Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Πώς να κερδίσετε σε ένα Ντιμπέϊτ! Tου Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου



Σαν τα μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα γνωστά μας Ντιμπέϊτ, με στόχο να διευκολύνουν τους πολίτες να φτάσουν στην αλήθεια μέσα από μια δημόσια αντιπαράθεση και να ψηφίσουν τον καλύτερο.
Τηλεοπτικά Ντιμπέϊτ, ραδιοφωνικά, έντυπα και πλήθος ιντερνετικών, για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιπαραβάλλουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους και τις ιδέες τους. Η εποχή των Ντιμπέϊτ, έχει καθιερωθεί σε κάθε προεκλογική μάχη.
Όμως, λίγοι πολιτικοί είναι πραγματικά καλοί. Για τους περισσότερους το Ντιμπέϊτ είναι αφύσικο, δύσκολο να το κατανοήσουν και πηγή άγχους και φόβου. Φοβούνται ότι στερούνται την πολιτική δεινότητα που απαιτείται για να κερδίσουν τις εντυπώσεις και την υποστήριξη ενός ακροατηρίου. Οι περισσότεροι δεν είναι καλοί στη διατύπωση των επιχειρημάτων τους ούτε ικανοί να συμπυκνώσουν δύσκολα ζητήματα, σε μια κατανοητή πρόταση.
Πολλοί αντιμετωπίζουν ένα Ντιμπέϊτ, ως μια μίνι ομιλία, αγνοώντας τελείως τους φραστικούς διαξιφισμούς, μιας ευθείας σύγκρουσης ιδεών και πεπραγμένων. Υπεροπτικά και εσφαλμένα πιστεύουν ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να εμφανιστούν, χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία, αφού η προσωπικότητα τους και η παρουσία τους θα τους οδηγήσουν να κερδίσουν το ακροατήριο και θα τους οδηγήσουν στην νίκη. Σε αυτή την περίπτωση, το Βατερλώ του πολιτικού είναι αναμενόμενο και είναι καλύτερα να αποφύγει να εμπλακεί σε Ντιμπέϊτ.
Με σωστή στρατηγική προετοιμασία και δεξιοτεχνική συμμετοχή μπορούν να ξεπεραστούν, πολλά εμπόδια, κερδίζοντας τους αντιπάλους με επιχειρήματα που ενισχύουν τις θέσεις σας.
Αρκεί να είστε, πειστικοί, ψύχραιμοι, ευχάριστοι, διδακτικοί και προσεκτικά ψυχαγωγικοί. Χιούμορ με το μέτρο και αρκετά προσεκτικά.
Να ελέγχετε τις αντιδράσεις σας, τις εκφράσεις και τις κινήσεις σας. Σωστός χειρισμός των χεριών, της γλώσσας του σώματος και αποφυγή έντονων και μορφασμών που «τορπιλίζουν» την αξιοπιστία και σας κάνουν αντιπαθή. Ιδιαίτερα αποφύγετε τα ειρωνικά σχόλια.
Ο πρώην Αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτικών Al Gote έχασε από τον George W. Bush το 2000 εξαιτίας των αλαζονικών, υπονομευτικών για τον ίδιο εκφράσεων και κινήσεων του στο προεδρικό τους Ντιμπέϊτ. Με ειρωνικά κουνήματα κεφαλιού και υπερβολικούς μορφασμούς που τελικά του κόστισαν τη νίκη στις εκλογές.
Η σοβαρή, ευλαβική στάση όταν μιλάνε οι αντίπαλοι σας, εκτιμάται από τους θεατές. Μη ξεχνάτε ότι η κάμερα σας δείχνει όταν μιλάτε, αλλά και όταν δεν μιλάτε. Παραμονεύει να σας πιάσει εσάς ή κάποιους από τους άλλους παρευρισκόμενους, σε στάση που θα συζητηθεί στο δεύτερο Ντιμπέϊτ, αυτό με τους δημοσιογράφους μετά την τηλεοπτική σας εμφάνιση.
Ακολουθείστε τη στρατηγική, που έχετε στο μυαλό σας και μην ξεφύγετε ούτε σπιθαμή από αυτή. Να αναπτύσσετε τα επιχειρήματα σας, χωρίς να σας γίνεται έμμονη ιδέα ο αντίπαλος σας.
Και προπάντων, μην παίζετε στο «γήπεδο» του. Μείνετε στην άποψη σας και επιλέξτε το δυνατότερο ρητορικό «γήπεδο» για τη θέση σας. Θέσεις που θα πρέπει να προβάλλετε με την επιλογή και άρθρωση κατάλληλων λέξεων, αποφεύγοντας βαρύγδουπες εκφράσεις, τετριμμένα κλισέ, υποβάθμιση της νοημοσύνης των ακροατών.
Χρησιμοποιείστε λέξεις, που θα κάνουν τη δουλειά τους και μετά το Ντιμπέϊτ. Θα «δουλέψουν» για εσάς. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποτυχίας σε ένα Ντιμπέϊτ είναι μία ή περισσότερες στιγμιαίες απερισκεψίες. Όταν προσπαθείτε να φανείτε αστείος, χαριτωμένος, καταδεκτικός ή σέξι. Όταν σας κυριεύει ο θυμός και γίνεστε αγενής, επιθετικός, υβριστής. Όταν παίρνετε περιττά, επικίνδυνα φίσκα που εγκυμονούν κινδύνους για την εικόνα σας.
Αλλά, επειδή τα λάθη είναι ανθρώπινα, μη δείξετε στο ακροατήριο σας, πόσο απογοητευμένος νοιώθετε από κάποιο λάθος ή λεκτική αστοχία.
Δείξτε αυτοπεποίθηση, στέλνοντας ένα θετικό σήμα σε όσους διάκεινται ευμενώς, στην υποψηφιότητα σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: