Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Το καρκίνωμα του λαϊκισμού. Του Θανάση Παπαμιχαήλ
Δημοσκόποι και δημοσιολόγοι σε όλον τον κόσμο έχουν χάσει και τα αυγά και τα «πασχάλια» μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Οι κατ’ εξοχήν διαμορφωτές της κοινής γνώμης δεν είδαν το αντισυστημικό τσουνάμι απέναντι στο σύστημα της παγκοσμιοποίησης. Η προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης στην επιλογή της πολιτικής ορθότητας, έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν πιάσανε τον σφυγμό του κόσμου. Ούτε στο Brexit, ούτε στις αμερικανικές εκλογές και στον θρίαμβο ενός λαϊκιστή δημαγωγού, ούτε και οι δικοί μας «φωστήρες» της επικοινωνίας στις εκλογές και στο δημοψήφισμα.

Ανάμεσα στου «πρώτους διδάξαντες», το παγκόσμιο ρεύμα της μαζικής διαμαρτυρίας, της αμφισβήτησης, της αγανάκτησης, της εύκολης και αβάσιμης καταγγελίας, φιγουράρουν και οι «δικές» μας αγανακτισμένες, πικραμένες μάζες ψηφοφόρων που με την εκδικητική ψήφο τους προτίμησαν να «σκοτώσουν» την κατσίκα του γείτονα αδιαφορώντας για το δικό τους μέλλον. Κοινή επωδός, η καταστροφή και το χάος. Το σύνδρομο του μελλοθάνατου!
Όπως όλοι καταλαβαίνουμε άλλαξαν τα πράγματα, για όσους ασχολούνται  με τα πολιτικά δρώμενα.. Για να κερδίσουν πλέον εκλογές σε όλο τον κόσμο χρειάζονται, αχαλίνωτος λαϊκισμός, θεωρίες συνωμοσίας, ανερμάτιστη ρητορική, πόλωση, διχασμός, συντεχνιακά κίνητρα, γραφικότητες, επιλεκτική ιδεολογική ανάγνωση της πραγματικότητας, φανφάρες εντυπωσιασμού, τοξικά τσιτάτα, υφολογικές υπερβολές, προεκλογικά ευχολόγια, πολιτικός ακτιβισμός, αμετροέπεια, βιτριολική αυταρέσκεια, χυδαία γλώσσα πεζοδρομίου, σεξιστικά αστεία, εμετικό ρατσιστικό χιούμορ, παντελής απουσία πολιτικής ορθότητας, κοινής λογικής, εμπιστοσύνης σε δημοσκοπικά ευρήματα και ύπαρξη μπόλικης τρέλας! Όσοι μπορείτε, κάντε τα "κτήμα" σας;

Προσώρας η τιμωρητική ψήφος θα κατευθύνεται σε ότι πιο ακραίο, προκλητικό, απροσάρμοστο, γκροτέσκο, γελοίο, λόγω παρενεργειών της νέας τάξης πραγμάτων, της γνωστής παγκοσμιοποίησης, και των αποτελεσμάτων των νέων οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Και ότι δεν αλλάζει, επιβάλλεται να καταστραφεί. Το γνωστό μας «γαία πυρί μειχθήτω»!

Το μείζον ζητούμενο, μετά την παγκόσμια τρελή πορεία των φοβισμένων και περιθωριοποιημένων ψηφοφόρων είναι πότε θα καταλάβουν ότι η λύση είναι η ψήφος της κοινής λογικής και όχι της καταστροφής. Και εδώ σημαντικό ρόλο θα παίξει ο νέος ηγέτης που θα ενσαρκώσει αυτό το όραμα και θα πείσει το μεγάλο αυτό κοινό των ψηφοφόρων να τον ακολουθήσει σε μια νέα πορεία δημιουργίας. Όμως το μεγαλύτερο διακύβευμα είναι ο χρόνος της ομαλής προσγείωσης στην κανονικότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση η αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων όπως η άνιση κατανομή του παραγόμενου πλούτου, το μεταναστευτικό, οι απειλές επιβίωσης από τη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης, η ραγδαία άνοδος της ανεργίας.

Σε διαφορετική περίπτωση το καρκίνωμα του λαϊκισμού θα συνεχίσει να κατατρώει και τα πλέον υγιή κύτταρα των τοπικών κοινωνιών, παρασύροντας τες στο διάβα του, με μαθηματική ακρίβεια, στον όλεθρο. Σε απότομες προσγειώσεις με ανεξέλεγκτες συνέπειες!
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος
- See more at: http://www.ekriti.gr/apopseis/karkinoma-toy-laikismoy-toy-thanasi-papamihail#sthash.wteqQkqB.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: