Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019

Ούτε που πέρναγε από το μυαλό! Του Θανάση Παπαμιχαήλ



Ούτε που πέρναγε από το μυαλό πως μπορεί κάποιος νέος πολιτικός να διαχειριστεί την αυτόματη άνοδο του επιπέδου σοβαρότητας στο κοινοβούλιο. Μετά το «στα τέσσερα», το απύθμενο θράσος γνωστών πολιτικών ανδρών, τα τσιτάτα και τους βερμπαλισμούς, ένας σύγχρονος πολιτικός λόγος παίρνει τη θέση στην νέα Βουλή. Αν θα διατηρηθεί η ανανέωση του πολιτικού λόγου, κοντός ψαλμός. 
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι μια νέα κυβέρνηση ολίγων ημερών, θα μπορούσε να ανταπεξέλθει άμεσα σε δύο σημαντικές φυσικές καταστροφές. Στη Χαλκιδική και στον σεισμό που χτύπησε την Αττική. Άψογος συντονισμός με τους αρμόδιους φορείς, αποφυγή δημιουργίας επικοινωνιακού σκηνικού, με πειθαρχία και συγκεκριμένες οδηγίες έφεραν θετικά αποτελέσματα. Αντιμετώπιση των ακραίων φυσικών φαινομένων, χωρίς παρατράγουδα.
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι θα μπορούσε να βρεθεί στο τιμόνι της Κυβέρνησης, ένας που μπορεί επάξια να ανταγωνιστεί στην ταχύτητα τον Σούπερμαν. Κατακαλόκαιρο, η Βουλή ανοιχτή και όλα τα επίμαχα νομοσχέδια κατατίθενται το ένα μετά το άλλο με ταχύτητα φωτός. Από την κατάργηση του ασύλου, μέχρι πλήθος φοροαπαλλαγών. «Το αφεντικό τρελάθηκε», που έλεγε και μια παλιά διαφήμιση. 
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι στη νέα Βουλή θα είναι περισσότεροι οι πρωταγωνιστές της πραγματικής πολιτικής από τους πρωταγωνιστές της παραγωγής μικροπολιτικής. Τα πρώτα δείγματα, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. 
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι η χώρα μας χρειάζεται μια σοβαρή κυβέρνηση και όχι Δεξιά, Αριστερά ή Κεντροαριστερά. Μια σταθερή βάση εξουσίας και όχι σε μια κινούμενη άμμο. Μια κυβέρνηση που λέει τα ίδια, έξω και μέσα. Μιλά δυνατά μπροστά μας και όχι ψιθυριστά πίσω μας. Λέει τη σκάφη, σκάφη και τα σύκα, σύκα.'
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό για να είμαστε και πραγματιστές, ότι η μέχρι χθες κυβέρνηση θα κρατούσε τις δυνάμεις της και μάλιστα με μεγάλο ποσοστό. Αν θα το διατηρήσει ή όχι θα το δείξει ο χρόνος και ο τρόπος που θα κάνει αντιπολίτευση. Η διαφορά των 8,4 μονάδων, η αδυναμία ελέγχου κρατικού μηχανισμού, τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικών ενώσεων, υπολειτουργία κομματικών τοπικών οργανώσεων, αποτελούν αρνητικούς παράγοντες διατήρησης του εκλογικού ποσοστού.
Ούτε που πέρναγε από το μυαλό ότι η νέα κυβέρνηση θα είχε σε λίγες μέρες, ένα τέτοιο θετικό πρόσημο εντυπώσεων. Η πρώτη μεγάλη μάχη κερδήθηκε. Προς το παρόν η στρατηγική ήττα του αντιπάλου δεν επετεύχθη. Στο κοινοβούλιο υπάρχουν ακόμη εστίες πολιτικού σουρεαλισμού και υμνητές παλαιάς κοπής σοσιαλισμού. Όμως η αναδιάταξη του πολιτικού προσωπικού, μας δίνει το δικαίωμα να ελπίζουμε στην ανάταξη της χώρας μας. Φτου να μη «ματιάσω»!
Ο Θανάσης Παπαμιχαήλ είναι Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: