Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Η Ελληνική γκαρνταρόμπα των πολιτικών άλλαξε…





Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου


Ενδυματολογικές αμφισβητήσεις πολιτικών. Από τον επιβλητικό Κωνσταντίνο Καραμανλή, στον σκληρό αμφισβητία με ζιβάγκο Ανδρέα Παπανδρέου έως τους νέους βουλευτές άνδρες και γυναίκες, με στενά τζιν, πουκάμισα έξω και σινιέ παπούτσια και αξεσουάρ, η συμπεριφορά των πολιτικών προσέδιδε ιδιαιτερότητα και στις εποχές και στις ιδέες, φωτίζοντας παράλληλα μια άλλη πτυχή του «βίου και της πολιτείας» των πολιτικών μας. Πολιτικό με κελεμπία δεν έχουμε δει ακόμα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται!
Ενδυματολογικός διαχωρισμός μια και οι ιδέες τους είναι σήμερα λίγο πολύ ίδιες.

Το παραδοσιακό κοστούμι αρχίζει να κρεμιέται στις αποθήκες, δίνοντας τη θέση του σε νεότερες, πιο προσεγμένες και ακριβές εκδοχές του. Κοστούμι με πουκάμισο χωρίς γραβάτα, αντίβαρο στο παλιό σοβαρό και καθώς πρέπει ύφος που είχε καθιερώσει το πολιτικό μάρκετινγκ και είχε υιοθετηθεί από όλους. Έχει ο καιρός γυρίσματα και ενδυματολογικά.

Η συνεργασία πολιτικών από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με τις λογικές οπισθοχώρησης σε θέματα αρχών, δεν άφησε απ’ έξω το ενδυματολογικό κομμάτι. Μπήκε κι αυτό στο μίξερ μαζί με τις ιδέες και τις αρχές. Υπουργικά συμβούλια με πολλές ενδυματολογικές ιδιαιτερότητες. Η απόρριψη της γραβάτας από τους πολιτικούς έγινε άγραφος κανόνας ιδιαίτερα για τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, αντίθετα οι «συγκάτοικοι» τους, επιμένουν ακόμη με παραδοσιακό κοστουμάκι και σινιέ ταγιεράκια.

Δεν υπάρχουν πλέον ρούχα must για την γκαρνταρόμπα των Ελλήνων πολιτικών. Επιδιώκεται περισσότερο ο στόχος να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω «αξέχαστης και διαφορετικής εμφάνισης» από την αποτελεσματικότητα των πράξεων. Τα αδηφάγα μέσα ενημέρωσης προβάλλουν πάντα το διαφορετικό γιατί αυτό πουλάει.

Στις παλιές εποχές η ανομοιομορφία στην εμφάνιση ενός πολιτικού συνοδευόταν από διαφορετικές αντιλήψεις για τη ζωή και την πολιτική. Μίλαγε το ρούχο.  Σήμερα, οι πολιτικοί μας δεν ξεχωρίζουν ούτε στο λόγο, ούτε στο ενδυματολογικό στυλ.


Τα πολιτικά πράγματα άλλαξαν, η πολιτική γκαρνταρόμπα θα έμενε ίδια;

Δεν υπάρχουν σχόλια: