Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Υπάρχουμε κι εμείς υπάρχουν και οι άλλοι! του Θανάση Παπαμιχαήλ



Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, τους γνωρίζουν όλους. Κι εμάς και τους άλλους. Με νου και γνώση εμείς, με λάσπη, μίσος, ψευτιές, χυδαίο λαϊκισμό οι άλλοι. Υπάρχουμε κι εμείς, οι αγνοί πατριώτες ιδεολόγοι, υπάρχουν και οι γυρολόγοι ιδεολογιών ανάγοντας τους φαύλους σκοπούς τους, σε ενάρετους. 
Υπάρχουμε κι εμείς που ψηφίζουμε τους άριστους, μορφωμένους, ευφυείς, πετυχημένους, έντιμους, κοινωνικά καταξιωμένους και ευαίσθητους πολιτικούς, ανάμεσα στην πληθώρα των υποψηφίων στα «δικά»  μας ψηφοδέλτια. 
Υπάρχουν και οι άλλοι που ψηφίζουν τους μέτριους, τους αποτυχημένους, τα λαμόγια, τους τηλεοπτικούς μαϊντανούς, εμπόρους ελπίδας  και προσωπικών υποσχέσεων βολέματος. 
Υπάρχουμε κι εμείς που εκτοξεύουμε την οργή μας και επαναστατούμε μέσα από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν και οι άλλοι που κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια, παίζουν ξύλο και τρώνε του κόσμου τα καπνογόνα. 
Υπάρχουμε κι εμείς, οι μόνιμοι κωπηλάτες στις γαλέρες, υπάρχουν και οι άλλοι που απολαμβάνουν το ταξίδι στα σαλόνια του πλοίου πιστοί θιασώτες του συνθήματος «δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο».
Υπάρχουμε κι εμείς οι οσιομάρτυρες ενός κομματικού σχηματισμού, υπάρχουν και οι άλλοι που μνημονεύονται στο άβατο της Αγίας Ζώνης. 
Υπάρχουμε κι εμείς οι ειρηνικές φωνές, οι χρήσιμοι ηλίθιοι, υπάρχουν και οι άλλοι, με πολεμοκάπηλες φωνές, ένα πλήθος που πουλάει εποχιακό εμπόριο πατριωτισμού και ψωνίζει από τις ακραίες φωνές.
Υπάρχουμε κι εμείς οι εκλεκτοί της αστικής κοινωνίας, με στόματα ραμμένα, υπάρχουν και οι άλλοι, φραστικοί τσαμπουκάδες, με απύλωτα στόματα, ανθεκτικές «κατσαρίδες» σε παρωχημένες ιδεολογίες που υπόσχονται τον χαμένο παράδεισο στην τάξη των προλετάριων.
Υπάρχουμε κι εμείς, που με συνθήματα πιστεύαμε ότι ανεβάζαμε και κατεβάζαμε κυβερνήσεις, υπάρχουν και οι άλλοι που καθόντουσαν «στ’ αβγά τους» και όταν ερχόταν η ώρα παίρνανε τις καλύτερες θέσεις. 
Υπάρχουμε κι εμείς που πιστεύουμε ότι είμαστε ο κυρίαρχος λαός και με την ψήφο μας στέλνουμε στη Βουλή όσους εμείς επιλέγουμε, υπάρχουν και οι άλλοι που επιλέγουν τους υποψήφιους που θα βάλουν στα ψηφοδέλτια, πριν από εμάς, για να τους  ψηφίσουμε εμείς! Μια παθολογία του ελληνικού πολιτικού συστήματος που επαναλαμβάνεται σε όλες τις βαθμίδες της πολιτικής. Από πρωθυπουργούς μέχρι τοπικούς άρχοντες των πέντε χιλιάδων κατοίκων. 
Υπάρχουμε κι εμείς που νοιώθουμε απελπισμένοι, γονατισμένοι, προδομένοι, εγκαταλελειμμένοι, κλεισμένοι στο καβούκι μας, υπάρχουν και οι άλλοι που νοιώθουν ζωντανοί, όρθιοι και αισιόδοξοι.
Ούτε και στο είδος της γραβάτας δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε εμείς και οι άλλοι. 
Να ‘ναι από ύφασμα ή από σκοινί!
*** Ο Θανάσης Παπαμιχαή είναι επικοινωνιολόγος 

Δεν υπάρχουν σχόλια: