες για την τρόπο της τελικής επιλογής ψήφου από τον υποψήφιο όπως «Στο καφενείο που συχνάζετε, ποια είναι η γνώμη των περισσοτέρων για τον Δήμαρχο;».

• Ετοιμάστε τις ερωτήσεις και εξασκηθείτε να τις κάνετε στον ψηφοφόρο που συναντάτε τυχαία στο δρόμο, στη λαϊκή αγορά, στην καφετέρια. Κάντε γρήγορα τις ερωτήσεις και δείξτε ενδιαφέρον στις απαντήσεις. Σίγουρα ο χρόνος επαφής είναι σύντομος, είναι όμως αρκετός για να δείξετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον για τον ψηφοφόρο.

Κλείστε τη σύντομη συνομιλία σας με φράσεις «θέλω να τα ξαναπούμε σύντομα» ή «είναι πολύ σημαντικό αυτό που μου λέτε, θα ήθελα να το συζητήσουμε με την άνεση μας. Σας περιμένω στο πολιτικό μου γραφείο.».

Δεν υπάρχουν σχόλια: