Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ο ΜΕΣΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ "ΑΛΛΟΙ"...


« Είναι άραγε η χρεοκοπία σοσιαλιστική;» διερωτήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια προσπάθεια να πείσει τους συντρόφους του ότι όταν η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν χωρούν ιδεολογίες. Και κάπως έτσι το ΠΑΣΟΚ τείνει να υποστεί μια « ιδεολογική- ψυχονευρωτική διαταραχή – διάσπαση» ανάμεσα σε εκείνους, δη Υπουργούς, που προτάσσουν την ανάγκη αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, ακόμη και αν χρειαστεί να θυσιάσουν την «σοσιαλιστική τους ψυχή» και σε εκείνους που επιμένουν στον « πράσινο ήλιο» που πρέπει να ανατείλει ακόμη και κάτω από την ομπρέλα του ΔΝΤ.
Από την άλλη πλευρά, η « ιδεολογική καθαρότητα» που επικαλείται η ΝΔ, με τον Αντώνη Σαμαρά να μην παρεμβαίνει επί της ουσίας στις θέσεις που διατυπώνονται από τους υποστηρικτές της εθνικο-πατριωτικής οργάνωσης « Δίκτυο 21» και να προτάσσει θεματολογία πιο δεξιάς ατζέντας αφήνει ακάλυπτο ένα μεγάλο και διεκδικούμενο μέχρι τώρα και από τις δύο παρατάξεις χώρο, που έχει ονομαστεί -δικαιολογημένα ή όχι- « μεσαίος».
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια να οριοθετηθεί πολιτικά ο λεγόμενος « μεσαίος» χώρος, οι ψηφοφόροι του οποίου μοιάζουν κυριολεκτικά με κινούμενη άμμο που δύσκολα μπορεί είτε να « ελεγχθεί» είτε να « προβλεφθεί».
Μάλιστα το πολιτικό μέχρι σήμερα αξίωμα ότι « όποιος κερδίσει το μεσαίο χώρο κερδίζει τις εκλογές» έχει κάνει πολλούς νέους αρχηγούς κομμάτων, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη να θελήσουν να διεμβολίσουν αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων που κινούνται στο πολιτικό κέντρο.
Σε συνθήκες κοινωνικο-οικονομικού κραχ όμως τα πράγματα αναγκαστικά αλλάζουν. Η ανατροπή κοινωνικών και οικονομικών ισορροπιών ανακατεύει την τράπουλα και στο εκλογικό σώμα. Η κινούμενη άμμος γίνεται ακόμη πιο ρευστή και παρασύρει εκλογείς και από άλλους πόλους του πολιτικού συστήματος.
Ο τίτλος του βιβλίου του Ιταλού φιλοσόφου Νομπέρτο Μπόμιο « Αριστερά και Δεξιά δύο άδεια κουτιά; » επικαιροποιείται σε κρίσεις που αποδυναμώνουν τα ιδεολογικοπολιτικά ρεύματα της εποχής και ο διεκδικούμενος μεσαίος χώρος μεγαλώνει και επηρεάζεται κυρίως από την πολιτική πρακτική των κομμάτων και όχι από την ρητορική τους.
Χρέος των πολιτικών κομμάτων, τόσο της κεντροδεξιάς όσο και της κεντροαριστεράς είναι να εξασφαλίσουν την ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνία της αλληλεγγύης, μέσα από την πορεία μεταξέλιξης τους που διαμορφώνεται μέσα από τις νέες συνθήκες και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα που επείγουν.

Στέλλα Παπαμιχαήλ – Φιλόλογος – Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: