Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Ο λαός λιμοκτονεί κι αυτοί το «χαβά» τους με τη διαπλοκή!




Άρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ – Επικοινωνιολόγου

Διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για άλλη μια φορά πριν από λίγες μέρες οι πολιτικοί μας αρχηγοί και μπράβο του. Εύγε τους! Αλλά τι περίμεναν να γίνει. Οι ιστορικοί του μέλλοντος έχουν να ασχοληθούν με περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα, όπως οι ανοίκειες συμβιώσεις και δράσεις πολιτικού καιροσκοπισμού των συμμετασχόντων στην ελληνική βουλή της εξαετούς κρίσης παρά με τους καβγάδες αρκετών θερμοκέφαλων στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Είδαμε ένα πολιτικό καβγά σε επανάληψη από τον Μάρτιο για θέματα διαπλοκής αλλά δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο. Τα ίδια θέματα και ονόματα ανακυκλώνονται συνεχώς. Siemens, Παπασταύρου από τη μια μεριά, Καλογρίτσας, βοσκοτόπια, Τράπεζα Αττικής από την άλλη. Ένα πολιτικό σήριαλ με κατηγορίες, φωνασκίες, αντεγκλήσεις, που δεν εκπλήσσουν πια και δίνουν μόνο «τροφή» στα δελτία των τηλεοπτικών ειδήσεων και στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Παράλληλα, γεμίζουν τοίχους και βομβαρδίζουν με τιτιβίσματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάτι σαν ντέρμπι κορυφαίων ποδοσφαιρικών ομάδων. Αποποίηση και ανεύθυνη μετακύλιση ευθυνών, υψηλοί τόνοι συζήτησης, απίστευτοι συμψηφισμοί, πεζοδρομιακοί διάλογοι προς τέρψιν των φίλιων δυνάμεων στα έδρανα της βουλής αλλά στους εναπομείναντες οπαδούς που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Μια συζήτηση που άφησε αδιάφορους τους περισσότερους Έλληνες. Για άλλη μια φορά οι πολιτικοί ταγοί μας δεν έπιασαν τον σφυγμό της κοινωνίας, παρά την άποψη του Συμβουλίου της Επικρατείας ότι πρέπει να σφυγμομετρεί την κοινωνία!!!

Το σκηνικό της ακραίας πόλωσης που διαμορφώθηκε για λίγες ώρες στο κοινοβούλιο, ουδόλως ενδιαφέρει τον πολίτη που ασφυκτιά να τα φέρει βόλτα, ούτε οι βαρείς χαρακτηρισμοί και αλληλοκατηγορίες για την αδιαφάνεια και τα συστήματα διαπλοκής σε παρελθόντα χρόνο. Με μια κοινωνία σε κατάσταση πανικού, με μια οικονομία στα όρια εμφράγματος, με ανασφάλεια να κυριαρχεί στην πλειονότητα των πολιτών και με ένα κράτος που φλερτάρει κάθε λίγο και λιγάκι με τη χρεοκοπία, οι πολιτικοί μας περί διαπλοκής… τυρβάζουν!

Δεν έχουν καταλάβει όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, ότι χρέος τους είναι σε καθημερινή βάση να αναδεικνύουν τα αιτήματα και τις ανάγκες των πολιτών και να τα ικανοποιούν. Αυτή την εντολή έχουν πάρει από τους πολίτες που τους ψήφισαν. Ούτε να κονταροχτυπιούνται, ούτε να σηκώνουν «γάντια», ούτε να κάνουν επιλεκτική κριτική.

Σήμερα ένα μεγάλο μέρος του λαού βιώνει την απόλυτη, ακραία φτώχεια από την προνομιακή πολιτική στρατηγική που επέλεξαν οι κυβερνώντες. Για κάποιες ώρες παρακολουθήσαμε μια πολιτική σκιαμαχία που δεν ενδιαφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό ούτε των τηλεθεατών που προτίμησαν άλλα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικά προγράμματα.


Οι πολίτες αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις για τους φόρους που τους τσακίζουν, για τον κίνδυνο να χάσουν το σπίτι τους, την εργασία τους, το βιός τους που με κόπο απέκτησαν. Η διαπλοκή δεν θα καταπολεμηθεί με συζητήσεις από τη βουλή αλλά από τη δικαιοσύνη. Αυτό γίνεται στις ευνομούμενες χώρες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: