Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Debate ήταν και πέρασε

Της Αναστασίας Δουκάκη, Συμβούλου Επικοινωνίας της Think Politics

Οι πολίτες- τηλεθεατές σε κάθε debate περιμένουν κάτι το διαφορετικό. Το σκηνικό κάθε φορά όμως είναι ίδιο. Κουραστικοί, ανιαροί μονόλογοι, ακαμψία στη διαδικασία και πολιτικοί κατακυριευμένοι από το άγχος να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Πρόκειται για παράλληλους μονολόγους που εναλλάχτηκαν σε πέντε θεματικές κατηγορίες –κυρίως εσωτερικής πολιτικής-, χωρίς να κατορθώσουν να αφήσουν ένα σαφές αποτύπωμα της συνολικής τοποθέτησης κάθε κόμματος- αρχηγού, παρά μόνο διάσπαρτες δηλώσεις. Με άλλα λόγια, ήταν μια σούπα, και μάλιστα δυσκολοχώνευτη.

Αντί να δώσουν βαρύτητα στην ευρωπαϊκή διάσταση των εκλογών, οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν περίτεχνα -ο καθένας για λογαριασμό του- να προφυλάξουν την αχίλλειο πτέρνα τους:

- Ο κ. Καραμανλής το Βατοπαίδι
- O κ. Παπανδρέου το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματός του και την αξιοπιστία του
- O κ. Αλαβάνος την πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις και τη στάση του στα γεγονότα του περασμένου Δεκεμβρίου
- H κα. Παπαρήγα την υπόθεση Γερμανού
- O κ. Καρατζαφέρης ανέλαβε το στρογγύλεμα των γωνιών για να αποτάξει τη στάμπα του ακραίου και «ψαρέψει» από την παραδοσιακή δεξιά της Νέας Δημοκρατίας

Ως αποτέλεσμα, κανένα γκολ δεν μπήκε. Οι πολιτικοί αρχηγοί επέλεξαν την ασφαλή μέθοδο, να «παίξουν» μόνο άμυνα για να αποφύγουν λάθη και ολισθήματα. Οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν επανειλημμένα το επικοινωνιακό λάθος να αγνοούν την αγωνία των πολιτών που θα ήθελαν απαντήσεις σε όλα τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας, τα οποία αποκλείονται από την ατζέντα λόγω του περιορισμένου χρόνου και των αυστηρών κανονισμών της τηλεμαχίας, η οποία σκηνοθετικά δεν επιτρέπει ούτε καν την εναλλαγή πλάνου κατά την ομιλία των πολιτικών αρχηγών. Στη χώρα που εφηύρε την τηλεμαχία, την Αμερική, η λέξη debate θα πει αντιπαράθεση θέσεων. Σκοπός του ντιμπέιτ είναι ο δημόσιος διάλογος, πράγμα που τα κομματικά επιτελεία παραγκωνίζουν επιμελώς προκειμένου να καταλήξουν σε μια διαδικασία που ευνοεί τη στείρα αποστήθιση των απαντήσεων από τους πολιτικού αρχηγούς και την παντελή έλλειψη νέων ιδεών και επιχειρημάτων.

Αθροιστικά μιλώντας, οι αποτυχίες του ντιμπέιτ συνοψίζονται σε οκτώ σημεία:
  1. Δεν «έβγαλε» καμία είδηση
  2. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν κατάφερε να γείρει την πλάστιγγα προς το μέρος του
  3. Στείρα αποστήθιση απαντήσεων, παντελής απουσία διαλόγου, απαντήσεις κατά το δοκούν
  4. Απουσία ευρωπαϊκής διάστασης των ερωτήσεων και των απαντήσεων. Το ντιμπέιτ έγινε για την Ευρώπη αλλά μίλησαν μόνο για την Ελλάδα.
  5. Δεν κατόρθωσε να πείσει για την καταπολέμηση της αναμενόμενης μεγάλης αποχής
  6. Μηδενική μετακίνηση ψηφοφόρων από το ένα κόμμα στο άλλο
  7. Αδυναμία προσέλκυσης ενδιαφέροντος του τηλεοπτικού κοινού και ιδιαίτερα των νέων
  8. Άνευρο και ανούσιο, χωρίς ζωντάνια και σασπένς

    Ώσπου να καταλάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί τι περιμένει ο λαός, μάλλον θα πρέπει να αρκεστούμε στη σούπα. Ζούμε άλλωστε σε περίοδο λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: