Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

Αποκλειστική συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά

Στο τελευταίο τεύχος του «E-mail της Αυτοδιοίκησης και της Πολιτικής» θα βρείτε την αποκλειστική συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά για τη γυναίκα στην πολιτική:

Τι γνώμη έχετε για τη συμμετοχή των Ελληνίδων στην πολιτική; Η μικρή τους συμμετοχή προκαλεί ένα δημοκρατικό έλλειμμα που πρέπει να μας ανησυχεί; Τι θα τις έκανε να ξεπεράσουν τους δισταγμούς τους;

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Το δημοκρατικό έλλειμμα που αναφέρετε το νιώθουμε καθημερινά. Δεν αφορά μόνο τη γυναίκα. Αφορά όλη την κοινωνία. Όσα ακολούθησαν τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη μας οδηγούν σε πραγματικά νέα εποχή. Οφείλουμε να σταθούμε πιο κοντά στη νέα γενιά. Μια γενιά που νιώθει προδομένη, μια γενιά που δεν μπορεί να ανοίξει τα φτερά της. Μια γενιά που ξεσπά, σε όλη την Ελλάδα.
Μία γενιά που απαιτεί τα αυτονόητα. Δικαίωμα στη ζωή, στη μόρφωση, στην εργασία. Δεν μας το λένε απλώς, το βροντοφωνάζουν: «Σκύψτε πάνω από τα προβλήματα μας, δεν μας αρέσει η κοινωνία σας», μας λένε. «Αλλάξτε την αλλιώς θα την αλλάξουμε εμείς». Να σκύψουμε λοιπόν, να τους ακούσουμε. Αλλιώς θα χάσουμε το ραντεβού με την ιστορία. Θα κλείσουμε την πόρτα στο μέλλον και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα. Έχουμε υποχρέωση να πάμε μπροστά, να κάνουμε την οργή, πολιτική και να κερδίσουμε τη συμμετοχή των νέων παιδιών, αγοριών και κοριτσιών. Να έρθει το φρέσκο στο προσκήνιο, που δεν είναι ούτε αρσενικό, ούτε θηλυκό. Είναι απλά το νέο.

Με βάση την μεγάλη εμπειρία σας στην πολιτική τι θα συνιστούσατε σε μια νέα γυναίκα που φιλοδοξεί να μπει σ’ αυτή; Πώς τη συμβουλεύετε να κινηθεί και πόσο η πολιτική επηρεάζει την καριέρα της και τους ρόλους της ως γυναίκας;

Να είναι αληθινή. Το ζητούμενο σήμερα στην πολιτική είναι το ήθος, η ειλικρίνεια, η ποιότητα στο λόγο και στα έργα. Το νέο έρχεται με δυναμικό τρόπο, μας προσπερνά.
Προσπερνά ξεπερασμένες τακτικές και επικοινωνιακές μεθόδους. Ξεπερνά τον παραδοσιακό τρόπο ανέλιξης. Οι νέοι σήμερα δεν αντέχουν άλλο την διάχυτη υποκρισία, στην πολιτική, στην θρησκεία, στην οικογένεια, στην αστυνομία, δεν αντέχουν άλλο το τέλμα, τη σήψη. Δεν αντέχουν άλλο την πίεση χωρίς σκοπό, χωρίς διέξοδο, χωρίς προοπτική και πάνω από όλα δεν αντέχουν άλλο να μην έχουν που να πιστέψουν. Πρέπει να το καταλάβουμε, πρέπει να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα. Στο κίνημα των μαθητών συμμετέχουν αγόρια και κορίτσια, ίσως και περισσότερα κορίτσια. Αυτά τα κορίτσια έρχονται. Πρέπει όχι μόνο να τα συναντήσουμε, αλλά και να τα υποδεχτουμε. Να ανανεώσουμε τον πολιτικό μας λόγο, να αφήσουμε χώρο ελεύθερο για να εκφραστούν και να συμμετέχουν.

Πόση σημασία έχει η εξωτερική εμφάνιση μιας γυναίκας πολιτικού και πώς επηρεάζει την ψήφο των γυναικών και ανδρών ψηφοφόρων;

Όλα αυτά ανήκουν σε μια λογική ξεπερασμένης επικοινωνίας. Η πολιτική δεν είναι πασαρέλα. Είναι έκφραση απόψεων. Είναι καθημερινή πρακτική για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Να πάμε στην ουσία και στα ουσιαστικά. Ο πολίτης καταλαβαίνει τα πάντα. Καταλαβαίνει ποιος μιλά με ειλικρίνεια. Καταλαβαίνει ποιος τον κοροϊδεύει. Διακρίνει ποιος είναι πιστευτός. Ποιος κοιτάει την πολιτική ως επάγγελμα και πεδίο προσωπικής και μόνο ανέλιξης και ποιος έχει διάθεση να προσφέρει. Κανέναν πια δεν ξεγελάς. Κανέναν πια δεν προσπερνάς.

Η γυναίκα-πολιτικός είναι πιο εύκολο θύμα για χτυπήματα «κάτω από τη μέση» από αντίπαλους υποψηφίους;

Δεν υπάρχουν θύματα. Άντρας ή γυναίκα μπαίνεις στην πολιτική για να παλέψεις. Αν μια γυναίκα πολιτικός αισθάνεται δυνατή και αποφασισμένη δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.
Υπάρχουν βέβαια προκαταλήψεις, υπάρχουν δυσκολίες λόγω της διπλής ενασχόλησης της γυναίκας με την οικογένεια και την πολιτική, την εργασία. Όλα αυτά ξεπερνιούνται αν υπάρχει ένα ισχυρό ηθικό κίνητρο. Αν δεν παλεύεις για την προσωπική σου αναγνώριση, αλλά αγωνίζεσαι, συμμετέχεις στη διαμόρφωση των αξιών της κοινωνίας μας. Το ηθικό κίνητρο είναι που σε κάνει δυνατή, το ηθικό κίνητρο σε πάει μπροστά. Όταν βλέπεις ότι η προσπάθειά σου πιάνει τόπο. Αλλιώς πας στο σπίτι σου ανεξάρτητα αν είσαι άντρας ή γυναίκα.

Ο θεσμός της «ποσόστωσης» των γυναικών πιστεύετε ότι είναι πετυχημένος ή υπάρχουν ατέλειες και αδύνατα σημεία;

Η ποσόστωση ήταν ένα μέσο για να πετυχουμε μεγαλύτερη συμμέτοχη και όχι αυτοσκοπός. Πετύχαμε αρκετά, χρειάζονται περισσότερα. Πρώτα από όλα χρειάζεται αλλαγή της στάσης των κομμάτων. Να στηρίξουν τις γυναίκες και όχι να τις αναζητούν μέχρι την τελευταία στιγμή για να κλείσουν τις τρύπες στα ψηφοδέλτια. Χρειάζεται στήριξη και από την Πολιτεία, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να "παντρέψουν" την πολιτική με τις υποχρεώσεις της οικογενειακής ζωής. Αλλιώς, αν δεν έχουν καθόλου χρόνο, πως μπορούν να ασχοληθούν με τα κοινά; Η γυναίκα χρειάζεται βοήθεια για να μεγαλώσει τα παιδιά της, περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προνοιακές δομές και ολοήμερα σχολεία. Βοήθεια για να υπάρξει πραγματική ισότητα στις αμοιβές, να μειωθεί η ανεργία που είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες, να αντιμετωπίσει τον τεχνολογικό αναλφαβητισμό. Η γυναίκα σήμερα δεν είναι το μισό του πληθυσμού , είναι η ολοκληρωμένη σύζυγος και μητέρα είναι η εξειδικευμένη επιστήμονας, η πετυχημένη επαγγελματίας είναι το παραπάνω από το … μισό … της δύναμης, των ικανοτήτων, της δημιουργικότητας των στόχων και των δυνατοτήτων αυτού του τόπου, του κόσμου ολόκληρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: