Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Έξω από τα δόντια! Του Θανάση Παπαμιχαήλ




Αναβιώνει το προπατορικό αμάρτημα, του διχασμού της ελληνικής κοινωνίας. Από τα πράσινα και μπλε καφενεία, τους δεξιούς  και αριστερούς, τους συντηρητικούς και προοδευτικούς, τους μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, που γίνανε μνημονιακοί, αλλά δεν το αποδέχονται , τους «εχθρούς» της λιτότητας που έγιναν «φίλοι», αλλά κι αυτοί δεν το αποδέχονται.
 
Από την πολλή ανάλυση και κατηγοριοποίηση φρονημάτων, φτάσαμε στην παράλυση. Ο πήχης της πολιτικής ευπρέπειας έχει χαμηλώσει αισθητά. Νέο φλάμπουρο η «καθαρή έξοδος» από τα «βρώμικα» μνημόνια, ανεξάρτητα από τις παράπλευρες απώλειες των μόνιμων υποζυγίων, από τις αναμενόμενες περικοπές μισθών, συντάξεων και υπέρ φορολόγησης. Όσοι ζήσουν θα απολαύσουν την «καθαρή έξοδο» προς δόξα και τιμή της επιχείρησης «αναστύλωση» της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις και στις επόμενες εκλογές. Άπαντες οι πολιτικοί μας, λίγοι, άχρωμοι και άοσμοι. Η κάθαρση των περισσότερων θα γίνει με την παρέμβαση του πανδαμάτορος χρόνου. Σε αυτόν πλέον ομνύουμε για την απαλλαγή, γιατί αν περιμένουμε από τον περιούσιο Έλληνα ψηφοφόρο, θα περιμένουμε πολλές ζωές.
 
Ακόμη και στις δημοσκοπικές έρευνες δεν υπάρχει προσωπική ανάληψη ευθύνης, μερίδας πολιτών για την ψήφο τους. Άπαντες καλύπτονται από τους λεγόμενους απογοητευμένους ψηφοφόρους  που δηλώνουν αηδία για την πολιτική και απαξία για τους πολιτικούς που οι ίδιοι τους έφεραν στην εξουσία. Δηλώνουν προδομένοι και σε αντίποινα, δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις επόμενες εκλογές ή να υπολογίζονται στο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
 
Δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι ο «μουτζούρης» της επόμενης χρονιά θα μείνει και πάλι στα χέρια τους από το τελευταίο λάθος της επιλογής τους στην κάλπη. Είναι εξάλλου γνωστό ότι μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Αυτό για τους πολίτες, γιατί για τους πολιτικούς αναγνωρίζονται ψέματα, αυταπάτες, κωλοτούμπες, ανεπάρκειες, σολοικισμοί κάθε είδους, χείμαρροι λάσπης, ιδιοτέλεια και πολιτική του ελάχιστου, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λευτέρη Κουσούλη.
 
Με παχυλούς μισθούς και αρκετά προνόμια καλούνται να περάσουν το κατώφλι της νέας χρονιάς, με αισιοδοξία και θετική σκέψη, σε αντίθεση με τους πολίτες που βλέπουν δυσοίωνες τις προϋποθέσεις επιβίωσης για το νέο χρόνο.
 
Δύο κόσμοι, διαφορετικά οικονομικά πλασμένοι. Και έγινε πράξη, ενώ δεν είναι δίκαιο, όταν ο κοινός παρονομαστής του μνημονιακού οδικού χάρτη είναι, ίδιες θυσίες για όλους! Και η ελεημοσύνη των τελευταίων ημερών με τα επιδόματα -  αντίδωρα και λοταρίες είναι προπαγανδιστικά δρώμενα φεουδαρχικών κυβερνήσεων. Με την έλευση του νέου χρόνου ελπίζουμε να υπάρξει από την κυβέρνηση, πλην του καθιερωμένου τηλεοπτικού μηνύματος του Πρωθυπουργού για «καθαρή έξοδο», και κανένα πρόσθετο αντίδωρο για τους υπόλοιπους αναξιοπαθούντες πολίτες. Ένας ακόμη Άγιος Βασίλης από τους πολλούς που θα υπάρξουν τη νέα χρονιά, χρονιά πρόωρων εκλογών κατά εκτίμηση της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, με αυτό το όνειρο κοιμάται και με αυτό ξυπνάει, εδώ και πολύ καιρό. Με υποσχέσεις, βαρύγδουπες εξαγγελίες και αμφισβητήσεις, φιλοδοξεί να πάρει σειρά στην εξουσία. Και όλα αυτά στην πλάτη ενός λαού, όπου η μεγαλύτερη μερίδα πολιτών βρίσκεται σε ιδιότυπη φάση ύπνωσης και συνεχούς ποσταρίσματος στα social media, του νέου παλμογράφου των τάσεων της κοινωνίας.
 
Αρχέγονος κανόνας. Ό,τι σπέρνεις, αυτό θερίζεις. Και σειρά για «θερισμό» έχουν πολλοί από τους μόνιμους «καρεκλάτους» του Κοινοβουλίου και της Αυτοδιοίκησης. Η ευχή για τη νέα χρονιά «Ανατροπή κάθε διεφθαρμένης Αρχής με χρήμα και εξουσία»!
Θανάσης Παπαμιχαήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: