Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

Άλαλοι, στο ίδιο έργο θεατές! Του Θανάση ΠαπαμιχαήλΣωρεία διαστρεβλώσεων και τερατολογιών ακούγονται για το «δημοσιονομικό ουδέτερο» της νέας συμφωνίας από το σύνολο του πολιτικού δυναμικού της χώρας, στα ενημερωτικά πρωινάδικα και δελτία ειδήσεων των καναλιών.
 
Πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες, για το «προσύμφωνο» αντιμέτρων που θα ψηφίσουν, για κοροϊδία και περισσότερη φτωχοποίηση μιλάει το σύνολο της αντιπολίτευσης. Αγεφύρωτο χάσμα.Μοναδική μας ελπίδα για να καταλάβουμε τι ακριβώς μας περιμένει, αν φυσικά ζούμε το 2019, θα είναι ένα Νέο Διάγγελμα του αρχηγού της κυβέρνησης, εμπλουτισμένο φυσικά, με νότες αισιοδοξίας, ελπίδας και θετικής σκέψης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πάρουμε και όλες τις απαντήσεις και ερμηνείες στους γρίφους, «ισορροπημένη εξισορρόπηση» και «καθρέφτης για κάθε μέτρο που θα αντανακλά ένα αντίμετρο». Να τις μεταφράσει σωστά, για να μην τις παραφράζει η αντιπολίτευση, μέχρι το 2019, κατά το δοκουν!
 
Στο μεταξύ, έχει ξεχαστεί κάθε σχέδιο «παραγωγικής ανασυγκρότησης» για τη δημιουργία πλούτου, θέσεων εργασίας και προοπτικές ευημερίας με δίκαιη ανάπτυξη. Για άλλη μια φορά θα πάρουμε «θεραπεία» χειρότερη από τη νόσο των μνημονίων. Τρόϊκα ή Θεσμοί έρχονται να ανοίξουν με τις απαιτήσεις τους περισσότερες «μαύρες τρύπες» μετά από  μια πολυετή μέγγενη που έχουν επιβάλλει στην κοινωνία.
 
Άλλη μια «τρύπα» στο νερό, θα έχουν και πάλι ως κατάληξη, οι συζητήσεις της Τρόϊκας ή των Θεσμών, όπως κι αν προτιμάτε την ονομασία. Θα έχουμε ατέρμονες συζητήσεις, πήγαινε – έλα για μια εβδομάδα, με προτάσεις χωρίς, <<μεταρρυθμιστικές>> προθέσεις, με ανέξοδα ηρωικές κορώνες λαϊκισμού και η αυλαία θα κλείσει με επικοινωνιακό σόου θριάμβου από τη μια πλευρά, με το έργο να συνεχίζεται σε δεύτερη πράξη από την άλλη. Η παράσταση της αξιολόγησης θα παιχτεί εκ νέου σε νέο οικονομικό- πολιτικό τεραίν. Και θα κλείσει, όταν κλείσει. με πρώτα τα γνωστά μέτρα όπως μείωση αφορολόγητου, συντάξεων, επιβολή νέων φόρων και μετά τα άγνωστα αντίμετρα. Το «φίλτρο της αναξιοπιστίας» κατατρέχει την κυβέρνηση, με τις χρονοβόρες καθυστερήσεις και παλινωδίες στα συμφωνηθέντα, με αποτέλεσμα η πορεία της χώρας προς την άβυσσο να τρέχει με ταχύτητα πόρσε, μαζί με την πλήρη φτωχοποίηση των πολιτών. «Γιούργια» η στρατηγική όλων των πολιτικών μας για να βγούμε από την κρίση. Στην τύχη όπως και στα λαχεία, επαφίεται κάθε προσπάθεια εξόδου από τα αδιέξοδα. Μοναδική τους δεξιότητα, οι τακτικισμοί για παραμονή στα έδρανα της Βουλής.
 
Για άλλη μια φορά θα παιχτεί το έργο της αξιολόγησης των πεπραγμένων. Για άλλη μια φορά θα ακούσουμε το γνωστό «είμαστε σε καλό δρόμο» μόνο που ο δρόμος θα είναι μακρύς, πιθανόν μέχρι τον Μάιο και το κόστος δυσβάσταχτο.
 
Να περνάει ο καιρός, να στραγγίξει η αγορά από χρήμα, να συνεχιστούν τα capital controls και να ακούμε τηλεοπτικά, ότι οσονούπω βγαίνουμε στις αγορές. Κακόγουστο, κρύο χιούμορ από φωτογενείς μετρ πολιτικούς παραπλάνησης και ψευδολογίας!
 
Όμως στο απίστευτο νέο παιχνίδι πινγκ – πονγκ με τα μέτρα – αντίμετρα το μπαλάκι είμαστε εμείς οι πολίτες και το παιχνίδι δεν είναι διασκεδαστικό!
Θανάσης Παπαμιχαήλ, Επικοινωνιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: