Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Η διαπραγμάτευση και ο Αλέξης…





Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου



Όποιος επένδυσε σε σενάρια «Αριστερής Παρένθεσης» της Κυβέρνησης λόγω σύγκρουσης με τους εταίρους και κατάρρευσης της οικονομίας και της χώρας έπαιξε και έχασε.

Μετωπική σύγκρουση και ρήξη αν ήταν να γίνει θα είχε γίνει, από τις πρώτες μέρες της ανάληψης της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση.

Αν θα ήθελε η Κυβέρνηση να «ταπεινώσει» τους τοκογλύφους δανειστές, να καταργήσει με ένα νόμο το επαχθές μνημόνιο και να διαγράψει το επονείδιστο χρέος θα πηγαινοερχόταν εκατό μέρες τώρα σε Γερμανία, Βρυξέλλες κάνοντας παράλληλα δεκάδες ταξίδια σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να επηρεάσει τους αντίστοιχους ομολόγους της Ευρώπης;

Όλα ήταν και είναι κινήσεις ενός στρατηγικού σχεδιασμού επικοινωνιακά πανέξυπνου, μέχρι τον τελικό στόχο που δεν θα είναι άλλος από την επίτευξη ενός συμβιβασμού, που επικοινωνιακά θα παρουσιαστεί ως μέγιστο διαπραγματευτικό επίτευγμα.

Δεν πρέπει να  ξεχνάμε ότι προεκλογικά και μετεκλογικά η Κυβέρνηση έβαλε ψηλά τον πήχη της διαπραγμάτευσης.

Ποια θα ήταν η θέση της αν συμφωνούσε σε όλα με τους εταίρους, και υπέγραφε λίγες μέρες μετά την ανάληψη της εξουσίας;

Αυτή την υπόσχεση φαίνεται ότι την τηρεί μέχρι σήμερα και είναι μια πρόσθετη απάντηση στο ερώτημα, γιατί κρατάει τις εκλογικές της δυνάμεις, εκτός φυσικά από την αδυναμία της Αντιπολίτευσης να πείσει. Και είναι σήμερα το μόνο χαρτί που της απέμεινε γιατί τα περί κατάργησης Μνημονίου, απαλλαγής από την Τρόϊκα και διαγραφής χρέους της βγαίνουν μόνο ως σχήμα λόγου.

Οι υπόλοιπες μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις απλά την έχουν εγκλωβίσει σε μια αέναη δίνη εσωστρέφειας, με τις «συνιστώσες» της, εντός του κόμματος.

Το παιχνίδι της διαπραγμάτευσης φαίνεται ότι έφτασε στο τέλος του, για να επανακτήσει η χώρα τη σταθερότητα της, να σταματήσει η αβεβαιότητα στην οικονομία και να αποφευχθούν απρόβλεπτες εθνικές και πολιτικές περιπέτειες.


Ο χρόνος πιέζει και θα ήταν ευχής έργο πίσω από τη «χρονοβόρα» διαπραγμάτευση να κρύβεται ο Αλέξης και όχι πίσω από τις λέξεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια: