Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Έχουν ημερομηνία λήξης οι πολιτικοί;




Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ - Επικοινωνιολόγου



Στο μάρκετινγκ και το πιο ισχυρό brand name προϊόντος έχει έναν κύκλο ζωής. Από τη γέννηση του, την ανάπτυξη του, την κορύφωση και τελικά την πτώση του. Και μιλάμε πάντα για τον κύκλο ζωής των πωλήσεων ενός προϊόντος.

Η μόδα έρχεται και παρέρχεται λένε οι έμποροι με πείρα στην αγορά. Όλα τα προϊόντα, έχουν ημερομηνία λήξης κι αν ακόμη ανανεωθούν.

Οι πολιτικοί ενώ έχουν ημερομηνία λήξης την γνωρίζουν και την αποδέχονται; Η ιστορία δείχνει ένα μεγάλο ΟΧΙ!

Οι πολιτικοί, όπως ευφυώς λέγεται, είναι ο «καθρέφτης» του λαού. Είναι οι κύριοι υπεύθυνοι αν η επιχείρηση που λέγεται κράτος προχωράει μπροστά ή όχι.  Και ως πότε ένας πολιτικός είναι κατάλληλος για να εκπροσωπεί τον λαό; Έχει παρατηρηθεί ότι η «χρυσή» εποχή ενός πολιτικού είναι μια δεκαετία. Μέσα σ’ αυτό το χρόνο θα «ξεδιπλωθούν» όλες οι ικανότητες του και θα κάνει πράξη τα περισσότερα από ότι υποσχέθηκε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη ρήση «ουδείς αναντικατάστατος». Φυσικά τα πλεονεκτήματα του αξιώματος που κατέχει εμποδίζουν την οικειοθελή αποχώρηση του αν και η μεγαλύτερη παραμονή τις περισσότερες φορές βλάπτει σοβαρά την υστεροφημία του. Η πολιτική εμπειρία μόνο δεν αρκεί. Στα προσόντα του σύγχρονου πολιτικού συμπεριλαμβάνονται πολύ περισσότερα από την πολιτική προίκα, τις πελατειακές σχέσεις, τύχη, συγκυρίες και άλλα γνωστά από την  εποχή Γκόρτσου!

Η οικονομική κρίση έφερε στο προσκήνιο, την πολιτική κρίση και οι πολίτες – ψηφοφόροι έχουν αλλάξει τα κριτήρια επιλογής των πολιτικών. Πέραν από την απόρριψη της οικογενειοκρατίας και των πολιτικών «μακράς» διάρκειας στην κατάληψη της καρέκλας, οι πολίτες έχουν οδηγηθεί σε νέες θεωρήσεις για την εικόνα και τα νέα απαραίτητα προσόντα ενός πολιτικού.


Συμπέρασμα για πολλούς εν ενεργεία πολιτικούς στην αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή. Προστατέψτε την εικόνα σας από κινδύνους της μακροχρόνιας άσκησης εξουσίας προφυλάξτε τον προσωπικό σας μύθο που με τόσο κόπο δημιουργήσατε. Επιλέξτε το σωστό timing, βρείτε το σωστό λόγο της πολιτικής σας συνταξιοδότησης πριν αυτή γίνει αναγκαστικά από τους πολίτες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: