Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Οι ευρωεκλογές θα επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις;

Του Θανάση Παπαμιχαήλ - Επικοινωνιολόγου

Η πολιτική συζήτηση σχετικά με τις προσεχείς ευρωεκλογές, για άλλη μια φορά σε αυτή τη χώρα, περιστρέφεται γύρω από τα ανούσια και αφήνει στην άκρη την ουσία.

Όλοι ασχολούνται με το περιβόητο 3%. Οι δημοσιογράφοι θέλουν να μας πείσουν ότι αν η διαφορά ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές είναι πάνω από 3% τότε αυτό θα σημαίνει διάφορα τρομερά και φοβερά για το κυβερνών κόμμα και, κυρίως, θα το υποχρεώσει να πάει σε εκλογές. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μια τόσο μικρή διαφορά θα έχει τόσο κατακλυσμιαίες συνέπειες για την πολιτική ζωή μας. Όπως και να το κάνουμε, οι ευρωεκλογές είναι εξαιρετικά χαμηλής βαρύτητας στη συνείδηση του εκλογικού σώματος. Κακώς, κάκιστα, αλλά είναι! Πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν στις ευρωεκλογές με τα ίδια κριτήρια που έχουν για τις εθνικές εκλογές, οπότε τι συμπέρασμα μπορεί να βγάλει κανείς; Τίποτα.

Απλώς διάφοροι ευφάνταστοι κονδυλοφόροι που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση προσπαθούν, για μια ακόμη φορά, να δημιουργήσουν θέμα εκ του μη όντος. Θέλουν να μας πείσουν ότι θα είναι εξαιρετική συγκυρία η απώλεια τις πρωτιάς για το κυβερνών κόμμα. Αρλούμπες! Το πλέον σύνηθες είναι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις πλην των εθνικών να αντιμετωπίζονται από τους πολίτες ως μια ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους προς το κυβερνών κόμμα, ακόμη κι αν στις επόμενες εθνικές εκλογές, αυτοί οι ίδιοι ψηφοφόροι, το ψηφίζουν και πάλι.

Το τριήμερο της αργίας, λόγω του Αγίου Πνεύματος, θα επηρεάσει σίγουρα το ποσοστό αποχής από τις κάλπες. Ίσως η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών εκφραστεί με έκρηξη του ποσοστού της αποχής, και σίγουρα να δώσει τροφή στα τηλεοπτικά μας παράθυρα για συζητήσεις. Αν η αποχή ταυτιστεί με τον ΚΑΝΕΝΑ των δημοσκοπήσεων τότε θα έχουμε ακόμη έναν Ευρωβουλευτή με το όνομα ο ΚΑΝΕΝΑΣ.

Από την άλλη μεριά, έχουμε υποτιμήσει την τεράστια σημασία που θα έχει και για την πολιτική ζωή στη χώρα η οικονομική κρίση που γιγαντώνεται. Ξεχνάμε, για παράδειγμα, ότι σε λίγες εβδομάδες αρχίζει η τουριστική περίοδος, η περίοδος που καθορίζει την πορεία του σημαντικότερου κλάδου της εθνικής οικονομίας. Ξεχνάμε ότι υπάρχουν χιλιάδες, εκατομμύρια συμπολίτες μας που περιμένουν αυτήν ακριβώς την περίοδο για να ζήσουν και ότι, αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, τότε όλοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα βιοπορισμού. Αυτή είναι η εξέλιξη με τη μεγαλύτερη πολιτική βαρύτητα και όχι το ποιος θα πάει στο Στρασβούργο. Αυτή είναι η εξέλιξη που θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Προσωπικά, λοιπόν, πιστεύω ότι οι πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο θα έχουν νόημα μόνο εφόσον τα χειρότερα επιβεβαιωθούν σχετικά με την προσεχή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Διαφορετικά, η μόνη άλλη ευκαιρία των επίδοξων ανατροπέων της κυβέρνησης θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: