Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

… και οι πολιτικοί μας θέλουν rebranding!






Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

Κεντροδεξιά, κεντροαριστερά, ακόμη και η «πρώτη φορά Αριστερά» χρειάζονται απεγκλωβισμό από τα γνωστά προφίλ τους με «χτίσιμο» μιας νέας αναγκαίας εικόνας.

Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει πρώτιστα στην καρέκλα του rebranding να καθήσουν όλα τα πολιτικά τους στελέχη γιατί και οι πολιτικοί μας χρειάζονται rebranding.

Η πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τη χώρα, επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα κριτήρια με τα οποία ο πολίτης επιλέγει τον πολιτικό. Η τελευταία ανανέωση της Βουλής αλλά και των αιρετών στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να έχει φέρει νέα πολιτικά κύτταρα υγιή και απαλλαγμένα από τις παρενέργειες του νοσηρού πολιτικού κλίματος που ζήσαμε μεταπολιτευτικά.

Η έγερση της κοινωνίας σε συνδυασμό με το rebranding του πολιτικού είναι το πανίσχυρο αντιβιοτικό για την ίαση.

Οι πολιτικοί μας κινούνται σήμερα σε ένα άγνωστο, μη χαρτογραφημένο πολιτικό περιβάλλον. Τα σημεία αναφοράς που γνώριζαν όπως πελατειακές σχέσεις, πολιτικές «προίκες», έχουν περιοριστεί και δεν εξασφαλίζουν την περαιτέρω παραμονή τους στο πολιτικό στερέωμα. Οι πολίτες στρέφονται σε πρόσωπα που τους προσφέρουν «λογικές και συναισθηματικές διασφαλίσεις».

Πρέπει οι πολιτικοί, να «ξαναεπικοινωνήσουν» να χτίσουν νέες σχέσεις με τους πολίτες, με νέο πιο ξεκάθαρο positioning, νέες ιδέες και πειστικές απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας.

Ο ρόλος των social media, με την ραγδαία ανάπτυξη τους βοηθάνε στο rebranding του πολιτικού, αρκεί να γίνεται συστηματικά και από έμπειρα στελέχη. Η χάραξη της νέας πολιτικής εικόνας προϋποθέτει την υιοθέτηση νεόφερτων καινοτόμων πολιτικών και  προσαρμογή στην περιοχή ευθύνης του.

Η υγιεινή διατροφή, η συστηματική άσκηση για γρήγορα αντανακλαστικά, η σβελτάδα στη λήψη αποφάσεων, αποτελούν ένα μέρος των αναγκαίων προϋποθέσεων για ένα σύγχρονο προφίλ πολιτικού

Αντίθετα, τα στεγανά, ο συγκεντρωτισμός και η έλλειψη εμπιστοσύνης δημιουργούν καθυστέρηση και αναποτελεσματικότητα στο χτίσιμο της νέας εικόνας πολιτικού. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους στη σχέση κόστους / αποτελεσματικότητας των εκάστοτε ενεργειών.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η «επανεκκίνηση» της εικόνας ενός πολιτικού δεν είναι εύκολη υπόθεση.


Προσέξτε όμως «μη σπάσετε» στο μέσον της προσπάθειας και αναφωνήσετε τη γνωστή σε όλους μας ρήση «ανθ’ ημών Γουλιμής»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: