Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Του Θανάση Παπαμιχαήλ



Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Κάποτε η αριστερά ήταν σταθερό σημείο αναφοράς στην αιρετική συνείδηση της κοινωνίας, είχε ηθική υπεροχή και ανωτερότητα, ήταν μια ενοχλητική φωνή σε πολλές «αγκυλώσεις» που επικρατούσαν, έδειχνε την αλληλεγγύη της με τα κινήματα ειρήνης στους δρόμους, στις πλατείες, ακόμη και έξω από πρεσβείες και χώρους συγκέντρωσης των πλουσιότερων αρχηγών κρατών. Τώρα που ήρθαν τα πάνω – κάτω, τα πράγματα αντιστράφηκαν και η αριστερά κάνει πολιτική με όρους «as usual». Από τον ρομαντισμό στον ρεαλισμό, από το όνειρο και τη θεωρία στην πραγματικότητα και στην πράξη.
Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Κάποτε οι «αγανακτισμένοι» των πλατειώνπου φώναζαν, μούντζωναν, δίκαζαν, κρεμούσαν, έκαιγαν ομοιώματα ελλήνων και ξένων πολιτικών, φόρεσαν κουστούμι με γραβάτες ή χωρίς, άλλαξαν τις έννοιες των λέξεων που χρησιμοποιούσαν, άλλαξαν το όνομα των δανειστών – δυναστών από Τρόικα σε «θεσμούς», στρογγυλοκάθισαν στις καρέκλες εξουσίας, μιλούν με βαρύγδουπες επίσημες εκφράσεις με κυνισμό και με οργουελική σκέψη μιας άλλης «αλήθειας».  Άξιοι θαυμασμού στην προπαγάνδα και στη μεταστροφή της πραγματικότητας.
Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Από καφενειακή περιέργεια για τον πλούτο των στελεχών της αριστεράς όπως αυτός εμφανίζεται στα δημοσιεύματα πόθεν έσχες τους. Πιπεράτα και αξιοπερίεργα υπάρχουν και κατά καιρούς έχουν σχολιαστεί. Άλλοι ξέχασαν να δηλώσουν εισοδήματα, άλλοι έβγαλαν αρκετά σε τράπεζες εξωτερικού και άλλοι εκμεταλλεύονται τα προνόμια που παρέχει η εξουσία. Όταν υπερασπίζεσαι τη λαϊκή τάξη είναι ύποπτο τα συμφέροντα σου να είναι με την πλευρά της ελίτ. Ηρωίδα του ’21, πέθανε στην «ψάθα» μοιράζοντας ολόκληρη την αμύθητη για την εποχή περιουσία της για τον σκοπό της Επανάστασης, σιτίζοντας παράλληλα τους φτωχούς αγωνιστές. Άκου να δεις τι διαβάζω τώρα!
Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Το γνωστό μοτό ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Κι όμως αυτό που ξεχωρίζει έναν έντιμο πολιτικό από έναν πολιτικάντη, είναι η παραδοχή και ανάληψη ευθύνης για τις πράξεις και παραλείψεις τους. Οι πραγματικά έντιμοι πολιτικοί άνδρες δεν κρύβονται πίσω από παρερμηνείες, συνωμοσιολογίες, παράνομες διώξεις, σκευωρίες, παραγραφές και ψοφοδεείς ερμηνείες, δίνοντας χείριστα παραδείγματα ανήθικης πολιτικής. Πολιτικοί που «κονταίνουν» μόνοι τους.
Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Τη γνώμη που εξέφρασε ένας Ευρωπαίος πολιτικός και που αφορούσε τις συνέπειες ανάληψης της εξουσίας από την αριστερά στη χώρα μας. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε «Θα πρέπει να περιμένουμε τις ίδιες συνέπειες όπως αν δίναμε ένα ξυραφάκι σε ένα μωρό»! Ολέθριες συνέπειες που ζούμε αρκετά χρόνια μετά, με την ανάληψη της εξουσίας από  την αριστερά.
Άκου να δεις τι θυμήθηκα τώρα! Παραμύθι με δράκους και γίγαντες είναι οι υποσχέσεις για ανάπτυξη, «καθαρή» έξοδο, αύξηση κατώτατου μισθού, ελάφρυνση χρέους, χαμηλά επιτόκια, προσλήψεις στο Δημόσιο και άλλες προεκλογικές «μπούρδες» α λα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης.  Θα μας πάνε «καροτσάκι», πολλά χρόνια ακόμη με αυστηρή εποπτεία στα οικονομικά και προληπτικές γραμμές στήριξης. Με άλλα λόγια μνημόνια για πάντα!
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: