Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Τα παραλειπόμενα μιας «μαρτυρικής» χρονιάς! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

 

Υπάρχει μια πολύ ωραία γελοιογραφία στον ξένο τύπο, για τη χρονιά που σε λίγο μας αφήνει χρόνους.

Στη φωτογραφία απεικονίζονται οι τρεις μάγοι έξω από την καλύβα και ο αγγελιοφόρος βγαίνοντας από την καλύβα, να φωνάζει «Είναι κορίτσι»! Ο τίτλος της γελοιογραφίας είναι «Τι άλλο μπορεί να πάει στραβά το 2020;».

Περασμένα, αλλά όχι ξεχασμένα θα μείνουν όλα όσα έγιναν μέχρι σήμερα και έγιναν πάρα πολλά και στην κοινωνία και στην οικονομία και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Είχαμε και τι δεν είχαμε και δυστυχώς δεν έχει τελειώσει ακόμη ο χρόνος, για να δούμε τι άλλο θα μας επιφυλάξει. Σίγουρα, η κυβέρνηση, θα έχει συνειδητοποιήσει πόσο «βαριά είναι η καλογερική» με όλα όσα της έτυχαν στο διάβα της. Τόσες «στραβές» που θα αναπολεί το χρόνο που ήταν στην αντιπολίτευση!

Πανδημία κορονοϊού, οικονομική ύφεση που ξεπερνάει κάθε προηγούμενη, πραγματικός εφιάλτης και ένας άπληστος γείτονας που ορέγεται νησιά και υδρογονάνθρακες!

Στην αγορά χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν κάθε μέρα, άλλες κινδυνεύουν με πτώχευση και όσες ακόμη επιβιώνουν, είναι σε «μηχανική» υποστήριξη, με ελάχιστο οξυγόνο ρευστού χρήματος.

Τα νέα εργαλεία πώλησης, click away, delivery home και άλλα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι σταγόνα στον ωκεανό, για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, την ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας.

Το κράτος χρωστάει στους ιδιώτες, οι ιδιώτες παραχρωστάνε στο κράτος, έστω και μεταχρονολογημένα.

Οι βασικοί πυλώνες διαπλοκής και διαφθοράς ζουν και βασιλεύουν ακλόνητοι και οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς γίνονται μεγαλύτεροι και οι μικροί, τελειώνουν.

Δεν είναι προβοκατόρικη υπερβολή, είναι σίγουρα μια πιστοποίηση της καθημερινότητας, της πραγματικής ζωής, μετά την γνωστή σε όλους κανονικότητα.

Καταθλιπτική αλλά σίγουρα ρεαλιστική.

Και το ραβδί της Κίρκης, η μεταμόρφωση της εικόνας για μια «ελεύθερη» ζωή, είναι μόνο το εμβόλιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έτσι, μπαίνουμε σε λίγες μέρες στον νέο χρόνο, με όλα τα θέματα ανοιχτά. Μια κυβέρνηση που «στροβιλίζεται» ανάμεσα σε τοπικά lock down, σε κυνηγητό των αντιστασιακών της μάσκας και της τήρησης των μέτρων προστασίας στις απαιτήσεις των κοινωνικών ομάδων για ενίσχυση των οικονομικών και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης, που σήκωσε κεφάλι, λόγω πολλαπλών κρουσμάτων και καθημερινής εκατόμβης ανθρώπινων ζωών!

Άντε λοιπόν να βγάλει «τα κάστανα» από τη φωτιά ή να βάλει το χέρι της στον «λάκκο με τα φίδια» που ανοίγει κάθε λίγο ο λαίμαργος γείτονας.

Θετική σκέψη, θα έρθουν τα εμβόλια, θα έρθουν οι καλύτερες μέρες, μέρες «ελευθερίας» και άλλα τέτοια θα ακούσουμε με την έλευση του νέου χρόνου από τους αισιόδοξους με στόχο να κρατήσουν το φρόνημα της αισιοδοξίας σε υψηλά επίπεδα, γιατί καιροφυλακτούν και αυτοχειρίες.

Καλές γιορτές να έχουμε και το «θαύμα» που περιμένουμε, αν το πιστεύουμε θα γίνει!

Προσευχηθείτε, ακόμη και με κλειστές τις εκκλησίες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: