Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2009

«Πας προφήτης μετά Χριστόν εστί…»


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου
Διευθυντή της Think Politics

Αυτό ταιριάζει στους χτεσινούς, σημερινούς και αυριανούς αρθρογράφους και ειδικούς της πολιτικής επικοινωνίας που μας «έπηζαν» με τις βαθυστόχαστες και εμπεριστατωμένες αναγνώσεις τους για τα αίτια της νίκης του κ. Σαμαρά και της ήττας της κας. Μπακογιάννη.

Ψήφος διαμαρτυρίας για το προηγούμενο σύστημα διακυβέρνησης ο ένας, η οργή των νεοδημοκρατών για τους μηχανισμούς ο άλλος, η οικογενειοκρατία ο τρίτος και πάνε λέγοντας οι βαθυστόχαστες εξηγήσεις περί δεξιάς, κεντροδεξιού χώρου και μεσαίου. Επίθετα, ετικέτες, σωστές οι στρατηγικές περιχαράκωσης και λανθασμένες οι στρατηγικές διεύρυνσης.

Δύο ερωτήματα εγείρονται από το συνονθύλευμα αναλύσεων που βομβαρδιστήκαμε τον τελευταίο καιρό:

1. Κανένας εκ των απανταχού «ειδικών» δεν μπόρεσε να προβλέψει το αποτέλεσμα και τα αίτιά του;
Ή
2. Όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα οι «ειδικοί» είναι ειδικοί στο να φέρνουν τούμπλαλιν τα επιχειρήματα ανάλυσης των αιτιών της ήττας του ενός ή του άλλου υποψηφίου;

Ευτύχημα ήταν ότι οι δημοσκοπήσεις βρήκαν τον σωστό δρόμο τους και πλησίασαν το τελικό αποτέλεσμα.
Το συμπέρασμα είναι ένα: Στην πολιτική οι ευθύγραμμες και λογικές εξελίξεις έχουν σταματήσει προ πολλού να ισχύουν. Οι κοινωνίες άλλαξαν και οι ψηφοφόροι είναι απρόβλεπτοι. Οι κάθε είδους ειδικοί στην επικοινωνία και στις αναλύσεις θα πρέπει να αλλάξουν κι αυτοί τον τρόπο σκέψης τους, για να μην εκπλήσσονται κάθε φορά με τα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: