Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Δημόσια Πρόσωπα. Προστατεύστε την εικόνα σας ως "κόρην οφθαλμού"! Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ Επικοινωνιολόγος-Συγγραφέας Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης.

 

"Παίρνει 20 χρόνια για να χτίσεις μια καλή φήμη και μόλις πέντε λεπτά για να την καταστρέψεις" σύμφωνα με τον Warren Buffett, Aμερικανό Συγγραφέα.

Για να μπορέσετε να σβήσετε τη φωτιά πριν αυτή "φουντώσει" και κάψει τα πάντα, πρέπει να σβήσετε γρήγορα όλες τις μικρο-εστίες της.

Για να μπορέσετε να προστατεύσετε την εικόνα σας, πριν αυτή πληγεί από διάφορες εστίες αρνητικής δημοσιότητας προς το πρόσωπό σας, θα πρέπει να κινηθείτε άμεσα και αποτελεσματικά.

Όταν ψηφίζουμε εκτός από προσδοκίες, αγοράζουμε και  την εικόνα. Προστατεύστε την, αν είστε δημόσιο πρόσωπο!

Η Πολιτική Επικοινωνία αλλάζει συνεχώς στη νέα εποχή του internet.

Πολιτική και κλιματική αλλαγή, πολιτική και τεχνητή νοημοσύνη.

Πολιτική και χρήμα, σεξ και πολιτική, πολιτική και σκάνδαλα. Κάθε δημόσιο πρόσωπο στην κεντρική πολιτική και στην αυτοδιοίκηση, κινδυνεύει να έρθει αντιμέτωπο με διάφορες κρίσεις, από φυσικές καταστροφές, από απεργίες, από οικονομικά και ροζ σκάνδαλα, λασπολογίες, αντάρτες στην ομάδα, διασπάσεις, λάθος χειρισμός θεμάτων από το υπεύθυνο πολιτικό ή από αυτοδιοικητικό πρόσωπο.

 

Μερικοί κλείνουν τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, άλλοι το σπρώχνουν κάτω από το χαλί, κάποιοι λειτουργούν καθυστερημένα και άλλοι υποτιμούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα  ακολουθήσουν.

 

Εάν εσείς, θέλετε να είστε προετοιμασμένος, να αντιμετωπίσετε άμεσα τη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας και να αποτρέψετε τη μικρή ή μεγάλη ζημιά στην εικόνας σας, απαιτείται έξυπνη Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων. Η Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων, δίνει εξηγήσεις, απαντά στις ερωτήσεις και δίνει λύσεις για γρήγορη έξοδο από την κρίση.

 

Στους έχοντες πενταετή ηγεσία, σε Περιφέρειες και Δήμους, είναι απόλυτα αναγκαίο το πλάνο επικοινωνίας από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων τους. Οι συνέπειες από την έλλειψη ενός πλάνου επικοινωνίας διαχείρισης κρίσεων, μπορούν να πλήξουν   την εικόνα και αξιοπιστία του πολιτικού προσώπου αλλά και να επηρεάσουν αρνητικά το ηθικό των φίλων και υποστηρικτών του.

 

Ειδικά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπου τα προβλήματα είναι πολλά, η γραφειοκρατία  σκόπελος, και στην γνώμη των πολιτών, η διαφθορά βασιλεύει, ενώ τα social media ‘’παραμονεύουν’’ για άμεση έκθεση!

 

Με αποτέλεσμα αρκετοί ‘’βλαχοδήμαρχοι’’, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό γνωστού πολιτικού προσώπου, να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή χρειάστηκε να αγωνιστούν για χρόνια μετά τη κρίση προκειμένου να ανατρέψουν τα προβλήματα που είχαν προκαλέσει στη φήμη τους και να ξαναδούν στα μάτια τους πολίτες. Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, τα νέα ταξιδεύουν γρήγορα και τα περισσότερα καθημερινά πρωτοσέλιδα αφορούν κακές ειδήσεις. Είναι το αγαπημένο μενού των παραδοσιακών μέσων και των social media. Και όπως είναι γνωστό ‘’Ουδέν κρυπτόν΄’’ από τα social και από τα "μανταλάκια"! Και αυτά είναι ζητήματα που σε μεγάλο βαθμό δεν μπορούν τα πολιτικά πρόσωπα να τα λύσουν μόνοι τους. Η συμβουλευτική υποστήριξη από ειδικούς, που με την πολυετή εμπειρία τους στη διαχείριση κρίσεων, θα είναι ο καλύτερος και ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος τους, τόσο κατά την εμφάνιση της κρίσης, όσο και για την πρόληψή της.

Ο σύμβουλος επικοινωνίας, θα προσδιορίσει από την αρχή της θητείας του δημόσιου προσώπου, τους πιθανούς κινδύνους, θα τον εκπαιδεύσει βάσει των εμπειριών του σε θέματα κρίσεων που αναμένονται και θα οργανώσει την ομάδα διαχείρισης κρίσεων που έχει ανάγκη.

Είναι θέμα χρόνου να κληθείτε να διαχειριστείτε την πρώτη μεγάλη κρίση στη νέα  θητεία σας. Οι πολίτες, οι ελεγκτές, το ‘’ποίμνιο’’ σας , η κοινωνία θα περιμένει τις απαντήσεις. Προετοιμαστείτε έγκαιρα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: