Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Οι πολιτικοί keep walking. Ο λαός keep calm!




Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

Τα αφεντικά της πολιτικής αλλάζουν, οι συμπεριφορές μένουν οι ίδιες. Κι αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό, αλλά είναι τραγικό τις περισσότερες φορές. Μιλάμε για όλες τις νέες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών που διαδέχονται η μία την άλλη, υποσχόμενες το «διαφορετικό» κατά την προεκλογική περίοδο. Άλλος διαφημίζει ότι λεφτά υπάρχουν, άλλος ότι θα σκίσει τα μνημόνια, άλλος ότι θα βάλει στη φυλακή τους κλέφτες και καταχραστές του δημόσιου χρήματος και πολλές ακόμη προεκλογικές μπαρούφες. Η συνέχεια είναι keep walking πάντα στον ίδιο δρόμο της ρεμούλας και αρπαχτής από τους ευαγγελιζόμενους την κάθαρση και από τους αυλικούς κόλακες τους.

Στα χρόνια της ενασχόλησης μου με την πολιτική επικοινωνία, είχα τη συνήθεια να κρατάω στο αρχείο μου σημειώσεις από την πρώτη φωτογραφία της ορκωμοσίας κάθε νέας  κυβέρνησης αλλά και κάθε νέας αυτοδιοικητικής αρχής και να την συγκρίνω με μια ίδια φωτογραφία, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα εξουσίας, τους χαμογελαστούς πρωταγωνιστές της πρώτης φωτογραφίας.

Οι αλλαγές απίστευτα πολλές και σοκαριστικές. Και στην ένδυση και στην υπόδηση και στο ύφος ακόμη και στη γενικότερη εμφάνιση τους. Με περισσότερα κιλά, οι περισσότεροι, με ακριβό ντύσιμο, με περισπούδαστο ύφος πολλών καρδιναλίων, ατενίζουν το φωτογραφικό φακό με το αίσθημα της υπεροχής που τους δίνει ο θώκος της εξουσίας και οι παχυλοί μισθοί τους.

Ακόμη και η στοματική τους υγιεινή έχει πρώτη προτεραιότητα στις επιλογές τους. Υπάρχει φωτογραφία από σημαίνον πολιτικό πρόσωπο που έχει ποζάρει για πρώτη φορά σε ορκωμοσία με το στόμα του άδειο από μεγάλο αριθμό δοντιών και μετά από λίγο καιρό με υπέροχα λαμπερά δόντια. Αφήστε που όλοι έχουν πλέον μαύρα μαλλιά. Και αυτά είναι τα λιγότερα.

Η μετάλλαξη από πολίτη σε πολιτικό, ξεκίνησε. Η συνέχεια είναι γνωστή. Συμβιβασμοί με το κατεστημένο, πισωγυρίσματα στις υποσχέσεις, νέες μορφές διαπλοκής, αδιαφορία για την συσσωρευμένη δυσφορία της κοινωνίας, πασπάλισμα με χρυσόσκονη στα προβλήματα της νεολαίας, των χιλιάδων ανέργων, φιλοσοφικές μεγαλοστομίες και βαθυστόχαστες ιδεολογικές αναλύσεις, γραμμένες από την στρατιά των ειδικών συμβούλων τους.

Keep walking πάντα στον ίδιο δρόμο, όσο οι πολίτες ψηφίζουν πάντα όσους υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια. Όσο η μόδα της απολιτίκ κοινωνίας την αποχαυνώνει. Μια αρρώστια της σύγχρονης εποχής μας που θα καταπολεμηθεί μόνο από μια νέα γενιά πολιτικών με ανοιχτούς ορίζοντες για να χαράξουν νέους δρόμους. Διαφορετικά, τα επαχθή μνημόνια θα μονιμοποιηθούν, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα θα συνεχίσουν να συγκινούν, έναν λαό που του ταιριάζει ζουρλομανδύας και η χώρα θα βουλιάζει!

Οι πολιτικοί keep walking. Ο λαός keep calm!

Δεν υπάρχουν σχόλια: