Δευτέρα 19 Ιουνίου 2023

Τίτλοι τέλους. Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου – Συγγραφέα Οδηγών Πολιτικής Αυτοβελτίωσης (Σ.Ο.Π.Α)


Μια εβδομάδα τώρα και όλοι ασχολούνται με το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, την ακύρωση του debate των πολιτικών αρχηγών και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Τα αποτελέσματα της Κυριακής, λίγο πολύ γνωστά και αναμενόμενα.

Πρωτιά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και μικρό ερωτηματικό για το μέγεθος της αυτοδυναμίας της, αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, με ολίγη πτώση των ποσοστών της πρώτης Κυριακής των εκλογών ή ολίγη άνοδος και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ το πιθανότερο είναι να βρεθεί στην τρίτη θέση.

Μεγάλα ερωτηματικά είναι το πόσα και ποια κόμματα, από τα λεγόμενα μικρά θα πάρουν το εισιτήριο για τη Βουλή. Αλλά Κυριακή "κοντή" γιορτή και θα δοθούν όλες οι απαντήσεις.

Και μαζί θα πέσει και η αυλαία των εκλογών, χωρίς σπέσιαλ εφέ και χωρίς πολλούς από τους πρωταγωνιστές να βγουν στη σκηνή για το τελευταίο χειροκρότημα.

Θα γραφτούν τίτλοι τέλους για πολλούς και ίσως η αποχώρηση τους να γίνει

από την πίσω πόρτα της πολιτικής σκηνής.

Φυσικά, τίτλοι τέλους έχουν πέσει για αρκετά πρωτοκλασάτα πολιτικά ονόματα, το βράδυ των εκλογών της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του Μαΐου. Μοναδική τους ελπίδα "διάσωσης", η άνοδος των ποσοστών του κόμματος τους, στις νέες εκλογές.

Τέλος εποχής είχαμε και για πολλούς κομματικούς συνδυασμούς και Προεδρίες κομμάτων, μια και το σύστημα της απλής αναλογικής, που θα τροφοδοτούσε με ψήφους τα λεγόμενα μικρά κόμματα, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντίθετα μάλιστα!

Με το νέο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, δεν υπάρχουν πιθανότητες να μπουν στη Βουλή τα περισσότερα από τα μικρά κόμματα. Ίσως να διασωθούν κάποια κόμματα, με ποσοστά λίγο πάνω από τα όρια εισόδου στη Βουλή. Δύο-τρία το πολύ.

Προβλέπεται ένα πολιτικό «θερμό» καλοκαίρι, με νέα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, εκλογή νέων Προέδρων και νέα μέλη θεσμικών οργάνων.

Νέες στρατηγικές σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας, αλλά και εφαρμοσμένης πολιτικής. Ακόμη και πολύ πιθανό νέο όνομα κόμματος, για την στέγαση των «αστέγων» πολιτών και νέα ιδεολογική στόχευση.

Από τη Δευτέρα των εκλογών, «ο καιρός γαρ εγγύς» για να παρθούν καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων. Οι τίτλοι τέλους, γράφτηκαν!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: