Τρίτη, 26 Ιουλίου 2011

ΤΑ ΕΛΕΓΕΙΑ...


Αρθρο του Θανάση Παπαμιχαήλ - Επικοινωνιολόγου

Μετά τις «εικονικές» επιτυχίες των τελευταίων ετών στους ισολογισμούς των εταιριών επικοινωνίας και τους «κουβεντιαστούς» θριάμβους για ανάπτυξη, επέκταση και άλλα παρεμφερή, ήρθε η ώρα για τα ελεγεία, τις θρηνικές αναλύσεις των ειδικών μετά τις τελευταίες δημοσιεύσεις των πρόσφατων ισολογισμών. Ειδικά, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος ζούσε σε ένα περιβάλλον αποχαύνωσης, συλλογικών ψευδαισθήσεων ακολουθώντας οπορτσουνικές στρατηγικές.
Δεν χρειαζόταν να έχει κανείς περισσότερο μυαλό από όσο χρειάζεται για να έχει την κοινή λογική για να αντιληφθεί ότι το οικοδόμημα στηριζόταν σε ξύλινα πόδια! Αντιπαραγωγικές επενδύσεις, επιδείξεις νεοπλουτισμού, ασυλλόγιστες παροχές, ριψοκίνδυνες συμβάσεις, πρωτόγνωρες πρακτικές οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα.
Αυτοπεριορισμός στην ασφυκτική στενότητα «για όλα φταίει η κρίση» για την απαλλαγή από τις προσωπικές ευθύνες.
Η τωρινή κρίση στην αγορά της επικοινωνίας δεν είναι παρένθεση. Σηματοδοτεί το τέλος της εποχής όπως την ξέραμε. Η «χρυσή» εικοσαετία πέρασε δυστυχώς όμως άφησε κανόνια, λουκέτα, και εντάξεις στον πτωχευτικό Νόμο.
Δεν χρειάζονται ούτε ελεγεία, ούτε μνημόσυνα, ούτε άλλες αναλύσεις για τις αιτίες που μας έφεραν εδώ. Με ρεαλισμό, μετριοπάθεια και γνώση της νέας πραγματικότητας θα μπορέσει η νέα γενιά των στελεχών επικοινωνίας που συνεχίζουν, να περάσει αλώβητη από Μνημόνια, Μεσοπρόθεσμα προγράμματα και όλα όσα θα ακολουθήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: