Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Σιγή Ασυρμάτου…


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου, Διευθυντή της Think Politics

Σύμφωνα με τις παραδοχές των δημοσκόπων στις τελευταίες εκλογές, από στάθμιση του δείγματος σε στάθμιση, χάσανε το τελικό ποσοστό. Έβλεπαν την ψαλίδα να ανέρχεται στο δέκα μονάδες και δεν το πίστευαν. Έτριβαν τα μάτια τους και προσπαθούσαν με αστήρικτες εκτιμήσεις να «νομιμοποιήσουν» τα ευρήματα τους που δεν ξεπερνούσαν τις έξι με επτά μονάδες.

Προφανής αποδοχή αποτυχίας από επαγγελματίες που πρέπει να έχουν ως στόχο τους όχι τον «εξορθολογισμό» των ευρημάτων τους με βάσει τη δική τους λογική αλλά την επιστημονική παραδοχή των όποιων αποτελεσμάτων βλέπουν.

Δεν ξέρουμε αν χρειάζονται νέα εργαλεία των μετρήσεων σίγουρα όπως χρειάζεται νέος τρόπος να ερμηνεύεται η σημερινή κοινωνία μας σε αντίθεση με τους όρους ερμηνείας πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια.

Όλα έχουν αλλάξει. Από την έντονη πολιτικοποίηση «γλιστρήσαμε» στην πολιτική απάθεια και στην σιωπή των πολιτών. Τέρμα τα κορναρίσματα και οι κομματικές σημαίες στην Εθνική οδό τις παραμονές εκλογών, τέλος στα μεγάφωνα και στις οπαδικές εκδηλώσεις των ψηφοφόρων. Σιγή ασυρμάτου που θα λέγαμε στην Στρατό. Η σιωπή των ψηφοφόρων είναι τελικά ψήφος διαμαρτυρίας ή ανεξέλεγκτης πολιτικής συμπεριφοράς. Ψηφίζουμε για να τελειώνουμε. Δεν «καρφωνόμαστε» για την πολιτική μας προτίμηση. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές.

Η ψήφος από ιδεολογο-πολιτική μετετράπη σε χρηστική ψήφο, ψήφο ατομικο-συλλογικού συμφέροντος για τη διατήρηση του σημερινού επιπέδου ζωής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: