Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Ο Σουν Τζου και πώς να σχεδιάσετε την εκλογική τακτική σας



Της Αναστασίας Δουκάκη,
Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Ο Σουν Τζου είπε: «Οι καλοί πολεμιστές πρώτα φρόντιζαν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους από κάθε ενδεχόμενο ήττας και μετά περίμεναν την ευκαιρία που θα τους επέτρεπε να νικήσουν τον εχθρό.»

Η τέχνη του πολέμου μας διδάσκει να μην στηριζόμαστε στην πιθανότητα ότι ο εχθρός δεν θα έρθει, αλλά στην ετοιμότητά μας να τον υποδεχτούμε, και όχι στην ευνοϊκή υπόθεση ότι δεν θα επιτεθεί, αλλά μάλλον στο γεγονός ότι έχουμε κάνει τη θέση μας απρόσβλητη. Έτσι και στην πολιτική, δεν περνάμε στην αρνητική διαφήμιση εάν δε διασφαλίσουμε ότι ο αντίπαλος δεν θα μπορέσει να αντεπιτεθεί με ακόμα ισχυρότερα πυρά. Τη μάχη την επιδιώκουμε αφότου έχουμε εξασφαλίσει τη νίκη.

Ο Σουν Τζου είπε: «Όταν βλέπετε ότι οι δυνάμεις σας μπορούν να αποσπάσουν κάποιο πλεονέκτημα, όχι όμως σημαντικό, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβάλλουν στον εχθρό μια πραγματική ήττα, αποφύγετε την επίθεση, γιατί υπάρχει φόβος να εξαντλήσετε τις δυνάμεις των αντρών σας.»

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής σας εκστρατείας μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να ενθουσιάζετε κάθε φορά που εμφανίζεται μια πιθανότητα κατατρόπωσης του αντιπάλου. Ένας λανθασμένος υπολογισμός όμως από μέρους σας μπορεί να κουράσει τα μέλη της προεκλογικής ομάδας σας και το κυριότερο, να απογοητεύσει τους υποστηρικτές σας. Δεν πρέπει να δράσετε παρορμητικά. Ζυγίστε τις πιθανότητες νίκης από τη σύγκρουση που θα προκαλέσετε και κατόπιν αποφασίστε εάν αξίζει τον κόπο να ρισκάρετε τα κεκτημένα σας.

Ο Σουν Τζου είπε: «Να σχεδιάζεις μυστικά, να κινείσαι κρυφά, να ματαιώνεις τις προθέσεις του εχθρού και να ανατρέπεις τα σχέδιά του, έτσι που στο τέλος η ημέρα να καταλήξει νικηφόρα δίχως να χυθεί ούτε σταγόνα αίμα.»

Η αντιπαράθεση με τον αντίπαλο δεν είναι κανόνας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Εάν η υπεροχή σας είναι μεγάλη δεν πρέπει να αφοσιωθείτε τόσο στην επίθεση αλλά στην καταστολή όποιων προσπαθειών του αντιπάλου σας να σας πλήξει. Επιλέξτε εχέμυθους συνεργάτες που θα εμπιστεύεστε ώστε να μην υπάρχει διαρροή των επόμενων κινήσεών σας κατά την προεκλογική περίοδο. Μονάχα έτσι μπορείτε να διασφαλίσετε ότι θα διατηρήσετε το προβάδισμά σας, ματαιώνοντας τις προθέσεις του αντιπάλου, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να καταναλωθείτε σε μια στείρα αντιπαράθεση ή αρνητική διαφήμιση.

Ο Σουν Τζου είπε: «Αν θέλουμε να αποσπάσουμε κάποιο όφελος από τον εχθρό, δεν πρέπει να προσκολλάμε τη σκέψη μας σ’ αυτό και μόνο, αλλά πρέπει να δεχόμαστε την πιθανότητα ότι μπορεί και ο εχθρός να μας προκαλέσει κάποια ζημιά, και να αφήνουμε αυτό το ενδεχόμενο να μπαίνει ως παράγοντας στους υπολογισμούς μας.»

Ακόμα κι αν υπερέχετε του αντιπάλου σας δεν πρέπει να εφησυχάζετε. Πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα ο αντίπαλος να κάνει το λάθος που θα μας δώσει το πλεονέκτημα, όπως και πάντοτε υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφέρει να μας προκαλέσει ζημιά. Σε κάθε κίνησή μας πρέπει να προσμετράμε αυτόν τον παράγοντα για να αποφύγουμε τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: