Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012
Έλεγχος Αγοράς Ελλάδα – Βουλγαρία Προώθηση Τυποποίησης και Πιστοποίησης Ελέγχου Αγοράς
Του Θανάση Παπαμιχαήλ Προέδρου & Δ/ντος Συμβούλου της διαφημιστικής εταιρίας ANANAS AE
Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα σύνορα είναι απλές γραμμές στον χάρτη. Η ελεύθερη διακίνηση πολιτών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και κεφαλαίων, είναι το πιο δημοφιλές δικαίωμα.
Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα συνεπάγεται τεράστια οφέλη για τις οικονομίες των χωρών μελών της.
Οι γνωστές στην Ευρώπη «4 ελευθερίες» είναι ο οδηγός για την κυκλοφορία όλων των χωρών. Παράλληλα βλέπουμε
Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός μείωσε τις τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, αεροπορικοί ναύλοι μειώθηκαν ακόμη και οι τηλεφωνικές κλήσεις κοστίζουν πολύ λιγότερα από όσο κοστίζουν πριν από 10 χρόνια.
Οι παραγωγοί έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε 500 εκατ. καταναλωτές, η μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά αποτελεί πόλο έλξης για ξένους επενδυτές.
Αύξηση επιλογών από τους καταναλωτές, προστασία καταναλωτών από ρυθμιστικές αρχές, περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
Υπάρχουν όμως και σύνορα!
Διαφορετικά εθνικά φορολογικά συστήματα.
Βραδύς ρυθμός ανοίγματος του τομέα των υπηρεσιών σε σχέση με τις αγορές αγαθών.
Η γραφειοκρατία που υπάρχει στις διάφορες χώρες εμποδίζει την υλοποίηση της Ευρώπης των «4 ελευθεριών».
Στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ευρώπη η επένδυση στη μάρκα ενός προϊόντος είναι το αντίδοτο στην κρίση. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι πωλήσεις μειώνονται και τα κέρδη των επιχειρήσεων εξανεμίζονται.
Στις περιόδους αυτές πολλά από τα δήθεν «αθάνατα» προϊόντα εξαφανίζονται από την αγορά. Αυτό γίνεται γιατί πολλά από αυτά έχουν μόνο «όνομα» και δεν έχουν «δεθεί» με τον καταναλωτή. Στην πρώτη δυσκολία καταποντίζονται. Η ανυπαρξία ταυτότητας και προϊοντικής ουσίας είναι ο λόγος της απόσυρσης τους από την αγορά.
Κάθε προϊόν πρέπει να δημιουργεί τη δική του προστιθέμενη αξία, λαμβάνοντας υπόψη την αξία του χρήματος μέσα στο χρόνο, το κόστος του κεφαλαίου και τους κινδύνους που συνδέονται με την στρατηγική των επώνυμων προϊόντων.
Σήμερα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στο λεγόμενο branding ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.
Branding είναι όλες εκείνες οι ενέργειες που κάνουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε την πεποίθηση στους καταναλωτές πως το προϊόν μας, η brand μας είναι η μόνη και καλύτερη απάντηση στην ανάγκη τους.
Branding σημαίνει:
Η διαμόρφωση της στρατηγικής μιας μάρκας
Η δημιουργία ταυτότητας
Η επικοινωνία
Η διαχείριση της μάρκας σε βάθος χρόνου
Οι στόχοι του branding είναι:
Να δημιουργήσει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή
Να συνδέσει συναισθηματικά τη μάρκα με τον καταναλωτή
Να μεταφέρει το μήνυμα της brand – μάρκας.
Τα οφέλη από ένα δυνατό brand
Καλύτερα περιθώρια κέρδους
– Όσο πιο διαφοροποιημένο είναι το brand σας από τον ανταγωνισμό του, τόσο πιο ευέλικτοι είστε στην τιμολογιακή πολιτική και τα περιθώρια κέρδους που επιθυμείτε καθώς δεν υπάρχει ευθύ μέτρο σύγκρισης.
– Αρκεί βέβαια αυτό που ζητάτε να μπορεί να το πληρώσει η αγορά που απευθύνεστε...
Καλύτερη διείσδυση στην αγορά
– Όσο καλύτερα προσαρμόζονται τα χαρακτηριστικά των προϊόντων, των υπηρεσιών κλπ στο κοινό που στοχεύετε τόσο καλύτερα μπορείτε να διεισδύσετε στην αγορά που σας ενδιαφέρει και να την διευρύνετε.
– Αρκεί βέβαια να μην το ...παρακάνετε με την διαφοροποίηση γιατί τότε κινδυνεύετε μια άλλη, πιο μεγάλη μερίδα κοινού να σας χαρακτηρίσει μη σχετικούς για αυτήν και τα ενδιαφέροντα της.
Απομάκρυνση του ανταγωνισμού
– Όσο δυνατός και να αισθάνεστε πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος του ανταγωνισμού. Όσο πιο έξυπνα χτίσετε την δική σας ταυτότητα, όσο πιο δημιουργικοί φανείτε, τόσο περισσότερες ευκαιρίες αποκτάτε στην αγορά, και μάλιστα με μικρότερο προϋπολογισμό marketing.
Δυνάμωμα της σχέσης με τους πελάτες
– Η όλο και καλύτερη αντίληψη που έχουν οι πελάτες σας για εσάς, τα προϊόντα, τις υπηρεσίες σας είναι το κλειδί για να αποκτήσετε πιστούς πελάτες. Η πίστη όμως αποκτάται με τον χρόνο και η αγορά διαθέτει χρόνο μόνο για brands που δείχνουν σταθερότητα και τιμιότητα, brands που εμπνέουν ασφάλεια.
– ...και εννοείται πως η αγορά αγνοεί brands που μένουν στάσιμα, που δεν εξελίσσονται...
Πέραν όμως από την αγορά, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, στα οποία αναφέρεται το branding, έχει αναπτυχθεί και ένας ακόμη όρος που συνοδεύει το branding με έναν τόπο.
Έτσι έχει δημιουργηθεί και το branding τόπου. Η διαδικασία απόκτησης και προβολής της «ταυτότητας» ενός τόπου. Τα τελευταία χρόνια έχει επιχειρηθεί από ιδιώτες να προβληθούν τα brands Αθήνα και Ελλάδα.
Το branding τόπου είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο ανάπτυξης αρκεί να στηθεί σωστά. Δεν απαιτείται απλά ένα έξυπνο και ευρηματικό σλόγκαν, ούτε μια δημιουργική διαφήμιση, είναι μια δύσκολη διαδικασία με στόχο την αναζήτηση όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα του τόπου.
Πρωταγωνιστικό ρόλο, στη δημιουργία branding τόπου θα πρέπει να παίζουν η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς που ζουν και δημιουργούν σ’ αυτόν τον τόπο.
Το branding τόπου μπορεί να εξελιχθεί ως «η βαριά βιομηχανία» μας αρκεί να σχεδιαστεί, συστηματικά με όραμα, δημιουργικότητα και να προβληθεί με τα σωστά σχεδιασμένα «εργαλεία» επικοινωνίας του τόπου. Κύρια θα πρέπει να ετοιμαστεί ένας «Μύθος» για κάθε branding τόπου.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της περιοχής της και στις εξαγωγές, προτείνοντας διαδικασίες όπως το «Σύμφωνο Ποιότητας» και τα τοπικά «καλάθια προϊόντων» αναπτύσσοντας παράλληλα την τοπική κουλτούρα και τις αναγκαίες ενέργειες μεταξύ των παραγωγών.
Εταιρείες, προϊόντα, υπηρεσίες, άνθρωποι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύονται μέσα από αυτή και συμμετέχουν στην ανάπτυξη της και την διαμόρφωση του τοπικού brand name.
Όπως ένα αεροπλάνο δεν πετά χωρίς φτερά, έτσι και οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να παραμείνουν στην αγορά χωρίς το branding προϊόντων και τα κράτη και οι τοπικές κοινωνίες χωρίς το branding τόπου.
Σε έναν κόσμο που αλλάζει χρειάζεται μια κουλτούρα και ένα περιβάλλον όπου ευημερεί η δύναμη της καινοτομίας, της δημιουργικότητας, του οράματος και της συναισθηματικής νοημοσύνης. Τα brands προϊόντων, υπηρεσιών ή τα brands τόπων πρέπει να αφηγούνται ιστορίες για να πετύχουν. Είναι η εποχή του story telling και των ειδικών της επικοινωνίας.
(από την ομιλία στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης)
Η Think Politics είναι μια εταιρεία πολιτικής επικοινωνίας που παρέχει υπηρεσίες πολιτικής επικοινωνίας και δόμησης της δημόσιας εικόνας προσώπων και οργανισμών. Μέσα σε ένα ραγδαία εξελισσόμενο περιβάλλον, όπου κυριαρχούν νέα, σύνθετα
προβλήματα και αυξημένες απαιτήσεις των πολιτών, τα πρόσωπα και οι φορείς
που εκτίθενται στην κριτική έχουν όλο και περισσότερο ανάγκη από εξειδικευμένες
συμβουλευτικές υπηρεσίες για να προβάλουν το έργο τους και να αντιμετωπίσουν
καινούργιες προκλήσεις. Η Think Politics, χρησιμοποιώντας
σύγχρονες, καινοτόμες επικοινωνιακές ιδέες, διαμορφώνοντας εξειδικευμένες δημιουργικές υπηρεσίες και αξιοποιώντας νέα εργαλεία δημόσιας προβολής, προσφέρει στους πελάτες της την ευκαιρία να διαμορφώσουν μια πρωτοποριακή πολιτική στρατηγική και μια συνεπή δημόσια εικόνα των προσώπων και της πολιτικής τους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου