Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2015

Η πολιτική είναι γένους θηλυκού!
Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου«Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα». Και ειδικά τον άνδρα πολιτικό. Σιγά τα ωά ή τον πολυέλαιο. Σιγά μη φοβηθεί η γυναίκα πολιτικός τον άνδρα πολιτικό. Τον πατάει και του «ξενυχιάζει» το πόδι, του άνδρα πολιτικού και την ώρα της καταμέτρησης των ψήφων μετά το κλείσιμο κάθε κάλπης τoν αφήνει ψήφους πίσω της.

Κι όμως, αυτό το εφικτό γίνεται ανέφικτο, αν έχεις να κάνεις με την ελληνική πραγματικότητα.

Στο γήπεδο της πολιτικής η συμμετοχή των γυναικών είναι πολύ μικρότερη από όση θα έπρεπε να ήταν. Σε βουλευτικό επίπεδο το σκορ είναι σαφώς υπέρ των ανδρών, στο υπουργικό είναι σε νηπιακό ποσοστό, όσο για την αυτοδιοίκηση με το κιάλι έψαχνες να βρεις γυναίκα δήμαρχο ή σύμβουλο, πριν το νόμο της ποσόστωσης στα ψηφοδέλτια, που κι αυτός ο νόμος – βιτρίνα θηλυκών, μόνο προβλήματα δημιουργεί. Και υποτιμά το γυναικείο φύλο. Άλλωστε ισότητα έχουμε. Η γυναίκα έγινε πιλότος, αστυνομικός, στρατιωτικός, αστροναύτης. Μπαίνει ακόμη και στου βοδιού το κέρατο. Μόνο σε ψηφοδέλτια αρνείται να μπει. Κι όμως θα μπορούσε να προσφέρει πολλά στο κοινωνικό σύνολο. Είναι έξυπνη, έχει υπευθυνότητα, αυτογνωσία, ένστικτο, δημιουργικότητα, καπατσοσύνη που τόσο χρειάζεται στην πολιτική. Μπορεί να «κυοφορεί» την ελπίδα καλύτερα από έναν άνδρα πολιτικό, ιδιαίτερα σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας. Είναι στη φύση της.

Σήμερα, στο δυτικό κόσμο η γυναίκα αναλαμβάνει πολλούς ταυτόχρονους ή παράλληλους ρόλους. Μητέρα, σύντροφος, σύζυγος, επαγγελματίας, εργαζόμενη, νοικοκυρά και επομένως η γυναίκα πολιτικός θα πρέπει να βρει τρόπους να «παντρέψει» την πολιτική με τις άλλες υποχρεώσεις της. Πολλές φορές η γυναίκα πολιτικός είναι πιο εύκολο θύμα για χτυπήματα «κάτω από τη μέση» από αντίπαλους υποψήφιους. Υπάρχουν προκαταλήψεις, υπάρχουν δυσκολίες. Όλα όμως αυτά, ξεπερνιούνται αν υπάρχει ένα ισχυρό ηθικό κίνητρο. Να αγωνίζεσαι στη διαμόρφωση των αξιών της κοινωνίας και για να κάνεις τον κόσμο καλύτερο, πιο  όμορφο και όχι κατ’ ανάγκη ως ωραία Ελένη, αλλά ως Ιωάννα της Λωραίνης, μπροστά, ως οδηγός με πάθος, όραμα και διαίσθηση.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι Έλληνες άνδρες πολιτικοί θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι θα μοιράζονται τις πρώτες θέσεις με γυναίκες πολιτικούς. Ακόμη και σε θέση Πρωθυπουργού. Αρκεί φυσικά, να το θελήσουν και οι γυναίκες ψηφοφόροι και να ψηφίζουν γυναίκες!!!


Το άρθρο αυτό είναι αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 του Μάρτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: