Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Ανασχηματισμοί που “έγραψαν ιστορία”! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ- Επικοινωνιολόγος

 

Είναι γνωστό ότι τους υπουργούς-υφυπουργούς, τους διορίζει ο Πρωθυπουργός. Αυτός τους δίνει το χαρτοφυλάκιο , το “μαύρο αυτοκίνητο”, την πολυπληθή συνοδεία γραμματέων, συμβούλων και ανδρών ασφαλείας. Απαραίτητη προϋπόθεση, να έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού ότι θα επιτελέσουν το έργο που θα τους ανατεθεί, και δεν θα αποκλίνουν της κυβερνητικής πορείας, και δεν θα κάνουν του κεφαλιού τους η και δεν θα πιαστούν με καμία ”γίδα στην πλάτη”!

Ο ίδιος, ο αρχηγός της κυβέρνησης έχει την δυνατότητα να  πάρει πίσω το χαρτοφυλάκιο, όποια στιγμή του κάνει κέφι  και χωρίς προειδοποίηση και τυμπανοκρουσίες. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, χαρακτηρίστηκε σαν  πρωταθλητής των ανασχηματισμών, καθαιρέσεων, καρατομήσεων και απομακρύνσεων, αρκετών πρωτοκλασάτων υπουργών του.

Σε κάποια περίπτωση “χρύσωσε” και το χάπι της αποπομπής με την ιστορική φράση “έγραψες ιστορία” και στην συνέχεια  τηλεφώνησε να συγχαρεί για το έργο που έκανε ο απερχόμενος υπουργός!

Άλλα παραδείγματα, είναι η απόλυση υπουργού ενώ αυτός ήταν σε αεροπλάνο γυρίζοντας στην Αθήνα και η άμεση τιμωρία υπουργού, για κάποιες δηλώσεις που έκανε σε ραδιόφωνο και μάλιστα έγινε αποπομπή την ίδια μέρα. Στους περισσότερους απολυμένους υπουργούς, έστελνε μια ευχαριστήριο επιστολή και μάλιστα πανομοιότυπη.

Με την ίδια ευθύτητα λόγου και ο μετέπειτα Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωνε προσωπικά ότι δεν θα χρειαστεί άλλο τις υπηρεσίες, διανθίζοντας τη φράση με ευφυολογήματα όπως για να ξεκουραστείς ή το υπουργείο δεν είναι για χόρταση, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις αποπομπής υπουργού, με φράσεις όπως "με  απογοήτευσες, δεν το περίμενα από εσένα" και πολλές άλλες, με εκφράσεις οργής. Ο εξάψαλμος ξεκινούσε κι όταν  έβαζε κάποιον  στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν χάριζε κάστανα.

Η επίσημη λυπητερή της ανακοίνωσης των αποπομπών, γίνεται λίγες ώρες πρiν η και ταυτόχρονα με την ενημέρωση των πολιτών  για τον ανασχηματισμό, δομικό η διορθωτικό.

Οι υπουργοί που φεύγουν, δεν έχουν δικαίωμα να απολογηθούν, παρά μόνο να υποστηρίξουν το έργο της θητείας τους και να ευχηθούν, πικρόχολα πάντα, καλή επιτυχία στον διάδοχο τους. Η μόνιμη επωδός του λόγου τους, στην παράδοση-παραλαβή της υπουργικής καρτέλας είναι , “θα παραμείνω στρατιώτης στο κόμμα”.

Ανασχηματισμός, είναι ένα πολιτικό τέχνασμα των Πρωθυπουργών, να μετακυλίσουν την προσωπική τους ευθύνη, σε υφιστάμενο υπουργό, ο οποίος και “πληρώνει τη νύφη”!

Στη συνέχεια αναλαμβάνει η Ιστορία, να κρίνει το έργο και αρκετές φορές και την πολιτική πορεία του αποταχθέντος υπουργού.

Καλή επιτυχία στους νεοεισερχόμενους στο Υπουργικό τραπέζι και καλή συνέχεια στους αποχωρήσαντες. Στον επόμενο ανασχηματισμό, μπορεί να ξαναέρθει η σειρά τους. Ένας υπουργός, έφυγε τρεις φορές από την κυβέρνηση και ξαναγύρισε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: