Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Τα Νομικά προβλήματα των Αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ - ΕπικοινωνιολόγουΤο κλίμα της πολιτικής σκανδαλολογίας που επικρατεί και ενδεχομένως δικαίως τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει και τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι καταγγελίες από δημότες, από πολίτες, από πρώην στελέχη δημοτικών αρχών, από εκκολαπτόμενα στελέχη που θέλουν να βγουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, έστω και αν δεν έχουν επαρκή στοιχεία για τους καταγγέλλοντες, έχουν αυξηθεί δραματικά.
Γενικότερα η κοινή γνώμη δεν διάκειται καθόλου θετικά απέναντι σε πρωτοβουλίες που μπορεί να λαμβάνουν οι τοπικές εξουσίες, είτε πρόκειται για τη διαχείριση των απορριμμάτων, είτε για διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, είτε ακόμη και για κοινωνικές δράσεις που βοηθούν συνανθρώπους μας. Η καχυποψία είναι η λέξη που περιγράφει περισσότερο το συναίσθημα των περισσοτέρων στο άκουσμα μιας νέας πρωτοβουλίας της τοπικής αρχής.
Δεν είναι λίγες οι φορές που αιρετοί “σέρνονται” χρόνια μετά την καθαίρεση τους στα ποινικά δικαστήρια και τίθενται ενώπιον πειθαρχικών συμβουλίων για διάφορα αδικήματα που συντελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και που ενδεχομένως ποτέ δεν φαντάζονταν ότι θα τους καθιστούσαν παραβάτες του νόμου.
Επειδή τα σχετικά περιστατικά πληθαίνουν, οι επικεφαλής της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικοί στο να λάβουν κρίσιμες για την πόλη τους αποφάσεις, τις οποίες υπό διαφορετικές συνθήκες θα υλοποιούσαν άμεσα και χωρίς χρονοτριβές. Αντιθέτως τώρα για να έχουν καλυμμένα τα νώτα τους είτε μένουν αδρανείς, είτε αναλαμβάνουν τις λιγότερες δυνατές ευθύνες, με αποτέλεσμα να μην παράγεται έργο για τους δημότες από τους οποίους εκλέγονται, με τον φόβο της ποινικής υπαιτιότητας.
Επιπρόσθετα επικρέμαται και ο φόβος δημοσιοποίησης μιας απόφασης στα μέσα ενημέρωσης που πολλές φορές επιδίδονται σε τεχνικές “κιτρινισμών” για τη δημιουργία εντυπώσεων και όχι για χάρη δημοσίου συμφέροντος.
Σε αυτό το δαιδαλώδες τοπίο οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να αναζητήσουν λύσεις νομικής προστασίας που θα τους προφυλάξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: