Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Άρθρο με Νόημα… Του Θανάση Παπαμιχαήλ



Από αύριο σε πολλά κόμματα ξεκινάει μια πραγματικότητα με δομικά υλικά την ομφαλοσκόπηση, τη μιζέρια, τις εσωτερικές «ισορροπίες», τις ωφέλιμες «συμμαχίες», τα συναδελφικά μαχαιρώματα και τις αμφισβητήσεις των ηγετών των κομμάτων.
Από αύριο κάποιοι θα βγαίνουν στα «παράθυρα» να εξηγούν με απλά επιχειρήματα, τα λάθη της πολιτικής τους, ενώ γνωρίζουν ότι το μεγαλύτερο λάθος από μια πολιτική «αμαρτία» είναι η δημόσια υπεράσπιση της!
Από αύριο πολλοί θα διολισθήσουν σε κρίσεις αυτολύπησης, σε αυτομαστιγώματα, σε δακρύβρεχτες εκκλήσεις, σε λαϊκισμό, σε συλλογική ενοχοποίηση. Έπεα πτερόεντα.
Από αύριο αρκετοί θα φορέσουν το κοστούμι του παλιού πολιτικού και τα πολιτικάντικα τερτίπια αλλοτινών εποχών. Θα βγουν, στο πολιτικό σεργιάνι, με ανάρριχτο σακάκι, ανασηκωμένα μανίκια, καλά στρωμένο μαλλί και φωτογενή χαμόγελα. Κατάλοιπα μιας άλλη εποχής.
Από αύριο θα πλημμυρίσουμε από μελίρρυτες εξομολογήσεις, βιωματικές αφηγήσεις, άγνωστους κουβεντιαστούς θριάμβους, αναγνώσεις περασμένων επιτυχιών, με κομματικά γυαλιά και  με παράλληλη ανανέωση των «μουχλιασμένων» επικοινωνιακών τσιτάτων.
Από αύριο η ανανέωση του πολιτικού προσωπικού είναι δεδομένη. Ό,τι δεν είναι χρήσιμο πλέον, ανακυκλώστε το! Το νέο αίμα στην πολιτική εγγυάται το μέλλον. Του λαού και του κόμματος σας!
Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό σας «έκανε ταμείο»! Πέντε τέως Πρωθυπουργοί στη Βουλή.
Από αύριο οι σανοθρεμένοι, θα πρέπει να αλλάξουν την τροφή όπως τα κάθε είδους πουλιά.
Αντικαταστήστε την παλιά κουζίνα με τη νέα. Ο κόσμος αλλάζει και τα τετριμμένα πολιτικά στερεότυπα δεν συγκινούν κανέναν, πλην του «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά».
Από αύριο τέλος στον ξερολισμό, αλαζονεία, νόσο αυτοθαυμασμού, υπέρμετρη και αβάσιμη αυτοπεποίθηση, διεκδίκηση αλάθητου, παρωχημένες αντιλήψεις. Ο «γυάλινος κόσμος» θρυμματίστηκε και αποκάλυψε τις αδυναμίες του.
Από αύριο θα πρέπει να παραδειγματίζεστε από τον μύθο του Αισώπου. Ο λαγός χάνει από τη χελώνα σε αγώνα ταχύτητας όπως και ο Χαρίλαος Τρικούπης έχασε από έναν άσημο αντίπαλο για μόλις τέσσερις ψήφους και αναφώνησε την κλασσική φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής… Καληνύχτα σας!».
Από αύριο σταματήστε να πιστεύετε ότι σύμπασα η ανθρωπότητα οφείλει να είναι στρατευμένη στην εκτόξευση του μεγαλείου της δόξης σας. Όπου πατάτε, δεν είναι δικός σας και ο δρόμος. Πολιτικός είστε όχι εξερευνητής.
Από αύριο δεν θα ξαναβάλετε στοιχήματα όπως «ούτε μία στο εκατομμύριο να βγει ο Χ Πρωθυπουργός». Θα το πληρώσετε ακριβά!
Από αύριο τα λόγια είναι περιττά!
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: