Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ ΣΕ ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ


Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Επικοινωνιολόγου, Διευθυντή της Think Politics

Για την σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση έχουν λεχθεί, ακουστεί και γραφτεί πολλά.
Σχέδια, προτάσεις, σενάρια και στο επίκεντρο μια ομάδα ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης που περιμένουν να δουν τι τους ξημερώνει…

Ο κύβος ερρίφθη. Η Διοικητική Μεταρρύθμιση έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης και σε λίγο θα πάρει «σάρκα και οστά» με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου.
Η Μεταρρύθμιση αυτή θα σημάνει το τέλος των Νομαρχιών όπως τις γνωρίζουμε. Το τέλος μιας διαδρομής, το τέλος μιας ολόκληρης εποχής για τη δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα.
Θα σημάνει ακόμη το τέλος των χιλίων και πλέον Δήμων που θα περιοριστούν σημαντικά σε αριθμό.

Όμως, κάθε τέλος σηματοδοτεί παράλληλα και μια νέα αρχή. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση, η νέα αρχή έχει τη μορφή της καινούργιας και πολλά υποσχόμενων θέσεων, όπως του Περιφερειάρχη και των μελών του Συμβουλίου. Οι διευρυμένες Περιφέρειες θα έχουν περισσότερες και σημαντικότερες εξουσίες, περισσότερους πόρους, μεγαλύτερη βαρύτητα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Για τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι δημιουργούνται νέες θέσεις ευθύνης που φαίνεται, μάλιστα, ότι κάθε μία θα είναι μια πολύφερνος νύφη με πολλούς μνηστήρες.

Κάποιοι Αυτοδιοικητικοί ίσως αποφασίσουν να αποσυρθούν. Εξαιρετικά απίθανο, αφού ξέρουμε καλά ότι όποιος γευτεί τη γλύκα της εξουσίας δύσκολα αποφασίζει να αποσυρθεί εύκολα από τη διεκδίκηση της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μικρόβιο της πολιτικής φεύγει δύο χρόνια μετά το θάνατο του πολιτικού!

Κάποιοι άλλοι πιθανόν να αρκεστούν σε μια χαμηλότερη θέση από αυτή που μέχρι πρότινος κατείχαν, για παράδειγμα, τη θέση του απλού μέλους σε κάποιο περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης, δύσκολο να συμβεί και αυτό, αφού όποιος έχει μάθει να είναι ο πρώτος στο Δήμο ή στο Νομό του, δύσκολα θα δεχτεί να γίνει ένας απλός παίκτης στο παιχνίδι της διοίκησης.

Με άλλα λόγια, είναι εξαιρετικά πιθανό οι περισσότεροι από τους μέχρι χθες ηγέτες να διεκδικήσουν δυναμικά την εξουσία με τους νέους όρους που θα δια μορφωθούν. Δηλαδή, οι πρώην Δήμαρχοι μιας περιοχής να θέλουν να γίνουν Δήμαρχοι του νέου Καποδιστριακού Δήμου και οι πρώην Νομάρχες να θέλουν να γίνουν Περιφερειάρχες. Αν μέσα στο παιχνίδι βάλουμε και τους δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, καταλαβαίνουμε ότι καθώς λιγοστεύουν οι Δήμοι και Νομαρχίες, καθώς μειώνονται οι θέσεις, οι μνηστήρες πολλαπλασιάζονται, το παιχνίδι χοντραίνει και, πλέον, παίζεται με νέους και πιο δύσκολους κανόνες.

Η εκλογή σε μια από τις νέες θέσεις δεν θα είναι εύκολη για κανέναν. Όπως μόνο οι καλά προετοιμασμένοι από ικανούς καθηγητές – φροντιστές μπαίνουν στο Πανεπιστήμιο έτσι και στις λιγοστές πια θέσεις της Αυτοδιοίκησης θα μπορούν να εκλεγούν μόνο όσοι έχουν κάνει την σωστή προετοιμασία.

Μια μελετημένη στρατηγική επικοινωνίας είναι και αναγκαία και απαραίτητη για την επιτυχία. Υποψήφιοι Αυτοδιοικητικοί μην μένετε με «σταυρωμένα χέρια» περιμένοντας τα διαδικαστικά του Νομού.

Όταν όλα πρόκειται να αλλάξουν ριζικά εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, δεν μπορεί κάποιος σοβαρά να ελπίζει ότι έχει ελπίδες να κερδίσει μια «θέση στον ήλιο» εκτός αν ενεργήσει από νωρίς, εντατικά και σοβαρά. Όποιος κάθεται σήμερα με σταυρωμένα χέρια, υπονομεύει μόνος του το δικό του μέλλον, αφού θέτει εαυτόν στο περιθώριο ενός έντονου αγώνα όπου υπάρχει θέση μόνο για τον πρώτο.

Επίδοξοι διεκδικητές των νέων θέσεων: ανασκουμπωθείτε το συντομότερο δυνατόν. Όλα δείχνουν ότι οι Αυτοδιοικητικές εκλογές το 2010 θα γίνουν με τον νέο εκλογικό νόμο, γι αυτό και πολλοί αντίπαλοι σας έχουν λάβει θέσεις και ακονίζουν τα μαχαίρια τους. Ξεκινήστε από τώρα την προετοιμασία σας για να μην την πάθετε όπως οι μνηστήρες της Οδύσσειας. Ετοιμαστείτε για να μην πιαστείτε στη φάκα.

Στον σκληρό αγώνα που θα παρακολουθήσουμε όλοι στο αμέσως επόμενο διάστημα, προσπαθήστε να είστε εσείς ο πρωταγωνιστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: